THY DESPAIR: “The Song of Desolation”

ALBUM

Είδος: Symphonic Dark, Gothic Metal
Δισκογραφική: Rockshots Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Μαΐου 2020

Επάνοδος μετά από πολύ καιρό, με νέο δίσκο από τους Ουκρανούς Thy Despair, οι οποίοι μετά πολλών βασάνων κατορθώνουν να μας παρουσιάσουν μία αρκετά αξιόλογη προσπάθεια, εφάμιλλη του παρελθόντος τους. Άλλωστε ανήκουν στις “παλαιές καραβάνες” του χώρου και σίγουρα δεν αποτελούν τυχαίο “πυροτέχνημα” στον χώρο του ατμοσφαιρικού symphonic, dark, gothic metal.

Με το album “The Song of Desolation”, συνεχίζουν ουσιαστικά από εκεί που είχαν μείνει με το EP “The Free One”. Επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο της Ουκρανίας, κατορθώνουν να περάσουν αντιπολεμικά μηνύματα με αλληγορικό τρόπο, βάζοντας πινελιές μεσαιωνικού έρωτα, απόγνωση και φυσικά πολλές επικές μάχες, περασμένες όμως αυτές οι εικόνες μέσα από σύγχρονη οπτική και αισθητική. Οι φίλοι του ατμοσφαιρικού χώρου σίγουρα θα μείνουν ικανοποιημένοι, άλλωστε πάντα και οι παρεμβάσεις τους πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεκκλίνουν από τον βασικό πυρήνα τους. Μην λησμονούμε ότι πάντα η βάση είναι το gothic-doom και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εκεί, πάντα όμως με αέρα ανανέωσης και πειραματισμού, για να αποφεύγονται οι επαναλήψεις.

Όσον αφορά στο νέο πόνημα των Thy Despair, διαπιστώνουμε εξαρχής μία πιο συμφωνική εκδοχή τους και σίγουρα οι black “πινελιές” που έχουν προσθέσει, τους δίνουν το απαραίτητο στίγμα σε έναν τινά βαρύτερο δίσκο. Έχει έντονο το στοιχείο του “όγκου”, ειδικά στις κιθάρες και το μπάσο, όπου έχει ορθωθεί ένα αδιαπέραστο “ηχητικό τείχος”. Σίγουρα η δουλειά που έχει γίνει στα καθαριστικά μέρη είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, ενώ και το ατμοσφαιρικό μέρος με την διακριτική και ουσιαστική παρουσία των πλήκτρων συνηγορεί σε ένα αποτέλεσμα που κατορθώνει να μας δώσει στιγμές ανατριχίλας, που συνδυάζονται άριστα με φωνητικά, όπου ίσως εκεί είναι και η ουσία όλου του δίσκου. Το πάντρεμα μεταξύ της Elin (στα γυναίκεια μέρη) καθώς και του Nephilim (στα αντίστοιχα ανδρικά), έχει ένα αλησμόνητο αποτέλεσμα. Τα “ωμά/βορβορώδη” φωνητικά συνδυάζονται άριστα με τη βελούδινη, αιθέρια φωνή της Elin, η οποία κρατά σε υψηλά επίπεδα όλο το album. Θα έλεγα ότι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην “τραγωδία” που συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω και να μην παραλείψω, την παρουσία ενός όμορφου εξώφυλλου το οποίο μας βάζει κατευθείαν στο πνεύμα του δίσκου, δείχνοντας τον επαγγελματικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Τραγούδια όπως τα “Fear and Despair”, “Last Breath”, έχουν την απαραίτητη ροπή στην μελωδία αναδεικνύοντας την φωνή της Elin, δίνοντας έμφαση στην ατμόσφαιρα και την θεατρικότητα, ξεχωρίζοντας από μίλια μακριά, ενώ κομμάτια όπως τα “War”, “Army of Dead” και το “Falcon”, εστιάζουν στην επιθετικότητα των συνθέσεων και έχουμε έτσι το πιο metal μέρος του δίσκου, ο οποίος κατορθώνει να αιχμαλωτίσει την πιο “βίαια” και την πιο επική εκδοχή των Thy Despair. Σίγουρα με αυτόν τον τρόπο δίνουν τον απαραίτητο “όγκο” και ομορφιά στον κόσμο του “The Song of Desolation”, όπου τα πάντα είναι αρμονικά και άρρηκτα συνδεμένα μεταξύ τους.

Εν τέλει βλέπω ήδη τους φίλους των Tristania, Draconian, των Sins Of Thy Beloved όπως και των Dimmu Borgir (στα black “περάσματά” τους), να τρίβουν τα χέρια τους, και σίγουρα καλά κάνουν, αφού έχουμε μία καλοδουλεμένη και έμπειρη δουλειά, με όμορφες συνθέσεις που δεν θα απογοητεύσει κανέναν. Οι φίλοι να σπεύσουν ταχέως, οι υπόλοιποι προσπεράστε…..

Tracklist:
The Free One
Sabbath
Fear and Despair
Burned By Love
Last Breath
War
Army of Dead
Falling Star
Ghost Rider
Falcon

Thy Despair:
Elin – Vocals
Nephilim – Vocals / Guitar
Strike – Guitar
Navka – Keys
Alex – Drums
Anton – Bass

Facebook: https://www.facebook.com/thydespair
Instagram : https://www.instagram.com/thydespair/

534

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».