SLEEP TOKEN: “Take Me Back To Eden”

ALBUM

1.5.1-23D-EE24Y7VK32566N5W62W2XGLLNQ.0.2-3

Είδος: Alt/crossover metal
Εταιρεία: Spinefarm
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Μαΐου 2023

Το πράγμα φαινόταν ήδη από τον Γενάρη, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο από το μπαράζ των έξι singles με τα οποία οι Sleep Token προλόγισαν τον ερχομό της τρίτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς τους. Σχεδόν μισό χρόνο μετά, η κυκλοφορία του “Take Me Back To Eden” λειτουργεί απλά προς επίρρωση των πρώτων εντυπώσεων και δικαιώνει απόλυτα τις προσδοκίες που είχαν γεννηθεί.

Το project του αγνώστου ταυτότητας, Λονδρέζου, μασκοφόρου Vessel έχει δημιουργήσει το καλύτερο και πιο ώριμο album της επταετούς διαδρομής του και έχει τη μοναδικά ιδιαίτερη ικανότητα να παλαντζάρει άνετα το βάρος του hype που περιβάλλει εδώ και κάποιους μήνες το όνομα των Sleep Token. Mπορεί το sample από μια σύνθεση του δίσκου να σάρωσε στο πανδημικά δημοφιλές TikTok, μπορεί τα εισιτήρια για το live του Δεκέμβρη στο OVO Arena Wembley να εξαντλήθηκαν σε δέκα λεπτά, μπορεί τα streaming της μπάντας στις γνωστές πλατφόρμες να εκτοξεύτηκαν αστραπιαία σε αριθμούς δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά ελάχιστα συγκροτήματα θα είχαν να αντιτάξουν εφάμιλλο αντίβαρο ποιότητας σε όλο αυτόν τον ντόρο.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το μεγαλύτερο πειστήριο είναι η πρώτη ακρόαση του “Take Me Back To Eden”. Τα τρία χαρακτηριστικά που πιθανώς θα σας μείνουν από την πρώτη επαφή είναι μάλλον και αυτά που κάνουν το album τόσο ξεχωριστό. Καταρχάς, πρόκειται για ένα θαύμα της παραγωγής στη σύγχρονη μουσική. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να περιγραφεί με λόγια πόσο οξυδερκής και εμπνευσμένη δουλειά έχει γίνει ώστε να προσδοθεί στο album ένας κυριολεκτικά καθηλωτικός ήχος.

Δεύτερον, θα σας εκπλήξει ο συνθετικός χαρακτήρας, που αψηφά γνησίως τις κατατάξεις σε είδη, αλλά το σύνολο δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να πληγεί από τα ατοπήματα που συχνά συνοδεύουν παρόμοιες απόπειρες. Η εναλλακτική προσέγγιση των Sleep Token, που δύσκολα θα αναγνωρίσετε αν έχει για βάση της την rock ή την pop, καταφέρνει ένα αξιοζήλευτο crossover χαρμάνι από alt rock, neo-soul, prog, ambient, nu metal, σύγχρονη R&B, djent, soul, metalcore και κινηματογραφική μουσική.

Τρίτον, δεν γίνεται να μην αναγνωρίσετε την τρομακτική ισχύ που κατέχει η φωνητική απόδοση του πολυτάλαντου, πολυσχιδούς, πολυοργανίστα Vessel. Οι ερμηνείες του είναι ένα φαινόμενο για τα σύγχρονα δεδομένα στην electric guitar-driven μουσική. Από τις περίτεχνες τραγουδιστικές γραμμές μέχρι τα εκτονωτικά ουρλιαχτά, είναι σαφές πως όλα τα επιμέρους των συνθέσεων –χαμηλοκουρδισμένα κιθαριστικά θέματα, μελωδικά keys, βαρύτατα breakdowns, spacey programming, τεχνικά τύμπανα– έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη φωνή του Vessel (με την ελαφρώς «μαύρη» χροιά) και τους εξαιρετικά καλογραμμένους στίχους που υπηρετεί.

Το “Take Me Back To Eden” είναι πολύ δυνατό album και προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Δεν γράφονται ούτε συχνά ούτε εύκολα tracks όπως τα “Summoning”, “Aqua Regia”, “Ascensionism”, “Granite” ή το προσωπικά αγαπημένο “Vore”. Μοναδική ένσταση θα μπορούσε να είναι πως το β’ μισό φαντάζει λιγότερο περιπετειώδες, κάπως πιο regressive και δεν έχει την ίδια δυναμική να προκαλεί των πλούτο των συναισθημάτων και των αντιδράσεων που χαρίζει η A side. Και αν, όμως, σε στιγμές ανακυκλώνει μερικές ιδέες που έχουν προηγηθεί, αυτό δεν το καθιστά άσχημο, ανέμπνευστο ή κενό νοήματος.

Οι Sleep Token δημιούργησαν ένα μουσικό έργο που λάμπει αυτόφωτα και μπορεί να καταδικάσει στη σκιά πολλούς δίσκους, όχι μόνο της φετινής χρονιάς αλλά των τελευταίων ετών γενικά. Η σαγηνευτική φλόγα του θα κάνει εκατομμύρια μουσικόφιλα άτομα να περιφέρονται γύρω της ζαλισμένα από τη ζεστή θαλπωρή και με τα αισθητήριά τους οξυμένα σε εκστατικό βαθμό. Αντί κατακλείδας, θα ήθελα να πω το εξής: αν υπάρχει στον τόπο τούτον έστω και ένας σοβαρός άνθρωπος που ασχολείται με τη διοργάνωση συναυλιών, ας πράξει τα δέοντα ώστε να δούμε τους Sleep Token επί σκηνής το συντομότερο δυνατόν.

Official Site: https://www.sleep-token.com/
Facebook: https://www.facebook.com/sleeptoken/
Instagram: https://www.instagram.com/sleep_token/ 

472

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.