SHATTERED HOPE: “Vespers”

ALBUM

Είδος: Doom / Death metal
Δισκογραφική: Solitude Productions
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 6 Νοεμβρίου 2020

Ένα περίπου χρόνο πριν την κυκλοφορία του “Vespers”, οι λατρεμένοι Shattered Hope πατούσαν την σκηνή του Temple Athens κατά τη διάρκεια του The Room Of Doom Fest II. Υπό τους ήχους των πένθιμων κιθάρων, ο Νίκος (φωνητικά, στίχοι) απαγγέλει Καζαντζάκη και το venue παγώνει, ανατριχιάζει. Η μπάντα έχει την αμέριστη προσοχή του κόσμου, ενώ έχει ενημερώσει πριν ακουστεί ο “Συριγμός” πως αυτό είναι ένα τραγούδι από το νέο album. Εκείνη την αξέχαστη στιγμή, ήξερα πως εκείνο το “νέο album” θα είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη στιγμή της μπάντας και μια από τις πιο δυνατές στιγμές της χρονιάς που θα κυκλοφορήσει.
Και δεν έπεσα έξω.

Μετά από τα δύο κομψοτεχνήματα του doom/death – funeral doom ήχου παγκοσμίως, το ντεμπούτο “Absence” και το ακόμα πιο σκοτεινό “Waters Of Lethe”, η Θρυμματισμένη Ελπίδα σπάει σε ακόμα περισσότερα κομμάτια, κομμάτια που αν η ψυχή τα ακολουθήσει τυφλά και τα συλλέξει όλα με κάθε ακρόαση, θα βιώσει πραγματικά την σημασία του “Vespers”.

Το τρίτο album των Αθηναίων είναι με διαφορά η πιο ώριμη δισκογραφική τους κατάθεση. Τα funeral ψήγματα των τελευταίων δέκα ετών έχουν υποχωρήσει, δίνοντας χώρο στις κιθάρες να αναπνεύσουν σκοτεινό, θλιμμένο και ταυτόχρονα πιο σκληρό αέρα. Χωρίς ο ήχος τους να κάνει βήματα πίσω, η doom/death αίσθηση του “Vespers” έχει μια υπέροχη ‘90s υγρασία που κάποτε νιώθαμε στους My Dying Bride και κοκκαλώναμε στη θέση μας – αυτή, αυτή ακριβώς η αίσθηση, αν την έχεις ζήσει, είναι τόσο έντονη σε τούτο εδώ το πόνημα.

Το ταξίδι των πέντε δεκατριάλεπτων (κατά μέσο όρο) Εσπερινών, ξεκινά με το “In Cold Blood” το οποίο τιμά το όνομά του: με ηχητικά χαστούκια δηλώνουν τι άλλαξε στο παιχνίδι, με τα ριφ του Θάνου και του Σάκη να αγγίζουν θεούς και δαίμονες, το μπάσο του Θανάση να οργώνει και τα τύμπανα του Γιάννη Φιλιππαίου (Decemberance, που κάθεται για πρώτη φορά στο σκαμνί των SH) να φέρνουν την βροντή πολύ πριν δεις την αστραπή.

Το “Verge” που ακολουθεί, δείχνει περίτρανα το εύρος στον καμβά της μπάντας. Με καλεσμένο τον Wrath (Dodsferd) να μοιράζεται τα φωνητικά με τον Νίκο, το τραγούδι παντρεύει την doom καταγωγή του με πολύ πιο εναλλακτικά ριφ και περάσματα μαυρομεταλλικής διάθεσης που φέρνουν στο μυαλό τους Primordial αλλά και Slayer-ικές γέφυρες και solos που σφάζουν στο γόνατο.

“Να λευτερωθείς από ένα πάθος, υπακούοντας σ΄ένα άλλο υψηλότερο…μα μήπως κι αυτό δεν είναι σκλαβιά;”

Στον “Συριγμό”, ο Νίκος (Βλαχάκης) απαγγέλει Νίκο (Καζαντζάκη) μέχρι να μας χαστουκίσει με ένα από τα πιο πονεμένα του growls. Ο Νίκος ήταν και είναι μια απο τις αγαπημένες μου φωνές του χώρου και με τη χρήση καθαρών φωνητικών και spoken word στο “Vespers” αποδεικνύει την παιδεία του και με κάνει να θέλω να τον ακούσω και σε ένα SH album “καθαρό”, στο δικό τους “The Angel And The Dark River” ας πούμε, γιατί κάθε μορφή που σχηματίζει το συναίσθημα της ερμηνείας και των στίχων του είναι υπέροχη (μη χάσετε την ευκαιρία να τους απολαύσετε ζωντανά επί σκηνής για να έχετε ολόκληρη την εικόνα σε αυτό που μόλις περιέγραψα).

Το τελευταίο κεφάλαιο του album, που αποτελείται από δύο τραγούδια, είναι και η (καθ)οριστική κάθοδος στην καρδιά του δημιουργήματος που, αν αφεθείς σε αυτό, ουσιαστικά σε φέρνει σε επαφή με τη δική σου καρδιά, με τις δικές σου τύψεις, σκέψεις και συναισθήματα: το “Towards The Land Of Deception” μας συστήνει με τον λυράρη Κώστα Πετράκη, ο οποίος με το παίξιμό του αλλάζει και πάλι το doom τοπίο με χρώματα πιο παραδοσιακά, χωρίς να χάνεται το ατελείωτο γκρι του ορίζοντα.

Η λύρα συνεχίζεται και στον δεκαπεντάλεπτο επίλογο “The Judas Tree”, το πιο κορυφαίο κλείσιμο που έχουν κάνει ποτέ σε album οι SH (και μιλάμε για μπάντα που ειδικεύεται σε υπέροχα κλεισίματα όπως τα “The Utter Void” και “Here’s To Death”) χαρίζοντάς μας έτσι ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ – και σίγουρα, το δικό μου πιο αγαπημένο από όλες τους τις δουλειές μέχρι σήμερα.

Στιχουργικά, μουσικά, εκτελεστικά, αισθητικά (εξώφυλλο που μπορείς να το χαζεύεις για ώρες, χωρίς υπερβολή), οι Shattered Hope έκαναν το βήμα που, αν ζούμε σε έναν δίκαιο κόσμο, θα πρέπει να τους χαρίσει την αναγνώριση που αξίζουν παγκοσμίως, βάζοντάς τους σε μια υψηλή θέση στο doom/death πάνθεον.

Σίγουρα, το “Vespers” τους βάζει στις top λίστες των extreme albums του 2020 – και ακόμα πιο βαθιά στην καρδιά μας.

Official Shattered Hope Website: www.shatteredhope.gr
Official Shattered Hope Facebook page:
https://www.facebook.com/shatteredhopeband

625

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.