SEPTICFLESH: “Modern Primitive”

ALBUM

Είδος: Symphonic death / black metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Μαΐου 2022

Επαναφορά και για τους εκ των ηγετών της Ελληνικής metal σκηνής SepticFlesh, πέντε περίπου χρόνια μετά το πολύ καλό “Codex Omega” και θα έλεγα και επιστροφή σε αρχέγονες φόρμουλες, αν εξαιρέσεις φυσικά τον απολύτως τέλειο ήχο του “Modern Primitive” και την σύγχρονη παρουσίαση των έτσι κι αλλιώς δικών τους τεχνοτροπιών που παρουσίασαν εδώ και 30 περίπου χρόνια.

Οι SepticFlesh στο νέο album παρουσιάζονται σίγουρα πιο προσιτοί και θα έλεγα ο death / black χαρακτήρας τους είναι ενδυναμωμένος σε σχέση με το συμφωνική πτυχή της μουσικής τους (όχι ότι έχει ελαττωθεί ιδιαίτερα βέβαια αυτή η συνιστώσα), απείρως πιο θεατρικότροποι και δημιουργώντας πραγματικά τέχνη υψηλού επιπέδου, εφάμιλλη μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής της οποία το σενάριο συμπλέκει άριστα ανατολίτικα στοιχεία, επικότητα, φοβερές ερμηνείες, συναρπαστική κινηματογραφική ροή, ένα αμάγαλμα τεχνικής δεινότητας, προοδευτικότητας και πνευματικής όξυνσης μιας και απαιτεί πλήρως την προσοχή του ακροατή που θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το σύνολο κομματιών.

Τεχνικότατες δομές, η ορχήστρα και τα φωνητικά ensembles είναι μεγαλειώδη, ενώ φωνητικώς, έξοχη απόδοση είτε στα harsh είτε στα clean φωνητικά. Ρυθμικώς θα έλεγα ότι είναι μάλλον αργό album αν και υπάρχουν κάποια εμβόλιμα speed μέρη που ακούγονται σαρωτικά και εκεί η μπάνυα δείχνει τους death metal κυνόδοντές της. Προσωπική μου θεώρηση είναι ότι είχαν πολύ καιρό να ακουστούν τόσο ισοπεδωτικοί και σίγουρα πολύ πιο άμεσοι και εύληπτοι εδώ και πολύ καιρό (για την ακρίβεια από το “Revolution DNA”).

Γενικά όλα τα κομμάτια έχουν κάτι διαφορετικό να δώσουν και οι καλλιτεχνικές κορυφές είναι πολλές αρκεί ο ακροατής να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να εμπεδώσει το υλικό των Septic. “Neuromancer”, “Modern Primitives”, “A Dreadful Muse” και “Coming Storm” θα σου δώσουν τα μυαλά στο χέρι με τη βαρύτητά τους ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια δεν υστερούν, η αναφορά σε αυτούς τους τίτλους είναι απλά ενδεικτική.

Τελικώς, οι SepticFlesh με το “Modern Primitive” ίσως και να παραδίδουν τον καλύτερο δίσκο στην καριέρα τους. Δυναμικότατοι, συνθετικά σε ακμή με μεστές ιδέες, με τέλειο ήχο (πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει να αναπαραχθεί σε live συνθήκες κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί τεχνολογικό θαύμα), εύληπτο για τον ανάλογο ακροατή και με σαφή διάθεση να πάρει τα σκήπτρα στον συμφωνικό metal κόσμο (κάτι που γενικά οι μπάντες μας το καταφέρνουν, θυμίσου τους Necromantia και τους Elysian Fields). Προχωρημένη μουσική για προχωρημένους εγκεφάλους.

Facebook: https://www.facebook.com/septicfleshband

Official website: https://www.septicflesh.com/

773

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.