SOLARIS: “Un Paese di Musichette Mentre Fuori c’è la Morte”

ALBUM

Είδος: Noise/Post Rock
Δισκογραφική: Bronson Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Ιουνίου 2020

Η πολιτιστική κληρονομιά του Stanisław Herman Lem έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις τέχνες, γαλουχώντας γενιές καλλιτεχνών και εικαστικών, ενώ ταυτόχρονα έχει υπάρξει ονοματοδότης σε αμέτρητα πράγματα, από καταστήματα κόμιξ μέχρι συγκροτήματα- καλή ώρα.

Οι Ιταλοί είναι ένα από τα άπειρα «πνευματικά παιδιά» που έχουν επηρεασθεί από το μεγαλείο του Πολωνού συγγραφέα και το δείχνουν έμπρακτα, καθώς μας παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, έπειτα από το πρώτο τους EP “L’Orizzonte degli eventi”.

Αν και το κουαρτέτο αυτοσυστήνεται ως ένα noisy/post rock συγκρότημα, οι μοναδικές άμεσες επαφές με το noise 90’s ιδίωμα -εκτός από το εναρκτήριο κομμάτι “Podio”, το οποίο είναι λες και ξεπήδησέ από την εν λόγω δεκαετία- έχει να κάνει περισσότερο με την παρουσία του Martin Bisi (ευρέως γνωστού για τις συνεργασίες του με μπάντες όπως Sonic Youth, Swans, Unsane), ο οποίος στήνει μια κινηματογραφική, sci-fi παραγωγή.

Αν τοποθετήσεις τη μουσική τους στην πλάστιγγα, είναι σίγουρο πως θα γείρει περισσότερο προς στην post μεριά, κάτι που δεν είναι διόλου μεμπτό. Τα τραγούδια τους είναι for sure 90s noise infused, με την μπάντα επιπλέον να προσθέτει τα καλύτερα στοιχεία από διάφορες μουσικές σκηνές ανά δεκαετία μέχρι στις μέρες μας. Στο “Ezikmndrek” ο εναλλακτικός pop χαρακτήρας των πρώιμων Radiohead συναντά την ακουστική σκληράδα των Alice in Chains σε μια μελαγχολική pop-grunge σύνθεση. Στα “Oro” και “Voce” οι πρόσφατοι Elder και οι Glowsun δημιουργούν ένα ευχάριστο παρεάκι, προετοιμάζοντας το έδαφος ή καλύτερα τον ουρανό, για να υποδεχτούν τους Red Sparowes για μια συζήτηση ατμοσφαιρικού περιεχομένου.

Οι μουσικές αναζητήσεις των Killing Joke, Unsane, Helmet και Jesus Lizard έχουν στιγματίσει το συγκρότημα, το οποίο βέβαια έχει χαράξει τη δική του πορεία χαρίζοντάς μας ένα «μουσικό κόσμο όπου ο θάνατος δεν χωρά». Εδώ ο solaris δεν αποτελεί έναν εξωηλιακό πλανήτη, που εν τέλει είναι ένα νοήμων εξωγήινο όν, αλλά μια καλό(λαδο)δουλεμένη “Green Power” και eco friendly μηχανή, αποτελούμενη από τέσσερα γρανάζια παραγωγής ατμοσφαιρικών psych/prog μελωδιών, κάτω από μια industrial μουσική επένδυση η οποία παραδόξως δεν «βαραίνει» την ατμόσφαιρα.

Σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις κινούνται σε υποτονικούς ρυθμούς, εκτός από ελάχιστα ξεσπάσματα τα οποία σε βγάζουν από τον λήθαργο που σε έχουν παρασύρει, ενώ η χρήση της μητρικής τους γλώσσας είναι μια love or hate κατάσταση, που κατά τον γράφοντα θα έλαμπε δια της απουσίας της δίνοντας αρκετό ακόμα χώρο στην ορχηστρική καλαισθησία του συγκροτήματος.

Επενδύστε άφοβα στη μουσική των solaris. Σε περίπτωση όμως που αντιληφθείτε τους εσωτερικούς σας φόβους και τύψεις σας να παίρνουν σάρκα και οστά εν μέσω παραισθήσεων, ενεργήστε αστραπιαία! Όχι όπως οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

Facebook: https://www.facebook.com/solarisnoise/
Official Site: https://solarisnoise.wordpress.com/
Bandcamp: https://solarisnoise.bandcamp.com/

520

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...