VOAK: “Verdrängung”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: I, Voidhanger Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Δηλώνω θιασώτης και γενικά μεγάλος φίλος του black metal.

Το αγαπάω όσο λίγα πράγματα. Ένα ωραίο και πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του black metal είναι το ότι είναι το μοναδικό είδος metal με τόσο μεγάλες αντιθέσεις που αγγίζουν πραγματικά τα δύο άκρα. Έχουμε από τη μία το τέρμα κολλημένο, σάπιο, μονολιθικό black metal (το οποίο λατρεύουμε) και από την άλλη το γεμάτο πειραματισμούς, πάντρεμα με άλλα είδη, τελείως φεύγα black metal (το οποίο επίσης λατρεύουμε). Ένα είδος που συχνά δηλώνει αμετάλλακτο κατά βάση, ενώ το ίδιο έχει σπρώξει και διευρύνει τα όριά του σε σημείο που κανένα άλλο είδος δεν το έχει κάνει. Και μάλιστα τόσο επιτυχημένα. Κατά συνέπεια, ένας μουσικός μπορεί να νιώσει εύκολα άνετα μέσα στο black metal και αφήσει τη δημιουργική του έκφραση ελεύθερη να τον οδηγήσει όπου θέλει.

Αισθάνομαι ότι αυτή την άνεση νιώθουν και οι VOAK με το black metal και για κάποιο λόγο πιστεύω μάλιστα ότι συμφωνούν με όσα είπα παραπάνω (δεν έχω μιλήσει ποτέ με τα παιδιά). Ναι, παίζουν black metal. Αλλά μέσα του διακρίνουμε και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία εμπλουτίζουν τη μουσική τους με τρόπο πολύ ταιριαστό. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι φαίνεται να γίνεται πολύ φυσικά και άκοπα όλο αυτό. Έχουμε τις κλασικές black metal φόρμες με τα μακρόσυρτα, “σιδηροδρομικά” riff και τα γρήγορα τύμπανα, ταυτόχρονα ακούμε mid-tempo ρυθμικά και καθαρά φωνητικά που μας φέρνουν στο μυαλό dark wave/post punk καταστάσεις, έχουμε βιολιά, βιόλες και πιάνα, έχουμε υφέρπουσες crust επιρροές, έχουμε ενδιαφέροντα sample. Είναι εκεί διάφορα, όλα σε μία αρμονία και τίποτα ξεκάρφωτο, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο με ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος. Όντως, καθώς ακούω το δίσκο, δεν νιώθω ούτε στιγμή κάτι να περισσεύει ή να με κουράζει. Αντίθετα, όλα είναι εκεί που πρέπει και κυλάνε πολύ ομαλά, έχοντας κρατήσει το ενδιαφέρον μου αμείωτο.

Έχω φτάσει αισίως στο όγδοο track (“Οι Ανάσες Των Λύκων”) και νιώθω ότι οδεύουμε προς το τέλος. Βλέπω το κομμάτι που ακολουθεί, το “Sabbat”, και το μυαλό μου αυτόματα πηγαίνει κάπου συγκεκριμένα. Όμως αφήνω την σκέψη αυτή στην άκρη. Όμως, έλα ντε που τελικά μπαίνει το “Sabbat” και επιβεβαιώνεται η προηγούμενη σκέψη μου! Γουρλώνω μάτι και ακούω. Είναι διασκευή στο outro του “Passion” των Αμερικανών Catharsis (ένας δίσκος-ορόσημο για το σύγχρονο hardcore από μια από τις σημαντικότερες μπάντες του είδους – τόσο μουσικά όσο και πολιτικά – μέλη της αναρχικής κολεκτίβας CrimethInc). Δεν συνεχίζω να λέω κάτι άλλο για αυτό. Όποιος έχει ακούσει το πρωτότυπο, καταλαβαίνει γιατί. Τέλειο τελείωμα για τον δίσκο.

Να αναφέρουμε επίσης ότι ο δίσκος είναι γραμμένος στην γερμανική γλώσσα, το οποίο θεωρώ επίτευγμα, και αυτό του δίνει έναν πολύ ωραίο λυρισμό και στομφώδη χαρακτήρα. Επιπλέον, η ξεκάθαρη πολιτική στάση της μπάντας είναι στα πολύ συν για εμένα. Απλά μπράβο. Αναμένω να δω την πορεία του δίσκου, αλλά και τη μετέπειτα πορεία της μπάντας.

Facebook: www.facebook.com/people/VOAK/100060948528010/
Bandcamp: www.voak.bandcamp.com/releases

https://i-voidhangerrecords.bandcamp.com/album/verdr-ngung

720

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.