SLÆGT: “Goddess”

ALBUM

ίδος: Heavy / black metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 18 Μαρτίου 2022

Ένα περίεργο συνολάκι μουσικής παρουσιάζουν και οι Δανοί Slægt, μια μπάντα που κινείται σε ένα πολύ υβριδικό, όσο και ασυνήθιστο χώρο. Οι ίδιοι διατείνονται ότι ανήκουν σε έναν ευρύτερο black / heavy metal πλαίσιο κάτι το οποίο εν μέρει ισχύει, αν και ουσιαστικά πρόκειται για αταμπέλωτη (ή πολυταμπελωμένη αν θέλεις) μουσική με σαφή underground attitude, τουλάχιστον ως προς τον ήχο μιας και η παραγωγή είναι εντελώς παλιατζίδικης υφής.

Στο “Goddess” ήρθα αντιμέτωπος με μια μπάντα η οποία δείχνει να γουστάρει πολύ το garage rock, με punk αλλόκοτη riffολογία στις δομές και heavy metal προσανατολισμό στα solos, κάπου κάπου gothic rock to metal επιρροές (όπως για παράδειγμα στα “Deceived by an Amethyst” και “Fealty, Thunder Whip” που θα μπορούσες να πεις ότι είναι το garage αποπαίδι των Paradise Lost και των Dark Tranquillity με τους Cramps ή τους The Stooges στο ρόλο του κερατά) και ο όρος black εντοπίζεται κυρίως στα φωνητικά του Oskar Frederiksen (τα οποία ούτε αυτά καθορίζονται ακριβώς σαν αμιγώς black αλλά death-ίζουν επαρκώς). Αν έπρεπε σώνει και καλά να χρησιμοποιήσω έναν όρο αυτός θα ήταν μάλλον black ‘n roll και με προορισμό μάλλον σαλταρισμένους, ανορθόδοξους ακροατές.

Αν και δυσαρμονικό μελωδικώς, εντούτοις η μπάντα δεν φλυαρεί απλά παράγοντας ακατάληπτα θέματα, απλά η δομή αυτών είναι κάθε άλλο παρά συμβατή με τα ανάλογα πονήματα. Και το υλικό της έχει προσωπική χροιά και αυθεντικότητα. Βέβαια, ούτε καν υπόνοια περί ψυχαγωγικής μουσικής αν και σε ένα underground live υποθέτω ότι θα ήταν ιδανικό ηχητικό φόντο για μια punk oriented βραδιά, τουλάχιστον ως προς τα κέφια που παράγει.

Το πολύ καλό “Hunt Again” Venomίζει αρκετά, όντας ένα ακραίο μα παράλληλα heavy κομμάτι (μου θύμησε μια ζεύξη των Aura Noir με τους Misfits) και εξαιρετικό το ομότιτλο track “Godess” το oποίο δείχνει τάσεις προς τους μεγάλους Dissection αλλά με λιτό ήχο και έξοχα solos.

Αν και στην αρχή μου φάνηκε εντελώς αλλοπρόσαλλο μουσικά, τελικά το “Goddess” με κέρδισε. Ανήκει στα ακούσματα που στην αρχή αναρωτιέσαι “τι στον πέο είναι αυτό πάλι;” και στο τέλος σου έρχονται στιγμές που θέλεις να βγεις στο μπαλκόνι και να αρχίσεις να χειροκροτάς. Είναι μικρό σε διάρκεια, κάτι που θα διευκολύνει να πολλαπλασιαστούν οι ακροάσεις και είμαι σίγουρος ότι σε κάθε άκουσμα, θα κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο εκτίμησης στην καρδιά και στο νου του ακροατή που θα το δοκιμάσει.

Ανέλπιστα καλό αν και η αίσθησή μου είναι ότι η μπάντα ψάχνεται σε σχέση με κάποια άλφα παγίωση του στυλ της.

Facebook: https://www.facebook.com/Slaegt

803

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.