TELMA

INTERVIEW

Κόντρα στους δύσκολους καιρούς και τις παράξενες συγκυρίες, η σκηνή της χώρας μας συνεχίζει να αναδύει ευχάριστες και φρέσκιες εκπλήξεις, αποδεικνύοντας τη μεγάλη εξέλιξη των τελευταίων χρόνων. Οι Telma μας έρχονται από τη Λάρισα, έχοντας ήδη έτοιμο το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφορεί άμεσα. Ο τραγουδιστής του γκρουπ, Αντώνης Κυρίτσης, αναλαμβάνει να μας κατατοπίσει για όλες τις λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες στο προφίλ σας αναφέρουν τη δημιουργία του γκρουπ μέσα στο 2021. Δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό για το πως δέσατε μαζί σαν μπάντα.
Καταρχήν πρέπει να αναφερθεί πως όλοι μας είχαμε μπάντες παλιότερα. Έχουμε δύο αδέρφια, τον Μάρκο και τον Φίλιππο που παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Εγώ και ο Μιχάλης παίζαμε επίσης κάποια χρόνια μαζί. Καθώς περνούσε ο καιρός, ο καθένας αναζητούσε άτομα συνεννοήσιμα για να ξεκινήσει κάτι καινούριο και βρεθήκαμε όλοι μαζί στη Λάρισα την ίδια περίοδο. Ο Μιχάλης ήρθε σε επαφή με τα παιδιά, γνωρίστηκαν, έπαιξαν, υπήρχε αμοιβαία συμπάθεια και εκτίμηση και έμειναν. Στη συνέχεια με προσκάλεσε να συμμετάσχω στο σχήμα και να βρω την θέση μου ανάμεσά τους και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε πως για όλους, η συνύπαρξή μας ήταν μία ευχάριστη και σταθερή κατάσταση, οπότε μείναμε μαζί. Όσο περνούσε ο καιρός και παίζοντας, τελειοποιώντας τα κομμάτια, και μέσα από συζητήσεις και μπύρες, είτε για την κατεύθυνση της μπάντας ή για τεχνικά ζητήματα και λεπτομέρειες και πολλές ώρες δουλειάς στο στούντιο, καταλήξαμε να μπούμε ο ένας στην ζωή του άλλου και να φτιάξουμε μια παρέα και να διασκεδάζουμε με ό,τι κάνουμε μαζί. Πρόσφατα αναζητήσαμε έναν δεύτερο κιθαρίστα και ο Μιχάλης πρότεινε τον Κώστα, ένα άτομο που είναι φίλοι χρόνια μεταξύ τους. Αυτός φάνηκε να δένει πάρα πολύ γρήγορα και στην μουσική που παίζουμε και στα αστεία της παρέας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Θα ήταν τρομερή παράληψη, να μην αναφερθούμε στο Γιώργο Μαργαριτόπουλο ο οποίος έκανε την παραγωγή του album και καθόρισε τον ήχο μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η συμβολή του ήταν όντως καθοριστική για το αποτέλεσμα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, κάθε επαφή και προσθήκη που έγινε, έδινε τα δικά της στοιχεία στο σύνολο, χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Πιστεύω είμαστε όλοι τυχεροί, που πέσαμε πάνω σε καλά άτομα.

Αν σας ζητούσε κάποιος να περιγράψετε τη μουσική, το ύφος και τον χώρο που κινείστε, ποια θα ήταν η απάντηση;
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης και για μας. Περιγραφικά, θα λέγαμε πως παίζουμε έναν συνδυασμό μοντέρνου Groove Metal με Old School στοιχεία . Κοφτά και Γρήγορα riffs επενδυμένα με παλιομοδίτικα φωνητικά και κιθαριστικά leads και solos, τα οποία κάνουν το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει να είναι πολύ συναισθηματικό . Προσπαθώντας να ισορροπήσουμε αυτά τα στοιχεία, μας αρέσει να λέμε, απευθυνόμενοι με μία λέξη στο είδος που παίζουμε, metal. Απλά metal.

Έχοντας έρθει πρόσφατα σε επαφή με το βίντεο του “Perfect Storm”, η άμεση ερώτηση και απορία είναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργική σας διαδικασία και τι έχουμε να περιμένουμε άμεσα από εσάς.
Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου με τίτλο “Eternal”. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό, αλλά θα επικεντρωθούμε στο να προωθήσουμε και να παίξουμε live όπου μπορούμε. Στο άμεσο μέλλον θα κυκλοφορήσουμε δύο νέα video clip μέσα στον Ιούλιο και ο δίσκος θα κυκλοφορήσει μέσα στον Αύγουστο, ο οποίος θα βγει και σε βινύλιο λίγους μήνες αργότερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα για μια μπάντα από τη Λάρισα;
Για μία μπάντα που είχε βάση στην επαρχία το κύριο πλεονέκτημα είναι ο κερδισμένος χρόνος και η δυνατότητα προσήλωσης στο υλικό της. Είμαστε κοντά όλοι μεταξύ μας . Όταν προκύπτει ένα θέμα, είναι εύκολο για όλους να βρεθούμε για να το συζητήσουμε και να τρέξουμε να το λύσουμε άμεσα. Μας προσφέρεται αυτή η άνεση . Και επειδή είναι μια μικρή και απλή κοινωνία, ένα πολύ μεγάλο μέρος της διασκέδασής μας είναι πλέον η μπάντα. Κάθε ώρα δουλειάς που αφιερώνουμε στα θέματα της μπάντας την απολαμβάνουμε. Είμαστε ενεργά και ευχάριστα επικεντρωμένοι εκεί κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του επερχόμενου δίσκου. Τα μειονεκτήματα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Σε μια μικρή κοινωνία και κατ’ επέκταση μια μικρή αγορά, δεν γίνονται πολλές συναυλίες για να πάρουμε μέρος. Το target group που απευθυνόμαστε δεν είναι πολύ μεγάλο στην πόλη μας. Πολλές από της διαδικασίες που περιλάμβανε η κυκλοφορία του δίσκου έγιναν στην Θεσσαλονίκη με συνεργάτες που εμπιστευόμαστε την δουλειά τους και τον εξοπλισμό τους.

Δώσε μας λίγες πληροφορίες για το επίσημο βίντεο, τους συντελεστές, την ιδέα, τις συνθήκες πραγμάτωσης.
Η κεντρική ιδέα του video προήλθε από τον δημιουργό των στίχων του συγκεκριμένου κομματιού Angelo Kane. Από τους στίχους του αντλήσαμε πολλά και διαφορετικά συμπεράσματα, ωστόσο αποφασίσαμε πως θα ήταν πιο ταιριαστό από όλα, το video να ανταποκρίνεται στην πρωτογενή ιστορία που είχε πλάσει στο μυαλό του ο στιχουργός. Η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από δύο άτομα που νιώθουν έλξη μεταξύ τους, ωστόσο βασανίζονται εσωτερικά από τις αποτυχίες τους σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο, με τους στίχους να περιγράφουν το Τέλμα που βρίσκονται και την εσωτερική τους αναζήτηση. Στο τεχνικό κομμάτι, δόθηκε μεγάλη ελευθερία στον Αλέξανδρο Χαρτόνα και Δημήτρη Βάλλα των LifeofFilms Productions που επιμελήθηκαν τα γυρίσματα και την παραγωγή του video και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, όπως επίσης και από τους ηθοποιούς Θανάση Σαλιαμπούχο και Μυρτώ Χαρούλη. Υπήρχε κάποια δυσκολία στο να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα μέσα στην καραντίνα, κυρίως για τα γυρίσματα σε εσωτερικό χώρο, τα οποία καθυστέρησαν αρκετά το χρονοδιάγραμμά μας.

Πως είναι οι Telma σαν ακροατές; Αναφέρετε κάποια άλμπουμ της χρονιάς αυτής που σας απασχόλησαν παραπάνω.
Όλοι μας μεγαλώσαμε λίγο πολύ με Metal των 90s και 00s. Από εκεί και πέρα ο Φίλιππος και ο Μιχάλης έχουν κινηθεί σε πιο aggressive black, death metal και hardcore μονοπάτια και μια από τις μεγαλύτερες επιρροές τους είναι οι At the Gates, Death και Buried Inside. Οι Μάρκος και Κώστας προτιμούν πιο μοντέρνο, σκληρό ήχο, για παράδειγμα Slipknot, Trivium και έχουν εμφανείς progressive καταβολές, όπως Meshuggah, Tesseract. Εμένα σαν τραγουδιστής το background μου είναι πολύ λιγότερο Metal σε σχέση με τα παιδιά. Οι κύριες επιρροές μου προήλθαν από του Pearl Jam, Alice in Chains και Faith No More ενώ κάποιες μουσικές επιλογές είναι επηρεασμένες από 60s και 70s rock. Εννοείται πως λειτουργούμε ακόμα σαν οπαδοί. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Αγοράζουμε merchandise από τις μπάντες που θέλουμε να στηρίξουμε. Το ψάξιμο νέων καλλιτεχνών είναι καθημερινή μας ασχολία και απολαμβάνουμε ένα καλό live περισσότερο από οτιδήποτε όσα χρόνια κι αν περάσουν. Από πιο πρόσφατες δουλείες απολαμβάνουμε να ακούμε τη νέα δουλεία των Gojira, με τίτλο “Fortitude”. Οι At the Gates έβγαλαν τον πολύ ωραίο δίσκο, το “ The Nightmare of Being”. Επίσης από Tyler the Creator – “Call me if you get lost”, πολύ καλό album, ενώ και του Myles Kennedy το “The Ides of March” ήταν πολύ ιδιαίτερο project. Θα θέλαμε να αναφερθούμε σε μια περσινή κυκλοφορία, στους Έλληνες Mammock με τίτλο “Itch”. Θεωρούμε πως προσφέρει μια ιδιαίτερη οπτική στο είδος στο οποίο εμπλέκονται με εξεζητημένες κιθαριστικές επιλογές.

Αναμφισβήτητα, ποιοτικά η ελληνική σκηνή του χώρου έχει κάνει απίστευτα βήματα και κοιτάζει στα μάτια οποιονδήποτε. Θεωρείτε πως θα μπορέσει κανείς στη χώρα μας να λειτουργήσει υπερβατικά, με δεδομένα τα μουσικά στεγανά που τη χαρακτηρίζουν, ή είναι αποκλειστικά ένα παιχνίδι για τρελούς και γενναίους;
Το είπες και μόνος σου πως η ελληνική σκηνή μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον οποιονδήποτε. Γιατί να μην καταφέρει κάποια μπάντα να βρεθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να αδράξει την ευκαιρία της να κάνει την υπέρβαση; Υπάρχουν παραδείγματα ανά τα χρόνια που το κατάφεραν, όπως οι Rotting Christ ή οι Planet of Zeus και άλλοι μαζί με αυτούς. Κάποια από τα χαρακτηριστικά για να το πετύχουν είναι όντως η τρέλα και η γενναιότητα να κάνουν το μεγάλο βήμα, καθώς επίσης η σκληρή δουλειά και η αντιμετώπιση των καταστάσεων με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ωστόσο θεωρούμε πως μεγάλο εμπόδιο αποτελούν τα στεγανά που ανέφερες, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, τα οποία περιορίζουν τις επιλογές που έχει στα χέρια του ο κάθε καλλιτέχνης. Χρειαζόμαστε περισσότερες μπάντες με προσωπικό ήχο, που θα μας προσφέρουν περισσότερες και διαφορετικές οπτικές πάνω στα πράγματα και εκεί έγκειται ένα πολύ μεγάλο μέρος της τρέλας και του θάρρους. Έτσι πιστεύουμε πως εμπλουτίζεται η μουσική και ανθίζει μία σκηνή.

Από που αντλείτε έμπνευση μουσικά και στιχουργικά; Ποια θέματα είναι αυτά που ξεκλειδώνουν ευκολότερα τη δική σας έκφραση;
Μέχρι στιγμής η θεματολογία που μας έχει δώσει κίνητρα να εκφραστούμε, περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το άτομο την πραγματικότητα, το τέλμα που βρίσκεται, την εσωτερική αναζήτηση που πραγματοποιεί για να το ξεπεράσει, τις αλλαγές που κάνει στις απόψεις του και τις αποφάσεις που παίρνει για την ζωή του και γενικότερα στους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει την ζωή. Αυτές οι θεματολογίες έχουν αντίκτυπο σε πολλές προεκτάσεις γύρω μας. Τις παρατηρούμε σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά πρότυπα τα οποία πολλές φορές μας πνίγουν, τα εργασιακά- οικονομικά ζητήματα σε ατομικό επίπεδο, κάνοντας δουλειές που δεν μας εκφράζουν και μας περιορίζουν σαν ανθρώπους, σε έρωτες που περισσότερο μας αποδυναμώνουν αντί να μας δίνουν δύναμη να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να μας εξυψώσουν. Όλα αυτά μέσα στο δίσκο, έχουν πάρει μορφή στους στίχους των κομματιών από τον Angelo Kane ο οποίος ξέρει ακριβώς πως να μεταφέρει στο χαρτί και να μετατρέψει σε δυνατές ιστορίες τις ιδέες και τα νοήματά μας. Από εδώ και πέρα ποιος ξέρει τι είδους ερέθισμα θα θέσει τον μηχανισμό που έχουμε στο κεφάλι μας σε λειτουργία; Οτιδήποτε ωθήσει την σκέψη μας στα όρια της και μας δοκιμάσει, θα το αγκαλιάσουμε και θα το εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο, καθώς θα είναι κομμάτι μας.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας και επαφές με άλλες μπάντες της πόλης;
Είναι γνωστό πως στη Λάρισα δεν έχουμε την δυνατή σκηνή που είχαμε παλιότερα και οι μπάντες που την αποτελούν είναι πολύ λιγότερες, με αποτέλεσμα να μην είμαστε όλοι πλέον τόσο κοντά. Ωστόσο έχουμε επαφές με κάποιες από τις παλιότερες οι οποίες έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν ασκήσει την δική τους επιρροή στα δρώμενα της πόλης και οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί αγκάλιασαν εμάς και την προσπάθεια που κάναμε. Αναφερόμαστε στους Hidden in the Basement και στους Shadeless Emperor οι οποίοι μας στήριξαν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας. Οι μεν έδωσαν λύση στην αναζήτηση χώρου που κάναμε για τα γυρίσματα του video clip παραχωρώντας το Yard, το studio το οποίο στεγάζεται η μπάντα τους και κάνουμε πρόβες και ο frontman των δε, είναι συνεργάτης της μπάντας, καθώς είναι ο γραφίστας τον οποίο εμπιστευτήκαμε να επιμεληθεί τα αισθητικά χαρακτηριστικά του δίσκου και των social media. Με τα παιδιά έχουμε σχέσεις φιλίας και σεβασμού. Επαφές και καλές σχέσεις έχουμε επίσης και με κάποια μέλη των Spitback και των 10 to go. Σε ενδεχόμενες live εμφανίσεις είναι πιθανό να βρεθούμε στην ίδια σκηνή με κάθε έναν από αυτούς.

Τέλος, ποιο μπορεί να είναι το μακρύτερο όνειρο ενός μουσικού από μια άγνωστη πόλη της Ελλάδας; Ποιος είναι ο σκοπός για το περιπετειώδες ταξίδι στον κόσμο της μουσικής;
Κοίταξε να δεις, θεωρούμε λάθος να επικεντρωνόμαστε σε όνειρα μακριά από το παρόν. Προτιμούμε να κάνουμε μικρά βήματα προς τις κατευθύνσεις που κάθε φορά θα επιθυμούμε να κινηθούμε και να μένουμε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Τα δεδομένα στην εποχή που ζούμε αλλάζουν συνεχώς και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει ο χρόνος. Σαν μακρινό όνειρο και επιτυχία για μας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι να αντέξουμε στον χρόνο, να παραμείνουμε ενεργοί, να ψαχνόμαστε και να πειραματιζόμαστε συνεχώς και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο αν όχι και μεγαλύτερο ζήλο. Ο σκοπός μας σε αυτό το περιπετειώδες ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, πιστεύουμε πως είναι να διασκεδάζουμε, αφιερώνοντας όλες αυτές τις ώρες και τον κόπο πάνω σε αυτό το project που τόσο πολύ αγαπάμε. Να διασκεδάζουμε τόσο εμείς σαν συγκρότημα, όσο κι εσείς σαν ακροατές. Ανταμοιβή για εμάς αποτελούν τόσο τα καλά λόγια και η στήριξη που δεχόμαστε, για το αποτέλεσμα που φτάνει στον κόσμο, όσο και η ίδια η δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε σε καιρούς που όλα είναι κυριολεκτικά εναντίον μας. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε.

Facebook: https://www.facebook.com/TelmaBand

505

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…