SHOVEL: “Shovel”

ALBUM

Είδος: Blackened Sludge/ Doom Metal
Δισκογραφική: Argonauta Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Μαίου 2022

Εφόσον βγήκαν τα “φτυάρια” έξω παγανιά, ας βρούμε και κάνα παπά να “θάψουμε” πέντε-έξι, ή εφτά για να είμαστε πιο ακριβείς, συνθέσεις “six feet under” από τη γη ώστε να ανταποκρινόμαστε πλήρως στο tracklist του ντεμπούτου δίσκου των Βερολινέζων εκ καταγωγής (δεδομένου ότι δύο δικοί μας, οι Γιώργος Αναγνωστόπουλος και Φώτης Λογοθέτης συμπληρώνουν το κουαρτέτο του συγκροτήματος μαζί με τους Kostis Bennings και Per Favia) Shovel αλλά και της γενικότερης πεσιμιστικής ατμόσφαιρας που αποπνέουν.

Το νεοσύστατο συγκρότημα φοράει τα τέσσερα μαύρα του κοστούμια, καλή ώρα σαν τη μαύρη κωμωδία του Ρένου Χαραλαμπίδη και βγάζει σε λιτανεία το μουσικό τους μαύρο φέρετρο τοποθετώντας μέσα του τις μεταλλικές τους προτιμήσεις και επιρροές και καρφώνοντας το με Post, Sludge, Doom και Drone σκουριασμένες πρόκες, λουστράρoντάς το με ολίγον τι από Thrash και Crust φινίρισμα.

Το μουσικό μητρώο της μπάντας είναι βεβαρημένο, μαύρο και άραχνο καθώς οι τύποι αρέσκονται η μουσική τους να θυμίζει σοκολάτα υγείας, την προτιμούν δηλαδή “σκληρή”, “πικρή” και “black”, με το παράδοξο του πράγματος, να αφήνει μία γλυκιά επίγευση στο τέλος, κάτι που πιθανόν να οφείλεται και σε διάφορες ψυχεδελικές Ufomammut αναφορές και synth-Carpenter απολήξεις, ανεβάζοντας το επίπεδο της απόλαυσης και του εθισμού συνάμα στους λάτρεις της κλασσικής βαριάς Black και Doom Metal σκηνής.

Οι πειραματισμοί του συγκροτήματος, σε λογικά πλαίσια, αποδεικνύουν περίτρανα το πόσο open minded μπορεί να είναι οι εκφραστές του συγκεκριμένου ιδιώματος και πόσο άπλετο χώρο διαθέτει η συγκεκριμένη ηχητική παλέτα, με βασική προϋπόθεση να μην υπάρχει ίχνος στενομυαλιάς από κανέναν, είτε μουσικούς είτε ακροατές. Η μπάντα επιδίδεται σε ένα μισαλλόδοξο Blackened Sludge ορυμαγδό, με Black/Thrash έντονη ριφολογία στα πιο up tempo και speed τραγούδια, με τους Nacthmystium, Regarde les Hommes Tomber να φιγουράρουν πρώτοι, ενώ όταν κατεβάζουν ταχύτητες αγγίζοντας Σαμπαθικές πιο αργές στροφές βγαίνουν στην επιφάνεια πρώιμοι Paradise lost (εποχής Gothic), Primordial και λοιποί πένθιμοι χαρακτήρες. Στη γενικότερη σκοτεινή ατμόσφαιρα του όλου εγχειρήματος αξίζει να αναφέρουμε και επιρροές από Tombs, Black Shape of Nexus, Harakiri For The Sky, Mantar, Bellrope μεταξύ άλλων, οι οποίοι συνηγορούν για το μαυρομεταλλικό του πράγματος. Εννοείται φυσικά τα σκισμένα φωνητικά έχουν πρωτεύον ρόλο σε αυτό που επιθυμεί να επιτύχει το συγκρότημα, με τις υπαρξιακές κραυγές απόγνωσης να μαυρίζουν ακόμα περισσότερο τον δίσκο στην ολότητά του.

Οι τέσσερις μαυροφορεμένες υπάρξεις δηλώνουν μουσικά πως “οι Shovel is the new black thing” και το ομώνυμο ντεμπούτο τους είναι ένας μη συγκαταβατικός δίσκος με χαρακτηριστικό και μοναδικό σκατόψυχο ήχο, αναδυόμενος από την black metal claustrophobia, απόρροια των σκέψεων, συναισθημάτων, ιδεών των τελευταίων δυστοπικών χρόνων που βιώσαμε λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο όλοι.

Άκουσμα που έρχεται την κατάλληλη χρονικά στιγμή λίγο πριν σκάσει το καλοκαίρι, όπου οι ενεργειακές τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, με σκοπό ανα πάσα στιγμή να μας σκεπάζει το νεφελώδες “νέφος” του ρίχνοντας τον υδράργυρο σε πολικές θερμοκρασίες.

Facebook: https://web.facebook.com/shovelberlin
Bandcamp: https://shovel.bandcamp.com/

682

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...