SEPTICFLESH

INTERVIEW

Στην εφηβεία μου ήταν ένα από τα βασικά μου ακούσματα. Τους έχω καμαρώσει αρκετές φορές ζωντανά και έχω ικανοποιηθεί με τη μουσική τους καριέρα ως τώρα. Οι SepticFlesh είχαν συγκινήσει την εφηβική μου ψυχή τότε με το “Mystic Places of Dawn” και μια ευκαιρία να απευθύνω ερωτήσεις στον Σωτήρη Βαγενά (εκ των ιδρυτών της μπάντας) είναι κομβικής συναισθηματικής σημασίας. Στις 21 και 22 Οκτωβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, πρωτοστατούν ενός εξαιρετικού line up που συμπληρώνεται με τους Hypocrisy, The Agonist και Horizon Ignited (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), δίνοντας έτσι αφορμή για συνέντευξη. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Καλησπέρα, Σωτήρη και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Καταρχάς να σε συγχαρώ για το νέο σας album. “Modern Primitive” ο τίτλος και αμέσως χτυπάει το οξύμωρο του σχήματος. Είναι κριτική απέναντι στην σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύεις πως όσο και να προσπαθεί ο άνθρωπος να δείξει πως εξελίσσεται, δεν καταφέρνει να κρύψει την αρχέγονη φύση του;
Ακριβώς. Είναι κάπως σαν το ρολόι που φτάνει μέχρι 12 και μετά ξαναξεκινά από το 1. Ένα βιολογικό ρολόι όμως. Υπάρχει ένας ατέρμονος κύκλος ανάπτυξης – παρακμής. Προφανώς, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε φάση παρακμής, παρά τον μοντέρνο μανδύα της. Το θέμα είναι ότι σε κάθε κύκλο η δυναμική των εκάστοτε ενεργειών που γίνονται, αυξάνεται γεωμετρικά. Δηλαδή η δύναμη της ανθρωπότητας για δημιουργία, αλλά και για καταστροφή αυξάνεται και δυστυχώς υπάρχει μια τάση περισσότερο προς την καταστροφή.

-Περνώντας με μια γρήγορη ματιά από τους τίτλους των κομματιών, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος πως υπάρχει ένα συνεκτικός άξονας που τα ενώνει σε μια κοινή ιστορία, έναν κοινό στόχο. Πως εμπνεύστηκες τους στίχους;
Όταν ζεις ιστορικές, πρωτόγνωρες στιγμές, υπάρχει άφθονο υλικό για έμπνευση. Κατά την περίοδο που γράφαμε το Modern Primitive, οι ευρύτερες εξελίξεις μου έδωσαν αρκετή τροφή για σκέψη και φόρτισαν τα συναισθήματα μου. Επίσης, το συγκεκριμένο άλμπουμ δουλεύθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε σχέση με τα προηγούμενα. Έτσι αρκετές ιδέες ωρίμασαν και έδεσαν μεταξύ τους. Μου αρέσει να βάζω κάποιους συνδετικούς κρίκους στα κομμάτια.

-Το κομμάτι “Neuromancer” έχει κάποια σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του William Gibson; Είναι η λογοτεχνία σταθερή πηγή έμπνευσης για τους SepticFlesh; Σκεφτόμενος και το εξώφυλλο του θρυλικού “Mystic Place of Dawn” ρωτάω.
Ναι και στα δύο. Γενικά μου αρέσει να διαβάζω βιβλία και οι εμπειρίες που αποκομίζω μέσω αυτών, αρκετές φορές εξωτερικεύονται σε στίχους κομματιών. Μερικά βιβλία βγαίνουν κατά έναν παράξενο τρόπο προφητικά. Ο William Gibson είναι ένας ιδιαίτερος οραματιστής. Ο κόσμος που πραγματεύονται βιβλία όπως το Neuromancer, φαντάζει πλέον αρκετά οικείος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οδεύουμε σε κάτι τέτοιο.

-Στο “Modern Primitive” ακούμε σε αρκετά σημεία ανατολίτικες μελωδίες που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε στη μουσική σας και τα συμφωνικά μέρη έχουν ατονίσει σε σχέση με το παρελθόν. Ακούς μουσικές από όλον τον κόσμο στον ελεύθερο χρόνο σου; Θα συνεχιστεί το ταξίδι στην ethnic μουσική για τους SepticFlesh και στο μέλλον.
Είμαστε ανοιχτόμυαλοι και αυτό φαίνεται. Ακούμε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και μέσα σε αυτά είναι και η ευρύτερη ethnic μουσική. Όντως στο τελευταίο άλμπουμ αυτό βγήκε περισσότερο προς τα έξω και έδωσε ένα ιδιαίτερο στίγμα στα κομμάτια. Μας αρέσει ο πειραματισμός σε αυτά τα μονοπάτια και πιθανότητα θα συνεχισθεί και στο μέλλον.

-Τι να πει κανείς για τον ήχο του δίσκου; Είναι και πάλι σε παραγωγή Jens Bogren αν δεν κάνω λάθος. Έχετε βρει τη χρυσή τομή στη συνεργασία μαζί του; Τι ήταν αυτό που σας έδωσε σε σχέση με το παρελθόν;
Με κάθε κυκλοφορία το υλικό που συνθέτουμε γίνεται όλο και πιο απαιτητικό από άποψη παραγωγής, καθώς ενσωματώνουμε πληθώρα μουσικών οργάνων και γίνεται πραγματικά μάχη με τις διάφορες συχνότητες. Ο Jens είναι εξαιρετικός παραγωγός που ξέρει να βγάλει μία μέταλ παραγωγή, αλλά και να χειριστεί σωστά τα μη metal στοιχεία. Επίσης εστιάζει σε μία οργανική, φυσική παραγωγή και αυτό το θέλαμε. Μείναμε πολύ ικανοποιημένοι με τη συνεργασία μας στον προηγούμενο δίσκο και έτσι επιλέξαμε να ξανασυνεργαστούμε. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.

-Συνολικά το album ακούγεται αρκετά “εύπεπτο” σε σχέση με αυτά που σας έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αυτό θα φέρει περίσσοτερους ακόλουθους. Μήπως όμως είναι μια μουσική στροφή για την μπάντα; Σε κάτι πιο άγρια μελωδικό και όχι τόσο επιθετικό και τραχύ;
Πιστεύω ότι αυτό που κάνει πιο εύπεπτο το αποτέλεσμα είναι ότι κυριάρχησαν τα mid tempo κομμάτια, ενώ υπάρχουν και περισσότερα μελωδικά φωνητικά. Κατά τα άλλα οι συνθέσεις είναι σκληρές και πολύ ρυθμικές. Δεν είναι όμως στροφή σε κάτι, είναι απλά κάτι που προέκυψε αυθόρμητα.

-Το “Modern Primitive” είναι επίσης το ντεμπούτο για την ιστορία σας με την Nuclear Blast. Πόσο διαφορετικό είναι να συνεργάζεσαι με ένα τέτοιο μεγαθήριο; Νιώθει πιο άνετος ένας μουσικός όταν έχει πίσω του ένα τόσο γερό οικοδόμημα;
Όπως είπες η Nuclear Blast είναι μεγαθήριο και αυτό είναι ξεκάθαρο και κάνει την διαφορά. Το πιο σημαντικό είναι ότι εξαρχής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση του άλμπουμ και μας έδωσε ένα team ανθρώπων με τους οποίους υπάρχει άμεση και καλή επικοινωνία. Τα αποτελέσματα, ως αναμενόμενο, ήταν θετικά και ήρθαν πολύ γρήγορα. Έτσι πλέον νιώθουμε πιο άνετα και σίγουρα είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

-Σε δυο χρόνια συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία του “Mystic Place of Dawn”, που θέλω να εκμηστηρευτώ πως σημάδεψε την εφηβεία μου. Υπάρχουν σκέψεις για ένα επετειακό live όπου τα κομμάτια θα πάρουν νέα ζωή;
Δεν έχουμε τέτοια σχέδια αυτή την στιγμή. Εστιάζουμε στην προώθηση του καινούργιου άλμπουμ και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα γίνουν. Το tour με τους Hypocrisy είναι μόνο η αρχή…

-Ποιο album σας θα ήθελες να ηχογραφήσεις εκ νέου γιατί πιστεύεις πως το αποτέλεσμα το αδίκησε;
Από άποψη ήχου, τα 4 πρώτα άλμπουμ αδικήθηκαν. Από την άλλη όταν ηχογραφείς κάτι, υπάρχει η μαγεία της στιγμής, κάτι που δεν γίνεται να επαναληφθεί. Άν κάποτε επαναηχογραφήσουμε κάτι παλιό, σίγουρα θα αλλάξει ύφος.

-Έχετε βγει σε περιοδεία με άλλο ένα ιστορικό όνομα του χώρου τους Hypocrisy; Πως είναι η συμβίωση μαζί τους;
Τον Peter Tagtgren, τον γνωρίζουμε από παλιά, καθώς ήταν ο παραγωγός μας στο The Great Mass. Έτσι, υπάρχει φιλική σχέση, ενώ γενικά ήμαστε βολικά άτομα.

-21 Οκτωρίου στο Fuzz Live θα εμφανιστείτε στην πόλη σας. Τι να περιμένει το κοινό να δει επί σκηνής; Θα μας περιμένουν εκπλήξεις;
Έχουμε ανανεώσει πλήρως σκηνικά, φώτα και αρκετό ηχητικό εξοπλισμό. Επίσης πλέον το ρεπερτόριο περιλαμβάνει και καινούργια κομμάτια και έτσι έχει αναπροσαρμοστεί το setlist. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα πολύ δυνατό show.

-Ποιο είναι το πρώτο Septicflesh live που θυμάσαι; Πως αισθάνθηκες την πρώτη φορά που πάτησες το πόδι σου στη σκηνή; Έχει μείνει κάτι από αυτή την αίσθηση ως σήμερα;
Παίζαμε σε κάποιο λύκειο. Υπήρχε αρκετό τρακ. Όμως όλα πήγαν καλά και το διασκεδάσαμε. Γενικά το να παίζεις live, σου δίνει πολύ έντονα συναισθήματα και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει στην πάροδο του χρόνου. Απλά σταδιακά συνηθίζεις να παίζεις σε όλο και περισσότερο κοινό.

-Χωρίς να σκεφτείς πολύ, ποιες είναι οι 5 σημαντικότερες μπάντες στη ζωή σου…
Όσον αφορά το μέταλ, Iron Maiden, Judas Priest, Death, Bathory, Morbid Angel.

-Για τελείωμα, θα ήθελα να αφιερώσεις κάποιους στίχους σας στους αναγνώστες μας καλώντας τους να έρθουν κοντά σας εκείνη τη βραδιά.
“Feed the fire, fire awakens you”(Hierophant)

-Σε ευχαριστώ και πάλι!
Ευχαριστώ και εγώ για τη στήριξη.

603

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2108 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.