SUBSIGNAL: “A Song for the Homeless – Live in Rüsselsheim 2019”

LIVE ALBUM

Είδος: Progressive rock / metal
Δισκογραφική: Gentle Art of Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Οι Γερμανοί (με τον Ολλανδό τραγουδιστή Arno Menses) Subsignal, μια από τις καλύτερες μπάντες του ευρωπαϊκού progressive rock / metal και συνέχεια των θεών Siegen Even, επανέρχονται με ένα ακόμη live album (μετά το “Out There Must Be Something – Live in Mannheim 2012”).

Αυτή τη φορά η μπαντάρα αποφάσισε να αποτυπώσει την εμφάνισή της στο Rüsselsheim την περυσινή χρονιά και αν και υποτίθεται ότι η μπάντα είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν το εξαιρετικό 5ο album της “La Muerta” και κάποιος θα περίμενε να πέφτει το βάρος σ’ αυτό, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς η μπάντα καλύπτει ισοδύναμα όλες τις full length δουλειές της.

Οι εκτελέσεις είναι άρτιες και ειδικά τα παλαιότερα κομμάτια από τα “Touchstones”, “Beautiful & Monstrous” και “Paraiso” ακούγονται ιδιαιτέρως φρεσκαρισμένα (και λίγο βαρύτερα), Άλλωστε μιλάμε για μια πεντάδα μουσικών επιστημόνων και αναμενόμενα δεν υπάρχουν λάθη. Η ροή δε των κομματιών θα έλεγα ότι είναι ιδανική και μεταφέρει μάλλον το μελαγχολικό πνεύμα τους που διακατέχει τις τελευταίες τους δουλειές.
Αιχμή του δόρατος φυσικά ο Arno Menses, “The voice of prog” για τον γράφοντα (κατ’ αναλογία με τον Glenn Hughes), ο οποίος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν μεταβάλλει την φαντασμαγορική φωνή του όταν ερμηνεύει στο σανίδι μερικά από τα αριστουργήματα του ευρωπαϊκού prog. Καθαρότατος και αψεγάδιαστος στα ψηλά του, επισημοποιεί ξανά τη φοβερή επιλογή του ηγέτη κιθαρίστα Markus Steffen ο οποίος τον ενέταξε στους Subsignal μετά την φοβερή συνύπαρξή τους στη δύση των Sieges.

Ο ήχος είναι πάρα πολύ καλός, το κοινό ακούγεται να υποστηρίζει με θέρμη την προσπάθεια των Subsignal και τελικώς δεν έχουμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από άλλο ένα ζωντανό διαμαντάκι universal μουσικής, χωρίς να υπολείπεται κάποιο κομμάτι σε απόδοση έναντι κάποιου άλλου. “The Bells of Lyonesse”, “Even though the Stars don’t Shine”, “Paraíso” καθώς και όλα τα υπόλοιπα tracks θα συνεπάρουν τους ακόλουθους της μουσικής τους, αν και ενδείκνυται για όλο το rock / metal ακροατήριο ανεξαρτήτως μουσικών αποχρώσεων του ακροατή.

Εν αναμονή της επόμενη δουλειάς τους, ένα θαυμάσιο υποκατάστατο μαζί βέβαια με την υπόλοιπη δισκογραφία αυτής της αξεπέραστης ομάδας. Τιμάται το παρελθόν, αντιπροσωπεύεται άριστα το παρόν και όσο για το μέλλον, απολαμβάνουν πλήρως την καλλιτεχνική εμπιστοσύνη του γράφοντα εδώ και περίπου τρείς δεκαετίες που και σε τσιφτετέλι να το γυρίσουν, πάλι θα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο προοδευτικός χώρος συνολικά. And the rain will wash it all away σύντροφοι. Υπόκλισις, μεταβολή, αυλαία.

https://www.facebook.com/Subsignal

https://www.subsignalband.com/

541

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.