YAWNING SONS: “Sky Island”

ALBUM

Είδος: Desert/ Psych/ Rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Μαρτίου 2021

Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια, και ξεκινά κάπου πίσω στο μακρινό 2009 για την ακρίβεια, και αντί να ξεθωριάζει και να εξασθενεί το “άρωμά” της, σου διεγείρει τα αισθητήρια όργανα μέσα από τις μεθυστικές μελωδίες που αναβλύζουν από τα τραγούδια της και ευωδιάζουν τις ακροάσεις μας.

Ουδείς πίστευε ότι πίσω στο 2008, όταν και οι Sons of Alpha Centauri προσκαλούσαν τον Gary Arce των Yawning Man να τους βοηθήσει με το υλικό και με την προπαραγωγή του δεύτερου τότε άλμπουμ τους, θα προέκυπτε κάποια μελλοντική συνεργασία. Όμως, τα πιο ωραία πράγματα συμβαίνουν όταν δεν τα σχεδιάζεις και κάπως έτσι, από τα πρώτα sessions δημιουργήθηκε κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό, με τον πρώτο δίσκο “Ceremony to the Sunset” να κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά, με τους Yawning Sons να αποκτούν ένα cult status και το δίσκο να θεωρείται ένα desert classic.

Δώδεκα χρόνια αργότερα και οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για την επιστροφή της μουσικής κολεκτίβας των Yawning Man και των Soac, ώστε να αφυπνίσουν τους αισθητήριους υποδοχείς μας ανοίγοντας “παράθυρα” στον κόσμο και να λάβουμε τα ηχητικά σήματα του “Sky Island”.

Οι κακεντρεχείς άνθρωποι (για να μην το βαρύνουμε αναφέροντας έννοιες όπως haters) και οι κακές γλώσσες θα αναρωτηθούν γιατί να μην κυκλοφορήσουν κάποιο split ή κάποιο single ή, ακόμα χειρότερα, τι έχουν να μας πουν με τόσα supergroups και collaborations κυκλοφοριών μεταξύ συγκροτημάτων. Η απάντηση είναι απλή και έρχεται με μια και μόνο καταλυτική ακρόαση του “Sky Island”, γιατί οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα είναι για την ψυχική σου ανάταση και ευχαρίστηση.

Το συγκρότημα καταφέρνει να πετύχει ένα ειδικό ζευγάρωμα μεταξύ των μουσικών που απαρτίζουν το εγχείρημα αυτό και η μουσικότητα του καθενός αλληλοσυμπληρώνεται παρά την διαφορετικότητα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μητρικού μουσικού μορίου από δύο ετερόκλιτα θυγατρικά. Κάτι σαν τον ημισυντηρητικό μηχανισμό αντιγραφής του DNA, μόνο που αντί για κύτταρα στις αλυσίδες έχει νότες στο πεντάγραμμο.

Ο νέος δίσκος θα γίνει το soundtrack της καθημερινότητας σου, ένα καταφύγιο στο ζόφο των ημερών, μια διέξοδος από τον μονόδρομο της καθημερινότητας, μια σανίδα σωτηρίας από σκέψεις που σου ταλανίζουν το μυαλό και προβληματισμούς που σε ανησυχούν. Μέσα σε 45 λεπτά ψυχεδελικής και down tempo ηχητικής προσέγγισης θα έρθεις σε μια ισορροπία μέσα σου, θα χαλαρώσεις και θα αποκλείσεις κάθε τι παράταιρο γύρω σου, θα ταυτιστείς και θα γίνεις ένα με το αίσθημα ελευθερίας που πηγάζει από τα τραγούδια.

Οι συνθέσεις που απαρτίζουν τον δίσκο δεν αφορούν τους stoner-αδες, ούτε progressive freaks, ούτε ψυχεδελοφρίκουλες και γενικά ανθρώπους με παρωπίδες στα αυτιά και στο μυαλό. Εδώ δεν χωράνε οπαδιλίκια και κλειστές κάστες κάτω από ταμπέλες. Αν ψάχνεις την μουσική σου οδό με αυτόν τον τρόπο, βγες στην εθνική, εκεί θα βρεις πολλές. Η μουσική των Yawning Sons απευθύνεται σε ακροατήριο που αντιλαμβάνεται το συναίσθημα που ρέει μέσα από την μουσική, με αρκετή δόση φαντασίας και πειραματισμού.

Οι “υγρές” μπασογραμμές των Tool συναντούν την προοδευτική ευφυΐα του Steven Wilson, καθώς οι υπνωτιστικοί ήχοι σε φουλ reverb από τις κιθάρες του Arce, ζωγραφίζουν πάνω σε μια ambient παλέτα την οποία ντύνουν με την πολυφωνία τους και το διαφορετικό ηχόχρωμα οι φωνές του καθενός. Κάτι ξέρανε και οι Pink Floyd.

Κάθε ακρόαση θα ξεκλειδώνει και άλλες πτυχές του άλμπουμ, τις οποίες θα ενστερνιστείς και θα ανακαλύψεις αναφορές στον λυρισμό του Buckley στο “Gravity Underwater”, θα λικνιστείς υπό τους new wave και post punk εναλλακτικούς ήχους του “Shadow and Echoes”, λίγο πριν αφεθείς σε ατμοσφαιρικά indie μονοπάτια του “Digital Spirit”.

Εδώ δεν μιλάμε για έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, ποσώς ενδιαφέρει τους δημιουργούς και ποσώς θα έπρεπε να ενδιαφέρει και εμάς. Ο δίσκος θα σε συντροφεύει ανά πάσα στιγμή είτε για να ξεφύγεις από το παρόν είτε για να ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον.

Πάτα το play και ετοιμάσου να ταξιδέψεις από τα πράσινα λιβάδια της Βρετανικής επαρχίας μέχρι την έρημο της Καλιφόρνια μέσα από το “Sky Island” (και ακόμα παραπέρα), τα κομμάτια του οποίου όχι μόνο θα τα ακούσεις, αλλά θα τα “αισθανθείς”, θα τα “δεις” και θα τα “γευτείς” μέσα από μια κατάσταση μουσικής ενσυναίσθησης….

Facebook: https://www.facebook.com/yawningsons
Bandcamp: https://yawningsons.bandcamp.com/music
You Tube: https://youtu.be/nrEX9DDqwZ8

484

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...