VREID: “Wild North West”

ALBUM

Είδος: Melodic Black metal
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Απριλίου 2021

Νορβηγική black metal μπάντα με την οποία ο γράφων δεν είχε την παραμικρή επαφή και μετά από μια σχετική έρευνα περί του ιστορικού background αποκαλύφθηκε ένα πολύ θετικό feedback παγκοσμίως.

Οι Vreid λοιπόν είναι μια παρέα με καταγωγή από τους διαλυμένους πλέον Windir και με αρκετά χρόνια πλέον στο κουρμπέτι και αρκετές δισκογραφικές δουλειές οι οποίες προμήνυαν κάτι εξαιρετικό (βάσει και του feedback που ανέφερα προηγουμένως και που είναι επαρκής λόγος να εξετάσω και την υπόλοιπη δισκογραφία τους) και για να δούμε κατά πόσο εκπλήρωσαν τις προσδοκίες.

Η μουσική τους κινείται στο χώρο του μελωδικού black metal (πολύ μελωδικού για το ρεύμα) με όχι και τόσο ευδιάκριτες τις επιρροές τους μιας και αυτές είναι αρκετά καλά αναμεμειγμένες με το προσωπικό ύφος της μπάντας και επεκτείνονται σε πολλά στυλ.

Το υλικό βέβαια ακούγεται πολύ οικείο μιας και εν γένει, πολλά σταθερά χαρακτηριστικά του ιδιώματος εμφανίζονται και στο “Wild North West”. Τα blast ρυθμικά μέρη υπάρχουν κι εδώ αν και υπάρχουν πολλά αργά doomy κοψίματα που δίνουν ενδιαφέρον στη ροή, λίγα και πολύ διακριτικά πλήκτρα εδώ κι εκεί που τονίζουν τις ατμόσφαιρες, η κιθαριστική δουλειά δεν είναι στείρα σιδηροδρομική αλλά εμπεριέχει πολλά heavy περάσματα στα riffs και εκπλήσσουν ευχάριστα τα πολύ καλά solos από τους Stian Bakketeig και Sture Dingsøyr ο οποίος έχει αναλάβει και τα φωνητικά καθήκοντα, με το gargoyle growl του να μην είναι ούτε μια στιγμή “παιδικό” ή παρωχημένο και με έναν πολύ smooth ήχο ο οποίος το παρουσιάζει ευδιάκριτο, ενώ και στα clean του θα έλεγα ότι ακούγεται σαν ένας λίγο πιο μοχθηρός Alice Cooper. Mια ερμηνεία που είναι απόλυτα ταιριαστή στο ηχητικό background.

Το ομότιτλο track έχει πολύ ωραίο επικό επίλογο, το “The Morning Red” είναι μια αργή στιγμή με αρκετά clean φωνητικά, το “Shadows of Aurora” έχει καθαρό heavy metal μέσα του, το “Dazed and Reduced” είναι ένα heavy / gothic κομμάτι που θα μπορούσαν να έχουν γράψει οι Katatonia ή οι Sentenced, αρκετά καλό και το “Into the Mountains” ενώ το επιλογικό “Shadowland” θα το χαρακτήριζα ως επέκταση του metal των Vreid σε πιο prog ύδατα, σαν μια σύνοψη που αναμειγνύει πολλές από τις επιρροές τους με αρκετά ενδιαφέρουσα ροή.

Αξιόλογο album το “Wild North West” και σίγουρα οι Vreid αποστασιοποιούνται από το “ορθόδοξο” primitive black στο οποίο εξακολουθούν να εξασκούνται πολλοί συμπατριώτες τους. Το μονοπάτι που ακολουθούν είναι πολύ πιο κοντά στο παραδοσιακό doom ή και στο viking black metal των (παραδείγματος χάριν) Enslaved ή των Borknagar αλλά και με προεκτάσεις σε πιο new age ηχοτόπια.

Η αίσθηση που μου άφησε το άκουσμα είναι προσημασμένη θετικά, δεν είναι δα και κάτι αριστουργηματικό αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα στις μελωδίες που η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε η μπάντα να εστιάσει σ’αυτά τα στοιχεία που είναι πραγματικά καλή μιας και είναι ικανοί να δημιουργήσουν catchy υλικό που θα παίρνει κεφάλια, χωρίς να ανακατεύουν τόσο ετερόκλητα είδη που αν μη τι άλλο δείχνουν ίσως και μια αναποφασιστικότητα σχετικά με την εικαστική οδό που επιλέγουν (όχι ότι είναι κακοί φυσικά ακόμη και σε αυτές τις απόπειρες). Όχι μόνο δεν το λες κακό το album αλλά σου επιβάλλει τουλάχιστον να το συμπαθήσεις.

Facebook: https://www.facebook.com/vreidofficial
Official website: https://www.vreid.no/

561

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.