SPIRIT ADRIFT: “Enlightened In Eternity”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16 Οκτωβρίου 2020

Οι Τεξανοί Spirit Adrift, ξεκίνησαν ως το solo project του Nate Garrett με την ιδέα να δημιουργήσει μουσική που δε θα είναι “προσκολλημένη” στο δοξασμένο παρελθόν ούτε θα εξυμνεί το μελλοντικό ήχο. Ήθελε ο ήχος των Αμερικανών doomsters να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη μπάντα εκεί έξω, χωρίς όμως να προσπερνά ούτε το παρελθόν, να ταιριάζει στο παρόν και να μπορεί να αναδειχθεί στο μέλλον. Το “Enlightened In Eternity”, όπως και ο προκάτοχός του, είναι προς αυτή τη κατεύθυνση και θα έλεγα ότι μάλλον αγγίζει περισσότερο το όνειρο του δημιουργού του Nate Garrett.

Το αρκετά φιλόδοξο ξεκίνημα των Spirit Adrift , συν το ότι ο Garret ήθελε να εκφράσει και ζωντανά τις μουσικές του ανησυχίες, οδήγησε στη πρόσληψη του Marcus Bryant στα τύμπανα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των live. Η συνεργασία αυτή έδειχνε να αποδίδει και το solo project μετατράπηκε πλέον σε ντουέτο αποδεχόμενο τη πρόκληση να παρουσιάσει αυτό το ομολογουμένως ιδιαίτερο ηχητικό στυλ.

Το “Enlightened In Eternity”, δεν θα το έλεγα ούτε doom ούτε heavy ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος metal. Δεν μπορεί να ταμπελοποιηθεί, μιας και ο ίδιος ο δημιουργός του δεν το κατηγοριοποιεί και καλά κάνει. Το νέο album των Spirit Adrift είναι κάτι από όλα, συνδυασμένο άριστα, ενώ και η μουσική του επένδυση εναλλάσσεται ανάλογα με τις μουσικές ορέξεις του Nate Garrett. Η ιδιαίτερη καλλιτεχνική φύση του Garrett, ξεδιπλώνεται μπροστά στο κοινό με αργά και σταθερά βήματα σε κάθε κομμάτι, βγάζοντας ευλαβικά το μουσικό είναι του Αμερικανού πολυτάλαντου μουσικού. Ο όρος doom λοιπόν που χρησιμοποιείται παραπάνω για να περιγράψει το ύφος του δίσκου, μοιάζει να περιορίζει τις δυνατότητες και τα μουσικά ανοίγματα του νέου album των Τεξανών metallers. Μάλλον πρόκειται για ένα πολυμορφικό δίσκο, που ανταποκρίνεται στα γούστα μεγάλου μέρους του μεταλλικού κοινού.

Μέσα στα 5 χρόνια της μπάντας, ο Nate και ο Marcus δεν έμειναν καθόλου ήσυχοι, δείχνοντας το ανήσυχο πνεύμα του project. Από album σε album, από ep σε ep και ακόμη από single σε single, προσπάθησαν να βελτιώσουν τις “κακοτεχνίες”, να δουλέψουν μεθοδευμένα πάνω στον ήχο που είχαν ως πρότυπο και να φτάσουν σε αυτό που αντιπροσωπεύει σήμερα το “Enlightened In Eternity”. Τραγούδια με εναλλαγές στη φιλοσοφία τους, riffs που δύσκολα τα κατατάσσεις σε μια κατηγορία και μια παραγωγή που έχει έντονο το άρωμα της σημερινής ανάπτυξης της μουσικής βιομηχανίας, κάνουν το νέο δίσκο των Spirit Adrift ένα τρομερό όπλο στα χέρια τους και κατ’ επέκταση και στα χέρια των επόμενων σχημάτων που θέλουν να ασχοληθούν με το metal γενικότερα. Η μουσική βιομηχανία αλλάζει, ο ήχος αλλάζει, το μέλλον είναι μπροστά και οι Spirit Adrift φαίνεται να το πλησιάζουν με τον πιο ορθολογικό τρόπο.

Και ενώ όλο το album σου αφήνει μία ιδιαίτερη γεύση, νομίζω ότι κάποιες συνθέσεις αξίζουν αναφοράς καθώς δείχνουν την ευστροφία του δημιουργού τους. Το “Ride Into The Light” με το μελωδικό του heavy metal ύφος, το “Cosmic Conquest” με το heavy rock/stoner metal προσανατολισμό του, το “Screaming From Beyond” με την AC/DC-ική αύρα του, το “Battle High” με την επική αισθητική του και το “Reunited In The Void” με το doom χαρακτήρα του, αποδεικνύουν το πολυμορφικό του δίσκου και αποτελούν τα ατού στο μουσικό έργο του Nate Garrett. Ο καλλιτέχνης απαιτείται να είναι απρόβλεπτος και το “Enlightened In Eternity” το αποδεικνύει περίτρανα.

Θεωρώ ότι οι Spirit Adrift με το νέο τους πόνημα, έχουν φτάσει ακόμη πιο κοντά σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως αντιπροσωπευτικό ήχο του group. Κάθε φορά ο Nate και ο Marcus, κάνουν ακόμη ένα βήμα παραπέρα και δημιουργούν ένα αξιόλογο μουσικό αποτέλεσμα. Το “Enlightened In Eternity”, ανταποκρίνεται σε ένα μεγάλο μέρος του μεταλλικού κοινού και ιδιαίτερα σε οπαδούς που δε φοβούνται το διαφορετικό. Από τα πιο ιδιόμορφα album της χρονιάς, που πραγματικά χρειάζεται να ακούσετε. Άλλωστε η μουσική μας χαιρετίζει την ιδιαιτερότητα, γιατί όχι και εμείς;

Facebook: https://www.facebook.com/SpiritAdrift/

365

About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.