IDLE HANDS

Η μουσική τους μας τράβηξε την προσοχή από το πρώτο τους EP. Το πρώτο τους ολοκληρωμένο album “Mana” (ΕΔΩ το review μας), μας κέρδισε από την πρώτη ακρόαση. Ήρθαν για συναυλία στη χώρα μας μόλις δύο μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του (ΕΔΩ το live report μας). Ο κόσμος και ο παγκόσμιος μουσικός τύπος, τους έχει ήδη αποθεώσει. Μετά από μία χρονιά γεμάτη περιοδείες, ετοιμάζονται να συνοδεύσουν τον τεράστιο King Diamond στις νέες του ανατριχιαστικές περιπέτειες στη Β. Αμερική. Κυρίες και κύριοι, οι Idle Hands ήρθαν για να συζητηθούν πολύ και να μείνουν. Ο πολυάσχολος εγκέφαλός τους με την χαρακτηριστική φωνή, Gabriel Franco, βρίσκει λίγο χρόνο για να μας πει τι σημαίνει αυτή η μπάντα για τον ίδιο, σχέδια και ιδέες για το μέλλον.

Χαιρετισμούς από την Ελλάδα! Πως γεννήθηκαν οι Idle Hands;
Ευχαρίστησή μου, χαιρετισμούς από το Portland! Υπάρχει μία μεγάλη και μία μικρότερη ιστορία γι’ αυτό, οπότε θα σου δώσω μία μεσαίου μήκους εκδοχή της. Έπαιζα μουσική και έκανα περιοδείες τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπήρξα μέλος σε μερικές μπάντες, με τους Spellcaster να είναι το πιο δυνατό όνομα από αυτές (αυτό ήταν για τα επτά από τα δέκα χρόνια). Όταν διαλύθηκαν, μπήκα στους Silver Talon, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα πως δεν θα μπορούσα να κάνω πραγματικότητα το όραμα των συνθέσεων που ήθελα να δημιουργήσω με αυτή την ατμόσφαιρα. Έτσι, έφυγα από την μπάντα υπό καλές συνθήκες και άρχισα να γράφω ένα τραγούδι που έμελλε να γίνει το “Blade and the Will”, και υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα γίνουν όλα σωστά με αυτή την μπάντα, με υψηλούς στόχους και μεγάλο όραμα. Κάνω σχέδια και τα εκτελώ και αυτό μας έχει φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, πάντα στοχεύοντας ακόμα πιο ψηλά.



Η πρώτη σας κυκλοφορία το 2018, ονομάστηκε “Don’t Waste Your Time” (“Μην σπαταλάς το χρόνο σου”). Κρίνοντας και από το όνομα της μπάντας “IDLE HANDS” (“αδρανή χέρια”), πρέπει να σας ενδιαφέρουν πολύ θέματα και έννοιες όπως ενέργεια/αδράνεια, πράξη/απραξία, προσπάθεια/απάθεια, το ρίσκο για να πετύχεις στόχους αντί να περιμένεις κάτι να γίνει, αν ποτέ γίνει μόνο του. Είναι όντως αυτό το concept πίσω από την ιδέα Idle Hands;
100%! Αν δεν κάνεις μία επιλογή για τη ζωή σου, κάποιος άλλος θα την κάνει για σένα. Οπότε, βρες τι πρέπει να κάνεις και πως πρέπει να το κάνεις, ακόμα και αν χρειαστείς πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια για να το κάνεις. Γιατί σε δέκα χρόνια θα εύχεσαι να είχες ξεκινήσει δέκα χρόνια νωρίτερα να σκέφτεσαι έτσι. Μην αφήνεις το φόβο της αποτυχίας να σε σταματήσει. Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της και εσύ θα τα καταφέρεις, με μία ιστορία να διηγηθείς στο τέλος. Και μάθε αυτό: θα αποτύχεις μόνο αν σταματήσεις να προσπαθείς.

Το ντεμπούτο full album “Mana” ήδη κυκλοφορεί εδώ και μήνες και ο παγκόσμιος μουσικός τύπος είναι ενθουσιασμένος με αυτό (και εγώ επίσης το ίδιο). Περίμενες τέτοιο καλωσόρισμα από τύπο και ακροατήριο;
Ευχαριστώ πολύ! Το “Don’t Waste Your Time” είχε πολύ θετική αντιμετώπιση, οπότε ήξερα πως ο κόσμος περίμενε το “Mana”. Είμαι χαρούμενος που έχει τέτοια αποδοχή, αλλά δεν περιμένω τίποτα από κανέναν. Απλά είναι αυτό που είναι.

Ο κόσμος πολλές φορές σας αποκαλεί gothic metal μπάντα. Πιστεύω πως αυτός ο όρος δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς και παραπλανεί. Θεωρώ πως ο ήχος σας έχει μία έντονη new wave/dark wave αίσθηση αλλά επιμεταλλωμένη, χωρίς αναγκαστικά να μπαίνει σε κατηγορίες και ταμπέλες. Εσύ τί πιστεύεις;
Συμφωνώ, όταν κάποιος λέει gothic metal, περισσότερο σκέφτομαι μπάντες όπως Nightwish και Evanescence. Δεν είμαστε αυτό το είδος και πραγματικά πιστεύω πως είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο. Ο κόσμος έχει πρόβλημα να μας ταυτοποιήσει ως κατηγορία. Το διασκεδάζω πραγματικά πολύ. Ενδεχομένως να βρεθεί μία λύση σε αυτό τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια των κριτικών μουσικών περιοδικών.



Αυτή την περίοδο είστε απασχολημένοι με το να περιοδεύετε ασταμάτητα και παγκοσμίως. Πώς πάει αυτό μέχρι στιγμής;
Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Βλέπουμε τόσα μέρη και συναντούμε πολλούς υπέροχους ανθρώπους. Η υποδοχή στην Ευρώπη είναι εκπληκτική! Έρχεται κόσμος από μέρη που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν και τραγουδάει κάθε στίχο μαζί μας. Μοναδικό! Ανυπομονώ να δω τι πρόκειται να φέρει ο επόμενος χρόνος.

Επισκεφθήκατε και την Αθήνα μας, δύο μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του “Mana”. Πώς σας φάνηκε η χώρα μας και ο κόσμος μας;
Θυμάμαι εκείνη την μέρα με όμορφα συναισθήματα. Κοιτούσα τη θάλασσα και τις ακτές από το αεροπλάνο και όταν προσγειωθήκαμε, η θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί Κελσίου και με ηλιοφάνεια, ό,τι καλύτερο μετά από τις βροχές της κεντρικής Γερμανίας μία μέρα πριν. Ο διοργανωτής μας πήγε στο venue και μόλις δέκα λεπτά μετά, ανταλλάζαμε χειραψίες με κόσμο και κανονίζαμε συνεντεύξεις, το show ήταν τρελά καλό, όλοι σας ήσασταν πολύ φιλόξενοι. Περάσαμε την επόμενη μέρα ως τουρίστες στην Αθήνα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Μια που παίξατε στη χώρα μας την Ημέρα της Μητέρας, ξέρατε πως “Mana” στα ελληνικά σημαίνει “Μητέρα”;
Ναι και ήταν μία περίεργη σύμπτωση στα σίγουρα. Κάποιος μου το είπε εκείνο το βράδυ και το το σχολίασα επί σκηνής!



Διαισθάνομαι λίγη “old school” horror αισθητική στο artwork σας, ειδικά στο “Don’t Waste Your Time” EP. Είναι όντως επιρροή σας; Εκτός αυτού, τί σας έχει επηρεάσει μουσικά;
Πραγματικά μου άρεσε η ιδέα για ένα εξώφυλλο κατακόκκινο (blood red). Ο σταυρός ήρθε και έδεσε με τον τίτλο. Δεν είμαι horror fan, όχι, απλά ήθελα να περάσω ένα μήνυμα. Το εξώφυλλο ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου project, ο φωτογράφος του σταυρού είναι ο πατέρας μου από ένα παλιότερο session, το λογότυπο το δημιούργησε ο Daniel Porta και την σύνθεση έκανε ο Justin Kaye (King Wolf Design).

Μουσικά, τα γούστα μου βρίσκονται παντού. Είμαι ανοιχτόμυαλος σε καλά μηνύματα και ιδιαίτερες μελωδίες. Πάντως, τείνω να προσδιορίζομαι από τα rock/metal ακούσματά μου. Μερικές μπάντες που άσκησαν μεγάλη επιρροή πάνω μου, είναι οι Accept, Dissection, Blink-182, Cradle Of Filth, Metallica, Judas Priest, Iron Maiden, The Sisters Of Mercy, Daft Punk, At The Gates, Arch Enemy, Kansas, Journey, η λίστα είναι ατελείωτη.

Αν και το album έχει τόσο υπέροχα τραγούδια, που μας κάνουν να το επισκεφτόμαστε ξανά και ξανά για ολόκληρες εβδομάδες και μήνες, έχετε σκεφτεί να κυκλοφορήσετε νέα τραγούδια, ακόμα και σε μορφή EP πάλι;
Όχι, η επόμενη κυκλοφορία θα είναι ολοκληρωμένο album. Πάντως, υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι από την εποχή του “Don’t Waste Your Time” που, αν βρω την ευκαιρία, θα κυκλοφορήσω μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ως bonus.

Αν αποφασίζατε να κυκλοφορήσετε ένα EP με διασκευές, ποιά τέσσερα τραγούδια θα διαλέγατε να διασκευάσετε;
Έχω αρκετές ιδέες για διασκευές στις οποίες δουλεύουμε. Δεν ξέρω αν καμία θα κυκλοφορήσει ποτέ, βέβαια. Θα έλεγα το “Daydreamin’” του Lupe Fiasco, το “Runnin’ Down A Dream” του Tom Petty, θα ήθελα πολύ να διασκευάσω το “Dust In The Wind” των Kansas και πιθανώς κάτι από Misfits. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές.



Θα επισκεφθείτε την Ελλάδα πάλι, όταν θα έχετε νέα κυκλοφορία και ακόμα μεγαλύτερο fanbase;
Φυσικά, θα επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό.

Σε ευχαριστώ για τον πολύτιμό χρόνο σου! Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες fans των Idle Hands και αναγνώστες του Rockway!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Please keep it real!

331

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.