TRIVIUM: “What The Dead Men Say”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Δισκογραφική: Roadrunner Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Επάνοδος και για τους θεούληδες Trivium με ένα νέο album, το 9ο, το οποίο έρχεται να επαναφέρει τις ισορροπίες μετά το μάλλον αμφιλεγόμενο (όχι για τον γράφοντα) προ τριετίας “The Sin And The Sentence” (review) το οποίο χαρακτηρίστηκε η πιο “μαλακή” στιγμή της καριέρας τους.

Αυτό φυσικά δεν είχε να κάνει με το συνθετικό επίπεδο (που διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα) αλλά κυρίως με την άμβλυνση του ήχου, χωρίς να απομακρύνονται φυσικά από τα metal πλαίσια.

Στο ολόφρεσκο “What The Dead Men Say” λοιπόν οι Trivium ακούγονται αρκετά πιο τραχείς. Όσον αφορά την τραγουδοποιΐα τους αυτή διατηρείται σε υψηλότατα standards και παρά το ότι εξακολουθούν να ακούγονται σαν μια επιτυχημένη μίξη των Metallica και των Iron Maiden (κυρίως στη δομική riffολογία, κάτι που άλλωστε έπρατταν από το ξεκίνημά τους), εντούτοις η προσωπικότητά τους όλο και ισχυροποιείται.

Το δίδυμο των Matt Heafy / Corey Beaulieu συνεχίζει να είναι παραγωγικότατο με μια πανσπερμία riff και solos διατηρώντας το status τους ως ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά δίδυμα της νέας heavy metal γενιάς (και θα πρότεινα σ’ αυτό το σημείο στους “φωστήρες” που τους απέδωσαν όρους όπως nu metal ή core, να επισκεφτούν το συντομότερο έναν ωριλά, καλό θα τους κάνει). Το δε ρυθμικό σκέλος που αναπτύσσουν οι Paolo Gregoletto (μπάσο) και Alex Bent (drums) ακούγεται συμπαγέστατο, πρόκειται για παιχταράδες άλλωστε οι οποίοι με συνέπεια συνοδεύουν τους δυο εξάχορδους μελωδικούς ηγέτες τους. Ο δε Heafy φωνητικώς ακολουθεί μεν την πεπατημένη εκφραστική του φόρμουλα αλλά ακούγεται πιο ώριμος από ποτέ ξέροντας πότε να growlάρει, ξερνώντας μελωδική οργή από το λαρύγγι του. Όλα τα στοιχεία που τους έχουν καθιερώσει ως μια σπουδαία μπάντα βρίσκονται και εδώ.

Δεν θα έλεγα ότι ξεχωρίζει κάποιο κομμάτι έναντι άλλων αλλά τραγούδια σαν τα “Catastrophist” (υμνάκος), “The Defiant”, “Sickness Unto You”, “Bending The Arc To Fear”, “The Ones We Leave Behind” χωρίς να υπολείπονται τα υπόλοιπα κομμάτια του puzzle που αποτυπώνει τη δυναμική των Trivium, θα συγκινήσουν τους metallers οι οποίοι θα ασχοληθούν μαζί τους, με μια αξιοθαύμαστη συναισθηματική ποικιλία η οποία αναδεικνύεται μέσω των πολύ καλών ρεφρέν που στιγματίζουν την κάθε σύνθεση.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, το “What The Dead Men Say” είναι άλλο ένα τίμιο βήμα από τους εξαιρετικούς αυτούς μουσικούς το οποίο συνεχίζει την λαμπρή πορεία τους στα δισκογραφικά δρώμενα, τελειοποιώντας ένα ύφος το οποίο εν πολλοίς όρισαν οι ίδιοι. Σύγχρονο metal όπως θα έπρεπε να ακούγεται εν έτει 2020, τιμώντας τις σταθερές του ιδιώματος και μεταφέροντάς το στο παρόν με την αξιοπρέπεια να τίθεται ως αδιαπραγμάτευτο credit τους. Ο γράφων συνεχίζει να αισθάνεται δικαιωμένος για την καλλιτεχνική του πίστη προς τους Trivium, ευχόμενος να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη δημοτικότητα σε έναν υπερκορεσμένο μουσικό κόσμο που δεν δείχνει να έχει υπομονή. Τα σέβη μου.

Facebook: https://www.facebook.com/Trivium

Official website: https://www.trivium.org/

457

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.