SANHEDRIN: “Lights Out”

ALBUM

Είδος: Heavy metal
Εταιρεία: Metal Blade
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Μαρτίου 2022

Τους Sanhedrin δεν τους γνώριζα μέχρι που ο Μαρσέλος μού πρότεινε να αναλάβω την παρουσίαση της τρίτης full-length δουλειάς τους. Του είχα πει ότι με παραδοσιακό heavy δεν μπλέκω, αλλά σκέφτηκα ότι με φροντίζει για να μη βαριέμαι και να μην ατροφούν οι αντένες μου, που πρέπει να λαμβάνουν ποικίλα ερεθίσματα χάριν της σφαιρικής μου ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο πολυαγαπημένο μας metal. Να ‘σαι καλά, Δημήτρη.

Το power trio από το Μπρούκλιν υπάρχει από το 2015 και επιμένει εν έτει 2022 να γράφει και να παίζει σαν να ζει στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980. Βαρύ μέταλλο παλιάς κοπής που χρωστά πολλά στο NWOBHM και το hard rock πάνθεο που του εμφύσησε μουσική ζωή. Το πιο τολμηρό βήμα μακριά από το παραδοσιακό heavy metal που κάνουν οι Sanhedrin στο “Lights On” είναι να γράψουν μερικά riffs που αγγίζουν σαν ελαφρά θωπεία το US power, όπως στο εναρκτήριο “Correction”, ή να συμπεριλάβουν κάποιο πέρασμα που αντλεί έμπνευση από μεγάλες προοδευτικές μπάντες του παρελθόντος, όπως κάνουν με τα αλά Alex Lifeson κιθαριστικά παιχνιδίσματα στο τραγούδι που δανείζει το όνομά του στο album.

Η παραγωγή έχει μια ιδιαιτερότητα, σαφώς. Δεν έχει vintage χαρακτήρα, αλλά ούτε αξιοποιεί τα σύγχρονα τεχνικά μέσα στο έπακρο. Συλλαμβάνει και αναδεικνύει επιτυχώς την αμεσότητα του παιξίματος των μελών της μπάντας, χαρίζοντάς τους αύρα ζωντανής εκτέλεσης.

Η τραγουδίστρια και μπασίστρια Erica Stoltz δεν έχει καμιά φωνάρα, αλλά είναι έκδηλο ότι έχει την εμπειρία να κινείται με σχετική ευελιξία στο τραγουδιστικό safe zone της. Οι στίχοι της, περιέργως, είναι από τα λίγα μοντέρνα χαρακτηριστικά των Sanhedrin, καθώς δεν καταπιάνονται με sword & sorcery θεματολογία, αλλά φτάνουν μέχρι και να αντανακλούν προβληματισμούς για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την εγκληματική βία με ρατσιστικό υπόβαθρο στις ΗΠΑ. Το drumming του Nathan Honor είναι ζωηρό και ταιριαστό για τον ήχο της μπάντας. Ο κιθαρίστας Jeremy Sosville κατέχει βασικές δεξιότητες και δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει ή να πάει σε άλλο επίπεδο τα τραγούδια με τις επιδόσεις του στις έξι χορδές.

Ήρθε η ώρα της κατακλείδας, αλλά πιο πολλή όρεξη έχω για cringy αλληγορία. Καμιά φορά, το μπαγιάτικο δεν είναι κάτι τελεσίδικα κακό. Ας πούμε, το μπαγιάτικο ψωμί είναι εκ των ων ουκ άνευ για νόστιμα μπιφτέκια. Επίσης, αν ξεραθεί αρκετά, μπορεί να κοπεί σε κρουτόν που θα απογειώσουν τις σαλάτες μας. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να γίνει σαν παξιμάδι που το βρέχουμε μέσα σε αφέψημα. Αυτή η πιο λιτή και άνοστη μορφή κατανάλωσης, όμως, μπορεί να σημαίνει είτε βαρβάτη αφραγκία, είτε αρρώστια, είτε δίαιτα ασκητικού τύπου. Ωστόσο, δεν είναι ζωή που αξίζει να τη ζεις αυτή, ρε παιδιά. Καλά δεν λέω;

Official Site: https://www.sanhedrin.nyc/
Facebook: https://www.facebook.com/sanhedrinband
Bandcamp: https://thesanhedrin.bandcamp.com/album/lights-on

155
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 64 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.