WAVES IDLE SYMMETRY: “Thalassa”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Ιουνίου 2022

Στην Ελλάδα, όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι, ο νους πάει κατευθείαν στη θάλασσα. Επίσης, όταν σκεφτόμαστε τη σύγχρονη, εγχώρια, μουσική παραγωγή, ξέρουμε ότι ένα τεράστιο κεφάλαιό της αφορά το black metal. Και δικαίως, εφόσον μπορούμε να μιλάμε για μια μακρά και αδιάλειπτη παράδοση τριών δεκαετιών, που, όπως όλα δείχνουν, έχει πολύ μέλλον ακόμα.

Ως τομή όλων των παραπάνω, επιλέγω να κάνω έναν σαφώς υπερβατικό συνειρμό που συνδέει το φετινό ελληνικό καλοκαίρι και το EP “Thalassa”, την πρώτη κυκλοφορία των Waves Idle Symmetry, του νεότευκτου project που ίδρυσε το ένα και μοναδικό μέλος του, ο εκ Χαλκίδος ορμώμενος G.K.
Οι Waves Idle Symmetry γεννήθηκαν το 2021 και επιδίδονται σε black metal με ρίζες που απλώνονται σε όλη σχεδόν την ιστορία της ελληνικής σκηνής (αλλά όχι μόνο). Η μουσική τους έχει αμεσότητα και οι ιδέες είναι απλές στη σύλληψή τους. Υπάρχει έντονο μελωδικό στοιχείο, το οποίο όμως φορμάρεται αποκλειστικά στη βάση του κιθαριστικού ήχου (μην περιμένετε πλήκτρα κ.λπ.), καθώς και ισχυρή παρουσία επικού αισθήματος. Τα τύμπανα είναι κατά κύριο λόγο γρήγορα, με λιτή εκτέλεση και υπεύθυνος για αυτά είναι ο session μουσικός Νίκος “Yngve” Σάμιος.

Και στα τέσσερα tracks του “Thalassa”, η ατμόσφαιρα, ένεκα της rough παραγωγής, έχει αέρα από κάποια παλιότερη εποχή του genre, πράγμα που φτιάχνει ένα αισθητικό contrast με το ξεχωριστό για τα black metal δεδομένα εξώφυλλο. Από τα δυνατά χαρτιά είναι σίγουρα τα λυσσασμένα φωνητικά του G.K., ενώ ένα σημείο στο οποίο πάσχει το όλο εγχείρημα είναι οι αφρόντιστα γεφυρωμένες μεταβάσεις και οι απότομα δοσμένες εναλλαγές ανάμεσα στα μαυρομεταλλικά riffs και στα διαλείμματα των καθαρών μερών.

Οι Wave Idle Symmetry έκαναν την πρώτη τους απόπειρα. Οπωσδήποτε είναι άγουρη, και τα περιθώρια για συνθετική ωρίμανση είναι μεγάλα. Τα επόμενά τους βήματα, και δη αυτά σε μεγαλύτερη φόρμα, θα κρίνουν πολλά. Τέλος, είναι αυτονόητο –και αυτό ισχύει για κάθε νέο black συγκρότημα– πως απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να επιτευχθεί μια απεμπλοκή από την κορεσμένη εκδοχή του ήχου· προϋπόθεση απαραίτητη για ανάδειξη μέσα από τη θάλασσα black κυκλοφοριών που μας έχει πνίξει.

Facebook: https://www.facebook.com/WavesIdleSymmetry/
Bandcamp: https://wavesidlesymmetry.bandcamp.com/

772

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.