SUUM: “Cryptomass”

ALBUM

Έπειτα από δύο χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου album τους, οι Suum επιστρέφουν δισκογραφικά με το δεύτερο full length δίσκο τους, υπό τον τίτλο “Cryptomass”. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους απανταχού φίλους του doom metal, αφού οι Ιταλοί metallers αρέσκονται να βαδίζουν προς αυτά τα “σκοτεινά” μουσικά μονοπάτια.

Οι Ιταλοί doomsters δημιουργήθηκαν μόλις το 2017 και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει ένα album το 2018 με τίτλο “Buried Into The Grave”, ενώ ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο, κατά σειρά, δίσκο τους υπό το όνομα “Cryptomass”. Η θεματολογία της μπάντας, έχει να κάνει με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης και της παράδοσης, γι’ αυτό και η μουσική των Suum πορεύεται σε πιο doom φόρμες.

Οι Suum έχοντας μεγαλώσει με σχήματα όπως οι Candlemass, Memento Mori, Trouble, Reverend Bizarre, The Skull, Cathedral και Krux, ήταν φυσικό να επηρεαστούν ηχητικά από το μεγαλείο αυτών των θρύλων της “σκοτεινής” ατμόσφαιρας και μουσικής και να εξελίσσουν τον ήχο τους σε ένα μίγμα heavy και doom δημιουργώντας τη δική τους μουσική.

Το “Cryptomass” δεν κρύβει από την αρχή το θαυμασμό του για τη μουσική κληρονομιά των μεγάλων του είδους. Έτσι οι επιρροές από μπάντες όπως οι Candlemass, Memento Mori, Reverend Bizarre και Trouble, γίνονται αντιληπτές από το πρώτο riff του δίσκου. Η “βαριά”, “σκοτεινή” ατμόσφαιρα, φαίνεται να γεμίζει τα κομμάτια και να δημιουργεί το κατάλληλο μουσικό υπόβαθρο ώστε να εξελιχθεί η doom ιστορία των Suum. Τα δύο αργόσυρτα, σχεδόν “καταθλιπτικά” και με έντονη την απόγνωση τραγούδια “Cryptomass” και “The Silence Of Agony”, ακολουθούνται από το πιο heavy “Creatures From The Vault”, που το διαδέχονται ακόμη δύο κομμάτια με, ίσως, την αγαπημένη θεματολογία του doom ήχου, το θάνατο, τα “Funeral Circle” και “Burial At Night”. Τα υπόλοιπα κομμάτια, ακολουθούν αυτήν τη doom οδό που χάραξε το group, με μόνη heavy έκλαμψη το “Claws Of Evil”.

Ένα άλλο σημείο που εντυπωσιάζει στο album, είναι αυτή η ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε απόγνωση, σε κατάθλιψη, σε απογοήτευση. Οι Suum, κατάφεραν να ντύσουν το νέο τους δίσκο με μία ταιριαστή ατμόσφαιρα, που δίνει ακόμη ένα συν στην κυκλοφορία. Είναι τελείως διαφορετικό να ακούς ένα doom album, από το να ακούς ένα doom δίσκο με την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Γίνεται πιο τρομακτικό, πιο ζωντανό και σε βυθίζει ακόμα περισσότερο στα σκοτεινά του μονοπάτια. Το “Cryptomass” τα πετυχαίνει όλα αυτά χωρίς να “ζοριστεί” ιδιαίτερα, αφού οι Ιταλοί δημιουργοί του συνέβαλαν τα μέγιστα από ατμοσφαιρικής άποψης.

Πέραν της ατμόσφαιρας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φωνή του Mark Wolf, που φαίνεται να είναι η κατάλληλη γι’ αυτό το album. Μία φωνή σαν να βγαίνει από τα έγκατα της γης, γεμάτη απόγνωση και απογοήτευση, γεμάτη πόνο, που δίνει μία σπαρακτική διάσταση στο δίσκο και τον κάνει ακόμα πιο doom και heavy. Ίσως από τα highlights του album και του Wolf, να είναι η σχεδόν αφηγηματική και γεμάτη πόνο ερμηνεία του στο “Claws Of Evil”, που δείχνει και τις δυνατότητες του frontman και τις ικανότητες της μπάντας.

Η χρονιά για τους Suum και το doom metal, μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς. Το “Cryptomass” είναι η απόδειξη γι’ αυτό και φαντάζει ικανό να “ταράξει τα νερά” της doom σκηνής, με την καταθλιπτική του διάθεση και τη heavy/doom ηχητική του διάσταση. Οι Ιταλοί doomsters, συνεχίζουν δυναμικά το ταξίδι τους στα doom μονοπάτια που χάραξαν με το “Buried Into The Grave”. Από τις ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της χρονιάς που έρχεται.

https://www.facebook.com/suumdoom/

1056

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.