TRIBULATION: “Where The Gloom Becomes Sound”

ALBUM

Είδος: Gothic Rock / Occult Metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Ιανουαρίου 2021

Πόσο μεγάλη ηχητικά διαδρομή έχουν διανύσει τα παιδιά της νύχτας από την Σουηδία, μέσα στην δεκαετία που μας πέρασε!

Οι Tribulation σκόρπισαν τον τρόμο μέσα από τον θάνατο της μουσικής τους με το ντεμπούτο “The Horror” και τις εμφανείς επιρροές τους από τόσο το old school αλλά και melodic Swedish death metal το 2009, όμως μόλις τέσσερα χρόνια μετά, έδειξαν πως η συνέχεια θα είχε περισότερη προσωπικότητα και ενδιαφέρον: το “The Formulas Of Death” του 2013 έδειχνε ξεκάθαρα τα σημάδια της γοτθικής, μυστηριακής και κατάμαυρης αισθητικά και συναισθηματικά μεταμόρφωσης, μια μεταμόρφωση που ολοκληρώθηκε στο επόμενο “The Children Of The Night” (2015) και τελειοποιήθηκε στο “Down Below” album, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις πριν τρία χρόνια.

Η πέμπτη επιστροφή της μπάντας μπορεί να μην απομακρύνεται καθόλου από το “Down Below”, αλλά ακονίζει ακόμα περισσότερο τις γοτθικές μελωδίες των τραγουδιών που μια φλερτάρουν με το rock και μια με το metal, αλλά έχουν τόσο έντονη προσωπικότητα που τα genres δεν απασχολούν (όχι πως απασχόλησαν και ποτέ).

Έτσι, το “Where The Gloom Becomes Sound” κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του: η μελαγχολία, η ζοφερότητα, η θλίψη και το σκοτάδι γίνονται νότες στα χεράκια των Σουηδών βαμπίρ και μέσα από τη φωνή του Johannes Andersson εκφράζονται απόλυτα.

Το album δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους προγόνους του, αντιθέτως. Ο ήχος έχει τελειοποιηθεί τόσο από θέμα παραγωγής, συνθέσεων και κυρίως ταυτότητας, ώστε κάθε νότα να θεωρείται χαρακτηριστική της μπάντας, να ξεχωρίζεις την ατμόσφαιρα τους με κλειστά μάτια (και αυτιά) σε ένα album ολοκληρωμένο χωρίς fillers.

Η μόνη μου ένσταση είναι στη φωνή του Johannes, η οποία είναι η μόνη που έχει μείνει πίσω στον χρόνο, ξεχασμένη στην τραχύτητα του “The Horror” και “The Formulas Of Death” και που έτσι κάνει μεγάλο contrast με την μουσική που σε κάθε δίσκο γίνεται όλο και πιο μελωδική, επιδεικνύοντας ευθαρσώς τις επιρροές των Nephilim, παντρεύοντάς τις με αυτές των Celtic Frost που ποτέ, ποτέ δεν ξεθωριάζουν από την ατμόσφαιρα των Tribulation. Από την άλλη όμως, αυτό το contrast είναι ίσως και το κλειδί της προσωπικότητας του ήχου τους, οπότε τα συγχωρώ όλα, αρκεί να συνεχίσουν με τις δισκάρες.

Το “In Remembrance” που ανοίγει το album, όπως και το “The Wilderness” που τον κλείνει, είναι τα πρώτα τραγούδια που μου κόλλησαν άγρια και κέρδισαν το ατελείωτο repeat για μέρες, μαζί με το “Leviathans” που είχα απολαύσει και ως video clip πολύ πριν την ολοκληρωμένη κυκλοφορία. Το “Hour Of The Wolf” είναι ένας goth/occult ύμνος που φέρνει στο νου τους λατρεμένους συντοπίτες τους Year Of The Goat, ενώ το “Inanna” κερδίζει το βραβείο “mindworm” του δίσκου, αφού οι κιθάρες από το Παχελμπελικό του βασικό θέμα είναι ικανό να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου τραγουδώντας το μέχρι να χαθείς στην λήθη του ξημερώματος.

Το “Where The Gloom…” είναι μια από τις πολύ δυνατές στιγμές των Tribulation και κερδίζει έδαφος για τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων, όχι μόνο της δισκογραφίας τους, αλλά και της χρονιάς που διανύουμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Και κάτι μου λέει πως ακόμα δεν τα έχουμε ακούσει όλα από αυτό το κολασμένο κουαρτέτο.
Όχι ακόμα.

Official website : https://www.tribulation.se/
Facebook : https://www.facebook.com/TribulationSweden/


484

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.