WITCHPIT: “The Weight of Death”

ALBUM

Είδος: Sludge/ Doom Metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Γραμμή ζωής, “420 green alert”.
Βρέθηκε μακρινός εξ αγχιστείας συγγενής των Motorhead στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνα με άρρηκτες ηχητικές σχέσεις με τους High on Fire, όπου ακούσει στο όνομα Witchpit. Προς τέρψιν και ακρόασην, αλλά και τιμής ένεκεν προς τον “Θείο Lemmy”, οφείλουν οι απανταχού μουσικόφιλοι που προπαντός σέβονται τον εαυτό τους και στην συνέχεια την μουσική κληρονομιά του προαναφερθέντα να σπεύσουν και να ρίξουν ένα άκουσμα.

Οι Witchpit αποτελούνται από τέσσερις φερέλπιδες μουσάτους και αρκουδιαρέους “rednecks”, οι οποίοι ασπάζονται το κλασικό rock’n’roll τρίπτυχο της απόλαυσης, επιτυχίας και ακολασίας, υιοθετώντας την ροκενρολίδικη πάρτι φιλοσοφία του αείμνηστου “Θείου”, “with no sleep till..you bang that head that doesn’t bang”, μεταφέροντας την southern αύρα τους στις άλλοτε “μουχλιασμένες”, άλλοτε “θανατηφόρες” και ενίοτε “Hardcore Punk” συνθέσεις του ντεμπούτου άλμπουμ τους “The Weight of Death”.

Αυτό κατατάσσει τη τετράδα στην συνομοταξία συγκροτημάτων όπως Eyehategod, Sourvein, Zoroaster, Black Tusk και φυσικά, στους αδικοχαμένους Kylesa με άρρηκτα συνδεδεμένο ήχο μαζί τους, δεδομένου ότι την ηχογράφηση και μίξη του δίσκου έχει επιμεληθεί ο Philip Cope αποδεικνύοντας ότι εκτός από καλός κιθαρίστας, είναι και καλός με τα κουμπιά πίσω από την κονσόλα, προσφέροντας μία ακατέργαστη παραγωγή που απλά “σπέρνει” κεφάλια και “θερίζει” αυτιά μαζί.

Ο ήχος της κιθάρας στο δίσκο ακροβατεί σε πέντε χορδές, όπου ανάλογα με το κούρδισμα προσεγγίζει είτε την “νωχελική” και “αργόσυρτη” μαστουριάρικη χροιά των Sleep, είτε την “επιθετική” και up tempo distorted φρενίτιδα των High on Fire, με συνδετικό κρίκο και στις δύο περιπτώσεις τον ίδιο των Matt και τις διάφορες εκφάνσεις του αναλόγως των ορέξεων του.

Εκτός αυτού βέβαια, τα τέσσερα παλιόπαιδα καταφέρνουν να μπολιάσουν στον ήχο τους, στοιχεία από διάφορα ιδιώματα και υποιδιώματα κάνοντας crossover mash ups ανάμεσα σε Doom, NWOBHM, Punk και ολίγον τι Thrash μονοπάτια, εξαπολύοντας μία καλοδεχούμενη Sludge Metal ηχητική επίθεση προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς την επιβολή κυρώσεων από πουθενά. Για του λόγου το αληθές και στα πλαίσια μίας άτυπης σφυγμομέτρησης στο “Autonomous Deprivation” θα βιώσεις μία μουσική σύμπραξη των Venom και του νόθου παιδιού τους Midnight και της black ‘n’ roll παράνοια τους, με την ηχητική επέλαση βαρέων βαρών των δικών μας Acid Mammoth. Ώστε με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθεί άτυπα ο γράφων για την κριτική των τελευταίων στο δίσκο “Caravan”, όταν έλεγε ότι “στο μέλλον θα μνημονεύονται οι ίδιοι για να περιγράψουμε δισκογραφικές δουλειές άλλων συγκροτημάτων”. Βέβαια σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι, αν-ήθικος αυτουργός από πίσω είναι οι Heavy Psych Sounds και για τους δύο, αποτελώντας αμφότεροι μέρος του φοβερού billing που έχει “χτίσει”.

Τα χωριατόπαιδα από το North Carolina βγάζουν ένταση, ενέργεια, θυμό και ανάλογα συναισθήματα κάνοντας ένα statement με την μουσική τους για τους απανταχού εκμεταλλευτές, τεχνοκράτες και δυνάστες οι οποίοι έχουν ισοπεδώσει τα πάντα στο διάβα τους προς όφελος τους, θυσιάζοντας τα πιο σημαντικά αγαθά στο βωμό του χρήματος, αφήνοντας εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς να επιβιώσουν από τα δεινά ενώ οι ίδιοι αναζητούν “θαλάμους διαφυγής”. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για να ακούγεται το άλμπουμ στο repeat, o οποίος φυσικά ενισχύεται και από το groovy break στο κλείσιμο του “Mr. Miserum”, όπου θα μπορούσε να αναγκάσει ακόμη και τον Max Cavalera να μπερδέψει την γλώσσα του, στην προσπάθεια του να φωνάξει “Jump Da Fuck Up”.

Συνοψίζοντας και χωρίς να μακρηγορούμε το “ The Weight of Death” είναι τόσο γνήσιο και ανόθευτο ως προς την συνολική του εικόνα, ώστε αν αφήσεις το άλμπουμ να παίζει και φύγεις, αφήνοντας ένα μπουκάλι Jack και ένα πακέτο τσιγάρα, όταν γυρίσεις δεν θα βρεις τίποτα εκτός από ένα άδειο μπουκάλι και ένα σωρό από στάχτη και τζιβ@νες…

Facebook: https://www.facebook.com/witchpit
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/witchpit-the-weight-of-death

625

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...