WYRED: “Image”

REISSUE

Οι Wyred είναι από τα δεκάδες συγκροτήματα του παραδοσιακού σκληρού ήχου τη δεκαετία του 90, που ενώ είχαν τις δυνατότητες, δεν κατάφεραν να μακροημερεύσουν στη μουσική βιομηχανία. Το 1995 κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα και μοναδικό δίσκο το “Image”, με την τότε εταιρεία τους να κόβει μόνο 1000 κόπιες που έγιναν γρήγορα καπνός. 25 χρόνια μετά η Arkeyn Steel Records επανακυκλοφορεί το“Image” και δίνει τη δυνατότητα στου νεότερους οπαδούς να γνωρίσουν ένα αρκετά αξιόλογο συγκρότημα.

Η μπάντα από το Kansas του Missouri ξεκίνησε ως Cherry Wench κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έγραψε ένα demo το 1990.Περί το 1991 άλλαξαν το όνομα τους σε Wyred. Πήρε 2 χρόνια στη μπάντα να ηχογραφήσει το “Image”με το απότέλεσμα να δικαιώνει το group με το παραπάνω. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Ron Bales (κιθάρες) εγκατέλειψε τη μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Tyson Leslie και συνεχίζουν να παίζουν μέχρι το 1996 όπου εκείνη τη χρονική περίοδο δiαλύονται οριστικά.

Η νέα έκδοση του “Image”περιλαμβάνει τα 12 κομμάτια που υπήρχαν τότε στο δίσκο, 2 bonus tracks και επιπλέον 4 κομμάτια από την εποχή που ονομαζόντουσαν Cherry Wench. Αρχικά όσο αφορά τον ήχο ο Κώστας Σκανδάλης έχει κάνει φοβερή δουλειά, με όλα τα όργανα να ακούγονται στην εντέλεια, λες και ο δίσκος κυκλοφόρησε φέτος. Επίσης η συγκεκριμένη έκδοση θα περιλαμβάνει 12σέλιδο βιβλιαράκι με ανέκδοτες φωτογραφίες των Wyred, βιογραφικό και στίχους. Ακόμα το εξώφυλλο το έχει επεξεργαστεί ψηφιακά ο Κώστας Αθανασόγλου.

Στις πρώτες 12 συνθέσεις οι Αμερικάνοι παίζουν ένα συνδυασμό prog και heavy metal. Όλα τα κομμάτια είναι αρκετά ενδιαφέροντα με τα περισσότερα από αυτά να σου μένουν εύκολα στο κεφάλι. Ο δίσκος είναι γεμάτος από όμορφες μελωδίες και η χρήση πλήκτρων όπου γίνεται είναι φανταστική. Ο τραγουδιστής Don Crosby τραγουδάει με αρκετό πάθος, η χροιά της φωνής του είναι εξαιρετική και σε ορισμένα σημεία θυμίζει τον Geddy Lee των Rush. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται στα 6 τραγούδια που δεν ήταν στον αρχικό δίσκο. Εδώ οι Wyred επιδίδονται σε κλασσικό US power/heavy metal Θυμίζοντας μπάντες όπως Hittman και Allias. O ήχος για demo είναι κάτι παραπάνω από καλός, οισυνθέσεις είναι πάρα πολύ δυνατές και είναι άδικο που δεν βρήκαν το δρόμο τους σε κάποια επίσημη κυκλοφορία.

Το “Image”είναι από τις επανακυκλοφορίες που αξίζουν να τις αποκτήσεις μια που όλο το δισκάκι περιέχει εξαιρετικά τραγούδια με κάποια από αυτά να έχουν κιόλας τη στόφα του κλασικού. Θεωρώ ότι είναι ευκαιρία για όσους δεν τους γνώριζαν να ρίξουν μία “αυτιά” και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα απογοητευτούν.Σοβαρή επιλογή για ενημερωμένες δισκοθήκες.

803

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.