THE BLACK CAPES

INTERVIEW

Είναι από τις, ομολογουμένως, λίγες φορές που ένα συγκρότημα παρουσιάζει τόση μεγάλη εξέλιξη και πρόοδο μέσα από την δουλειά του και τον επαγγελματικό τρόπο που λειτουργεί και εκφράζει ελευθέρα τις διαθέσεις του και τις μουσικές του απόψεις. Σίγουρα οι The Black Capes αποτελούν ένα όμορφο “πονοκέφαλο”, που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ας ακούσουμε όμως τι έχουν να μας πουν οι ίδιοι, μέσα από τη συνέντευξη που παραθέτουν στο Rockway.gr….

Πείτε μας πως ξεκίνησαν όλα; Κάντε μία μικρή παρουσίαση των The Black Capes;
Όλα ξεκίνησαν το 2016, παρ’ όλα αυτά η επιθυμία για να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο προϋπήρχε. Θυμάμαι να χτυπάει το τηλέφωνό μου και να είναι ο Άλεξ, με τον οποίο για χρόνια λέγαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Η αγάπη μας για το gothic ήταν γνωστή και μου έριξε την ιδέα να κάνουμε ένα project παίζοντας κάποια κομμάτια που είχε γράψει. Το timing ήταν το κατάλληλο μιας και εγώ ήμουνα κάπως inactive με τους Inactive Messiah εκείνη την περίοδο, αλλά και ο Άλεξ ήθελε να εκφράσει αυτήν την μεριά του χωρίς να τραβήξει τους Potergeist σε πιο “σκοτεινά” μονοπάτια. Καλώντας λοιπόν ο Άλεξ ακόμα δύο φίλους, τον Γκρέκα στα τύμπανα και τον Rusty στο μπάσο, με πολύ συνοπτικές διαδικασίες πήγαμε στο studio μου τα DevasoundZ και ηχογραφήσαμε το υλικό που στην αρχή προοριζόταν να βγει στην μορφή EP. Το τελικό αποτέλεσμα μας άρεσε αρκετά, έχοντας συνεργαστεί και με τον Peter Rutcho και μιλώντας με κάποιες εταιρίες αποφασίσαμε να γράψουμε ακόμα τρία κομμάτια ώστε να κυκλοφορήσει τελικά σε μορφή album, από την DarkTunes τον Ιούνιο του 2017. Δέσαμε αρκετά μεταξύ μας και τελικά είδαμε ότι δεν είναι απλά ένα project αλλά μία μπάντα για εμάς.

Ποιες οι βασικές επιρροές των The Black Capes;

Όπως προείπα η λατρεία μας για το gothic ήταν ο σκοπός που δημιουργήσαμε τους “Capes” και σίγουρα είναι η βασική μας επιρροή. Δεν αναφέρομαι μόνο στην gothic μουσική, αλλά στην κουλτούρα και αισθητική γενικότερα. Πέραν τούτου, μουσικά ο καθένας μας έρχεται από λίγο διαφορετικό background, κάτι το οποίο το αφήνουμε να περάσει μέσα στις συνθέσεις μας και αυτό το όλο μείγμα κάνει τον ήχο των “The Black Capes”. Πηγή έμπνευσης από την άλλη μπορεί να είναι το οτιδήποτε, καθημερινό βίωμα ή εσωτερικός προβληματισμός. Απλά εκφράζουμε τους εαυτούς μας μέσα από την μουσική μας.

“Lullabies for the Dead”. Γιατί φτάσαμε εκεί, ποια είναι τα βαθύτερα αίτια και σκέψεις αυτού του album; Το πάρτι συνεχίζεται;
Το “Lullabies” είναι ένα album που δείχνει την ταυτότητα των “Capes”. Εκεί φτάσαμε, γιατί ενώ είχε ξεκινήσει αλλιώς η μπάντα, μέσα σε αυτό το διάστημα γνωριστήκαμε καλύτερα, γίναμε μπάντα, γίναμε οικογένεια. Είναι μία συλλογική δημιουργία πλέον παρουσιάζοντας το τι είναι οι “The Black Capes” στην ολότητά τους. Όσο για το αν το πάρτι συνεχίζεται, θα έλεγα ότι το πάρτι δεν έχει ακόμα καν αρχίσει…

Kάτι τρελό που σας επηρέασε κατά την δημιουργία του τελευταίου σας album;
Δεν ξέρω αν μπορώ να αναφέρω κάτι συγκεκριμένα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά θυμάμαι να είμαι με τον Γκρέκα στο studio ξημερώματα και να γράφουμε lead guitars προσθέτοντας καινούρια layers, γράφοντας extra πλήκτρα on the spot ή να αποφασίζουμε να διασκευάσουμε το “Rain” δύο μέρες πριν τα recordings, όπως και άλλα πολλά αυθόρμητα που όλα μαζί σίγουρα επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

Ακροβατείτε ανάμεσα σε δύο μουσικούς κόσμους, νιώθετε ότι είστε συνεκτικός κρίκος μεταξύ του gothic και του metal; Οπότε gothic ή metal; ‘Η κάτι άλλο τελείως δικό σας;
Παρθενογένεση στις μέρες μας δεν πιστεύω ότι υπάρχει, θα ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό βέβαια να αποδειχθώ λάθος. Το metal background μας είναι γνωστό από τις άλλες μπάντες μας, το gothic είναι αυτό που μας έκανε να δημιουργήσουμε αυτήν την μπάντα, χωρίς να θέλουμε να παίξουμε όμως gothic metal. Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των δύο είναι ο ήχος των “The Black Capes”.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας, ειδικά τώρα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί;
Σίγουρα πλέον είναι λίγο δύσκολο να κάνεις σχέδια όπως θα ήθελες. Από την στιγμή λοιπόν που ακόμα δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε κάποια περιοδεία όπου ήταν το πλάνο μας, μας δίνει τον χρόνο να δουλέψουμε σε καινούριο υλικό. Ετοιμάζουμε επίσης και μία συνεργασία για κάτι ιδιαίτερο που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Πώς αισθανθήκατε με όλο αυτόν τον περιορισμό που προκλήθηκε λόγω της Covid-19, που σας βρήκε απομονωμένους; Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει ολόκληρη την μουσική σκηνή;
Μία τέτοια κατάσταση σίγουρα επηρεάζει τα πάντα. Σίγουρα στην μουσική σε πολύ μεγάλο βαθμό σχετικά με τα lives, και επίσης με την αβεβαιότητα για αυτά στο μέλλον. Από την άλλη είναι μία καλή περίοδος ώστε να αφοσιωθείς πιο πολύ στην σύνθεση νέου υλικού.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σας “ήρωες” και τί σας έχει εμπνεύσει σε αυτούς;

Σίγουρα μεγαλώνοντας υπήρχαν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζαμε. Αυτό που προσωπικά με εμπνέει γενικότερα είναι το consistency και το πως πάντα κάποιοι εκφράζουν πραγματικά τον εαυτό τους, χωρίς να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες με απώτερο σκοπό κάτι πέραν της έκφρασής τους.

Σαν Black Capes, προτιμάτε την ασφάλεια του στούντιο ή την αδρεναλίνη της σκηνής;
Σίγουρα η διαδικασία της σύνθεσης και της δημιουργίας στο στούντιο είναι κάτι που κάθε καλλιτέχνης λατρεύει, αλλά και η κ@ύλ@ της σκηνής είναι κάτι που δεν αλλάζουμε με τίποτα.

Σαν μπάντα, πού δίνετε ιδιαίτερη έμφαση; Στο στιχουργικό κομμάτι ή στη μουσική επένδυση της σύνθεσης; Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
Σίγουρα και στα δύο ισόποσα. Τώρα σχετικά με τις πηγές έμπνευσής μας, μπορεί να είναι οτιδήποτε από τα καθημερινά μας βιώματα, και πως τα βλέπουμε μέσα από το δικό μας πρίσμα και τον δικό μας κόσμο.

Έχετε τελευταία ανακαλύψει κάποια μπάντα ή καλλιτέχνη που να μας προτείνετε ανεπιφύλακτα;
Είναι αρκετές οι μπάντες που είτε είναι σχετικά καινούριες, είτε εμείς ανακαλύψαμε πρόσφατα και έχουμε πολύ καλή σχέση μεταξύ μας, μιας και όλοι μας παίζουμε στο σήμερα το goth που αγαπάμε. Κάποιες είναι οι Sonsombre, The Kentucky Vampires, October Burns Black, Sometime The Wolf, A Cloud Of Ravens, Death Loves Veronica, Ghostland, Cold Remembrance και αρκετές ακόμα.

Ποια είναι η άποψή σας για την σημερινή εναλλακτική “σκοτεινή” σκηνή; Το μέλλον πιστεύετε ανήκει στους πρωτοπόρους;
Ενώ έχουμε παρατηρήσει μία αρκετά μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια, πιστεύω πως έχει αρχίσει και ανακάμπτει εδώ και λίγο καιρό. Βλέπουμε μεγάλες μπάντες να περιοδεύουν, και στο κοινό και μικρότερες ηλικίες, και αυτό είναι ελπιδοφόρο σίγουρα. Το μέλλον ανήκει στους αληθινούς πιστεύω.

Με ποια μπάντα ή καλλιτέχνη θα επιθυμούσατε να δημιουργήσετε ένα τραγούδι και γιατί;
Αυτή η λίστα μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλη. Αλλά αν απαραίτητα θα έπρεπε να διαλέξω έναν, πιστεύω πως για ευνόητους λόγους θα αναφέρω τον Peter Steel.

Από το Rockway.gr, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το τέλος ανήκει σε εσάς, κλείστε την συνέντευξη όπως επιθυμείτε.
Ήταν τιμή μου, ευχαριστώ πάρα πολύ το Rockway.gr γι’ αυτήν την ευκαιρία, και όλους για τον χρόνο τους. Ευχαριστούμε για το όλο support τους οπαδούς μας που μας στηρίζουν σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Stay safe, stay dark…

393

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».