VEILCASTE: “Precipice”

ALBUM

Είδος: Sludge, Doom
Εταιρεία: Wise Blood Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2023

Οι Veilcaste είναι ένα doom\sludge metal συγκρότημα από τις Η.Π.Α και στις 10 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν τον δίσκο, “Precipice” μέσω της Wise Blood Records.

Αν ψάξει κάποιος τι έχουν κάνει οι Veilcaste μέχρι τώρα, θα βρει μόνο τον δίσκο “Precipice”, αλλά στην πραγματικότητα είναι η τρίτη κυκλοφορία του σχήματος. Από το 2010 μέχρι το 2020 είχαν το όνομα Conjurer και το 2020 αποφάσισαν να το αλλάξουν σε Veilcaste.

Το συγκρότημα δήλωσε για τον ήχο του album: “Συνήθως λέμε ότι είμαστε μια space doom metal μπάντα. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε συναίσθημα μέσα από πολύ βαριές μελωδίες. Θέλουμε ο κόσμος που παρακολουθεί τις συναυλίες μας, να ταλαντεύεται ανάμεσα στο συναίσθημα και τη βαριά μουσική και αυτό να τον ακολουθεί και μετά το live”.

Οι Veilcaste κάνουν τικ σε όλα τα κουτάκια που αφορούν τον συγκεκριμένο ήχο. Οι κιθάρες έχουν όγκο και οι μελωδίες τους βασίζονται σε απλά riff. Τα φωνητικά είναι βραχνά και πομπώδη και τα drums ακολουθούν τις μελωδίες νωχελικά. Παρόλα αυτά το “Precipice” δεν κατάφερε να με κερδίσει σε κανένα σημείο και αφού τελείωσα τις ακροάσεις που χρειάστηκα για να μπορέσω να κάνω το review, δεν ξαναγύρισα και είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναγυρίσω να ακούσω το album.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του promotion έχει βασιστεί στα φωνητικά του συγκροτήματος, με χαρακτηρισμούς όπως “τιτάνια” χροιά, σκοτεινή ποίηση κ.α., προδιαθέτουν τον ακροατή για κάτι πολύ ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι ότι όταν πρώτο-άκουσα τα φωνητικά, μου έκανε εντύπωση η βραχνάδα και η κραυγή του τραγουδιστή, αλλά δεν μου πήρε πολύ ώρα για να κουραστώ από τις μονότονες μελωδικές γραμμές και τα συνεχόμενα μοτίβα των talking vocals. H παραγωγή στη φωνή ή εκπληρώνει τη ματαιοδοξία του τραγουδιστή ή την έχουν φέρει τραγικά μπροστά λανθασμένα. Λέω λανθασμένα γιατί είναι πολύ κουραστικό να είναι τόσο μπροστά η φωνή εκτός κι αν είσαι σε πανηγύρι στην Μεθώνη Μεσσηνίας.

Ο ήχος των Veilcaste στο “Precipice” δείχνει να έχει προοπτικές και το συγκρότημα δείχνει να είναι παθιασμένο με τον χώρο του sludge/doom, αλλά όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε αυτές τις στήλες, η μουσική μεταδίδει μόνο τα ειλικρινή συναισθήματα. Αν η δημιουργία είναι επιτηδευμένη, αυτό θα περάσει και στον ακροατή.

Bandcamp: https://veilcaste.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/veilcaste

264

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 128 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.