VOIVOD: “Synchro Anarchy”

ALBUM

Είδος: Prog/ Thrash/ Avant-Garde
Εταιρία: Century Media Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Φεβρουαρίου 2022

Τι μπάντα αυτοί οι Voivod. Φαντάζουν σαν να αιωρούνται “κολλημένοι” για αιώνες σε κάποιο περίεργο ψυχεδελικό και αλλόκοτο limbo, που είναι τόσο “δικό” τους, ώστε κανείς άλλος δεν έχει κατορθώσει να εισέλθει ποτέ. Στον κόσμο των Voivod το παράδοξο γίνεται μελωδία, το αταίριαστο μετατρέπεται σε ρυθμό, το απίθανο βρίσκει μαθηματική απόδειξη μέσω της μουσικής τέχνης. Πάντα έλεγα για τους Voivod ότι ακόμη και να μην σου αρέσουν, είναι από τις μπάντες που δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς το πόσο ιδιαίτεροι και “αλλού” ήταν πάντα, πόσο αεικίνητοι καλλιτεχνικά, δίχως να γίνονται σε καμία περίπτωση ελιτιστικά δυσπρόσιτοι.

Οι πρωτοπόροι Καναδοί λοιπόν, 4 χρόνια μετά το υπέρ-εξαιρετικό “The Wake”, ίσως το καλύτερο album τους τα τελευταία χρόνια, μας παρουσιάζουν τη νέα, 15η δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο “Synchro Anarchy”, ένα όνομα τόσο πολύ Voivod που θα ορκιζόμουνα ότι το έχω ξανακούσει. Το ίδιο ισχύει θα έλεγα γενικά και για ολόκληρο το album, το οποίο αναδύει αβίαστα τόσο έντονα όλα τα στοιχεία του συγκροτήματος, μοιάζει με μια μίξη των “Dimension Hatröss” και “The Wake” με ολίγη από “Nothingface”, και φυσικά όλο αυτό το λέω για πάρα πολύ καλό. Το “Synchro Anarchy” βρίσκει τους Voivod βυθισμένους στη δημιουργική τους sui generis limbo, και οι ίδιοι σαν θεοί παίζουν με τα κομμάτια και τα στοιχεία, χτίζοντας νέες πραγματικότητες, δίνοντας πνοή σε εκκεντρικές και δυσεξήγητες οντότητες.

O δίσκος ξεκινάει ιδανικά με το “Paranormalium”, βαρύ, ριφάτο και δυσαρμονικά catchy, δύο λέξεις που φυσικά μόνο με τους Voivod βγάζουν νόημα η μία δίπλα στην άλλη. Συνεχίζουμε με το ομώνυμο, “Synchro Anarchy”, το οποίο σκάει σαν φλασιά από το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο έχουν επηρεάσει οι τεράστιοι Καναδοί όλους τους Mastodon και Kylesa αυτού του κόσμου. Στο ίδιο κομμάτι μπορείς να κάνεις και μια πολύ καλή “ανατομία” γενικά ολόκληρου του δίσκου, καθώς οι ογκώδεις και “χτυπητές” μπασογραμμές του Rocky ξεχωρίζουν, θέτοντας την δαιδαλώδη εκκεντρική γκρούβα πάνω στην οποία ξεδιπλώνονται οι συνθέσεις. Οι κιθάρες του Chewy στον αντίποδα, παραπάνω από πιστές στο legacy του μεγάλου Piggy, αναπτύσσονται σαν δύστροπες αυτοφυείς συστάδες μελωδίας πάνω στην ρυθμική βάση, πότε επιθετικές, πότε μυστηριώδεις, πότε απλά Voivod-ικές. Στα δύο επόμενα tracks, “Planet Eaters” και “Mind Clock” το συγκρότημα σε παρασέρνει ακόμα πιο βαθιά στην παρανοϊκή του σκουληκότρυπα, ένα περίεργο σπιράλ roller coaster ηχητικών ερεθισμάτων. Η weirdo φωνή του Snake ντύνει τα τραγούδια με το απαραίτητο ιδιόρρυθμο στυλ, ενώ φυσικά ο Away “ταλαιπωρεί” τα ντραμς του σε κάτι που θα περιέγραφα ως υπολογισμένο “χάωμα”, μια “συγχρονισμένη αναρχία” αν μου επιτρέπετε, βάζοντας τα θεμέλια των συνθέσεων.

Το “Sleeves Off” διαθέτει μια σχεδόν πανκ δυναμική, πάντα βέβαια με το ιδιαίτερο φίλτρο των Καναδών, αλλά ειδικά το ρεφραίν διαθέτει αυτή τη hit-οειδή ποιότητα. Το “Holographic Thinking” αναβλύζει αυτό το αλλόκοτο τζαζεμένο sci-fi που αγαπάμε στους Voivod, αν και ταυτόχρονα διαθέτει μερικές τρομερές actual μελωδίες, ενώ το “The World Today” που ακολουθεί κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα, με σταθερό σχεδόν beat στα ντραμς και τα όργανα να χορεύουν σαν ξεκούρδιστα ρολόγια. Δεν έχω πολλά ακόμα να προσθέσω στα 2 τελευταία κομμάτια, “Quest For Nothing” και “Memory Failure”, ετοιμαστείτε για περεταίρω τριπάκι στην Voivodικό multiverse. Επίσης δεν έχω πολλά να πω για την παραγωγή του “Synchro Anarchy”, εκτελεί άψογα το σκοπό της, και είναι άξιο προσοχής πως κανένα όργανο σε καμία στιγμή δεν “πνίγεται” αλλά ακούγεται πεντακάθαρα.

Το “Synchro Anarchy” λοιπόν μας έρχεται μετά το The Wake για να αποδείξει πως οι Voivod περνάνε κάποιου είδους νέα δημιουργική ακμή, ίσως νιώθουν μια δικαίωση που η παρανοϊκή τους πολυπλοκότητα με τη σειρά της δικαιώνεται με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος τα τελευταία χρόνια και την οποία “προφητεύουν” από τα 80ς, ίσως απλά σαν πραγματικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από το χάος και μας δίνουν νότες που βγάζουν νόημα, χωρίς να υπάρχει κάποιο γενικότερο νόημα. Επενδύστε άφοβα.

Official Site: https://www.voivod.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Voivod
Instagram: https://www.instagram.com/voivodofficial/
Twitter: https://twitter.com/voivoddotnet

823

Avatar photo
About Γρηγόρης Βούλγαρης 11 Articles
Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου να δώσω το στίγμα μου γιατί είναι άβολο να γράφω πράγματα για μένα, αλλά μου αρέσει το metal σε όλες -σχεδόν- τις εκφάνσεις του. Επίσης τα video games και το NBA. Και οι μπίρες... α, και το ρούμι!