SAKIS TOLIS: “Among the Fires of Hell”

ALBUM

Είδος: Heavy / Black Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου 2022

Ε, δεν πιστεύω να θέλεις φίλε αναγνώστη μακρόσυρτες εισαγωγές ή κανέναν πελώριο πρόλογο για τον Σάκη Τόλη, σωστά; Αν δεν ζούσες στα βουνά του Νεπάλ ή δεν ήσουν σε εξορία ή αν δεν ξεχάστηκες καμιά 2-3 δεκαετίες σε κάποιο νησί κρατώντας καραούλι μη γνωρίζοντας ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε τον προηγούμενο αιώνα, ε τότε γνωρίζεις τον ηγέτη της Ελληνικής metal σκηνής, τον άνθρωπο ο οποίος με την εκάστοτε ομάδα πίσω του στους Rotting Christ και με μερικά ακόμη καλόπαιδα από τους Nightfall και τους Septic Flesh έκανε το εγχώριο ακραίο μουσικό γίγνεσθαι εξαγώγιμο προϊόν σε όλο τον κόσμο. Οπότε πάμε κατ’ ευθείαν στο ψητό.

Τι είναι το “Among the Fires of Hell”; Τίποτα παραπάνω από την πρώτη solo δισκογραφική προσπάθεια, ανεξάρτητη χωρίς κάποιο label από πίσω του (λέτε να είχε πρόβλημα να υπογράψει με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες;) η οποία δημιουργήθηκε τα 2 τελευταία (και καταραμένα κοινωνικώς / οικονομικώς / πολιτικώς) χρόνια από τον ίδιο τον κιθαρίστα / τραγουδιστή ο οποιος είχε μερικές ακόμη ιδέες να παρουσιάσει στο κοινό. Έπαιξε όλα τα όργανα, βοηθήθηκε και από τον Foti Bernardo στα drums και ιδού εν έτει 2022 η νέα του πρόταση.

Νέα ως χρονικός προσδιορισμός γιατί το υλικό που περιέχει δεν είναι καθόλου νέο. Είναι οικειέστατο στ’ αυτιά του μέσου metaller ακροατή και φυσικά είναι κοινής πηγής με τα πεπραγμένα του στην main band του. Ο γεωμετρικός τόπος που ανήκει το album εξακολουθεί να είναι το γνώριμο heavy / black metal που τόσο καλά ξέρει και ο Σάκης δεν κάνει κάτι άλλο παρά να τεκμηριώνει για μια ακόμη φορά το ταλέντο του στην τραγουδοποιΐα αυτού του style (που κακώς δεν έχει από μόνο του μια ορολογία όπως “Rotting Christ metal” ως αυτόνομο μουσικό είδος).

Κάτω από μια σπουδαία ηχητικά παραγωγή θα έλεγα ότι με το solo album ο Σάκης πισωγυρίζει στις mid ’90s εποχές και στα albums που γιγάντωσαν το όνομα των RC, τα “Dead Poem” και “Sleep of the Angels”. Όχι ότι μένει μόνο σ’ αυτήν τη συνθετική τεχνοτροπία, ψήγματα από όλες τις μετέπειτα εώς και τις πλέον πρόσφατες δουλειές τους εμφανίζονται παντού αισθητικά.

8 πολύ καλά κομμάτια συν μια εξαιρετική διασκευή στο “Nocturnal Hecate” των Daemonia Nymphe (από το “Krataia Asterope“ album του 2007), ένα σετ κομματιών που θα μπορούσε αναντίρρητα να έχει βγει στην αγορά υπό το όνομα των RC. Και αν κάποιος ακροατής θέσει το θέμα ότι δεν προσφέρει κάτι καινοτόμο, θα συμφωνήσω φυσικά μαζί του αλλά δεν υπάρχει δα και κανένας λόγος παραπόνου γι’ αυτό το ζήτημα μιας και τα κομμάτια είναι πολύ υψηλού επιπέδου όλα τους και σίγουρα είναι άκρως ικανοποιητικά για έναν metaller που αδιαφορεί για περιχαρακώσεις τέχνης με όρους όπως “αντιγραφή”, “μιμητισμός” και άλλα φαιδρά (και άστοχα).

“We the Fallen Angels”, “I Name You Under Our Cult” (έπος!), το ομότιτλο track “Among the Fires of Hell” και το “Ad Astra” μαζί με κάθε νότα που ακούγεται είναι επαγγελματικότατα δείγματα μουσικής που εποτυγχάνουν το βασικό σκοπό ενός album. Να ψυχαγωγήσει τους ακροατές του με τη συνθετική δύναμη, την αρτιότητα στην εκτέλεση, το πάθος στη φωνητική ερμηνεία, την ευχάριστη ροή που εξασφαλίζει μια απολαυστική 40λεπτη ακουστική εμπειρία και την αψεγάδιαστη παραγωγή που θα αφήσει το αυτί απερίσπαστο να λειτουργήσει ως αισθητήριο όργανο. Και το “Among the Fires of Hell” επιτυγχάνει κάθε “κόκκινη γραμμή” – ικανή και αναγκαία συνθήκη αξιολόγησης ΚΑΘΕ metal δίσκου.

Ο γράφων νιώθει πλήρως ικανοποιημένος, άλλωστε ο Σάκης Τόλης απολαμβάνει της καλλιτεχνικής εμπιστοσύνης του εδώ και δεκαετίες και με το “Among the Fires of Hell” δεν διαψεύδει ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες ενός metaller που τα κριτήρια του είναι τα εξής δυο: να κουνάει την κεφάλα του πάνω – κάτω και να ρέεουν οι μπύρες με ευχαρίστηση κατά την ακρόαση. 2/2 από τον Μεγάλο (με όλη την έννοια του όρου) αυτόν καλλιτέχνη που συνεχίζει να κοσμεί με την παρουσία του τα ακραία καλλιτεχνικά δρώμενα παγκοσμίως. Υπόκλισις, μεταβολή, αυλαία!

Facebook: https://www.facebook.com/rottingchristofficial

1063

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.