THE TANGENT: “Songs from the Hard Shoulder”

ALBUM

Είδος: Progressive rock
Εταιρεία: InsideOut Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Ιουνίου

Μια φορά κι έναν καιρό, μια παρέα ταλαντούχων μουσικών και θιασωτών του ‘70s progressive rock συγκεντρώθηκε για να γράψει και να κυκλοφορήσει μία και μοναδική δουλειά. Ήταν οι Andy Tillison, Roine Stolt (ναι, πάλι αυτός!), Guy Manning, Jonas Reingold και Zoltan Csörsz. Μέσα στις δύο δεκαετίες που πέρασαν από τότε, αυτό το project της μίας φοράς έγινε κανονικό συγκρότημα, έβγαλε 11 albums, φιλοξένησε στις τάξεις του έναν σκασμό γνωστούς και λιγότερο γνωστούς αλλά πάντα ικανότατους μουσικούς, ενώ τα μοναδικά μέλη από την αρχική σύνθεση είναι ο πληκτράς, τραγουδιστής και ιθύνων νους της μπάντας, ο κύριος Tillison, και ο μπασίστας Jonas Reingold.

Φέτος, λοιπόν, οι Βρετανοί Tangent επιστρέφουν με τη 12η studio δουλειά τους, το “Songs from the Hard Shoulder”. Στα 76 λεπτά του album, οι Tillison και Reingold, μαζί με τον Luke Machin στις κιθάρες, τον Steve Roberts στα drums και τον Theo Travis στο σαξόφωνο και το φλάουτο, παραδίδουν τέσσερις πρωτότυπες συνθέσεις και μία διασκευή-έκπληξη.

Το 17λεπτο εναρκτήριο “The Changes” είναι μια τρυφερή, ράθυμα παιχνιδιάρικη σύνθεση που πατάει σε neo-prog φόρμες, εφάπτεται στον λυρισμό των Flower Kings και εκφράζει αισθήματα αγάπης για τους Beatles, τους Yes και το σουηδικό prog rock των ‘70s. Σίγουρα έπαιρνε λίγο “στρίφωμα” από δω κι από κει, ενώ και τις φωνητικές γραμμές θα τις ήθελα πιο ενδιαφέρουσες. Ο Machin στο φινάλε είναι συγκινητικός.

Το επίσης 17λεπτο instrumental “The GPS Vultures” είναι ένα prog rock έπος. Με όλη τη σημασία της λέξης! Η μπάντα επιδίδεται σε μουσικές ασκήσεις με περιπετειώδη χαρακτήρα, σύνθετες δομές και υφολογικό πλούτο. Το «παρών» δίνουν επιρροές από King Crimson, Van Der Graaf Generator, τη σκηνή του Canterbury, τις οποίες διαδέχονται πιο στρυφνά movements jazz fusion νοοτροπίας. Το rhythm section των Reingold και Roberts κεντάει δεξιοτεχνικά arabesque μοτίβα, τα πλήκτρα του Tillison είναι σε οίστρο, ενώ οι Travis και Machin παίζουν θέματα βαθιά εμπνευσμένα, για σεμινάριο progressive rock εκτέλεσης.

Στο μεγαλύτερο track του δίσκου, που είναι και το πιο φρέσκο, το 20λεπτο “The Lady Tied to the Lamp Post”, οι Tangent χαρίζουν απλόχερα συγκινησιακή φόρτιση –εξάλλου, οι στίχοι αγγίζουν το ευαίσθητο θέμα της αστεγίας– και ανοίγονται σε μουσικούς δρόμους αρκετά αλλιώτικους συγκριτικά με το πρώτο μισό του album. Ένα οριακά acid jazz ξεκίνημα εξελίσσεται σε prog rock που εύκολα θα μπορούσε να έχει γράψει ο ώριμος Steven Wilson, ενώ οι διαρκείς αλλαγές στο tempo και οι εναλλαγές ανάμεσα σε απαλές και τραχύτερες στιγμές δεν επιτρέπουν περισπασμούς. Για άλλη μία φορά, οι Reingold, Travis και Machin κάνουν τη διαφορά. Σοβαρότητα, πάθος, μαεστρία.

Στο πιο σύντομο και εύληπτο τραγούδι, το πεντάλεπτο “Wasted Soul”, είναι σαν να ακούμε μια εντελώς διαφορετική μπάντα που πειραματίζεται με soul, funk και R&B διαθέσεις. Σαν ξένο σώμα για το υπόλοιπο album, ξαφνιάζει, θα κάνει μερικά φρύδια να σηκωθούν και, πιθανότατα, είναι καταδικασμένο στην κατηγορία “skippable”. Στα θετικά, η υπέρβαση κάθε πιθανού ορίου, που υπογραμμίζει το προοδευτικό attitude.

Και ακολουθεί το κλείσιμο –και τι κλείσιμο!– του “Songs from the Hard Shoulder”, όπου οι Tangent ανασύρουν ένα jazz/prog rock διαμάντι από την ιστορία του είδους και διασκευάζουν σε ένα επιμηκυμένο adaptation το “In the Dead of Night” από το ομώνυμο ντεμπούτο των UK. Αν δεν τους γνωρίζετε, απλά θα παραθέσω τα μέλη τους, και θα πιάσετε το νόημα ακαριαία: Allan Holdsworth, Eddie Jobson, John Wetton, Bill Bruford. Πολύ ευχάριστη έκπληξη!

Η καινούργια δουλειά των Tangent θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το progressive rock κοινό. Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι για όλες κι όλους. Όσο πιο μεγάλη η εξοικείωση και η αγάπη για το είδος που υπηρετεί το συγκρότημα, τόσο πιο πιθανό να προσθέσετε στα φετινά (και όχι μόνο) ακούσματά σας μερικές αξιολογότατες συνθέσεις, εάν δώσετε μια ευκαιρία στο “Songs from the Hard Shoulder”.

Official Site: https://www.thetangent.org/ 
Facebook: https://www.facebook.com/groups/alltangentmembers/ 

867

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.