RESTLESS SPIRIT: “Blood of The Old Gods”

ALBUM

Είδος: Doom/ Stoner Metal
Δισκογραφική: Lifesblood Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Δεκεμβρίου 2021

“Το underground metal ζει και βασιλεύει και το mainstream κυριεύει”.
Αυτή η παραδοχή από τον γράφοντα προήλθε μετά πολλών ακουσμάτων ανά τα χρόνια και ως απόρροια αρκετών κυκλοφοριών από συγκροτήματα το τελευταίο σύντομο διάστημα, τα οποία κρατούν άσβεστη τη φλόγα του underground και της αγάπης τους για τη μουσική, προσδίδοντας έναν ρομαντισμό και μία true-ίλα στο όλο εγχείρημα, χωρίς να ξεπουλιούνται σε εφήμερες μόδες θυσιάζοντας τα πιστεύω τους.

Ζωντανό παράδειγμα αποτελούν οι Αμερικάνοι Restless Spirit, επιστρέφοντας δύο χρόνια μετά το “Lord of the New Depression”, ανήσυχοι, άγριοι, επιθετικοί μα και καθόλα έτοιμοι να ταράξουν τα νερά του Metal ιδιώματος που πρεσβεύουν πριονίζοντας τη θέση αρκετών καρεκλοκένταυρων συγκροτημάτων όπου έχουν επαναπαυθεί στις δάφνες τους. Ο νέος δίσκος αποτελεί μία ωδή στη μουσική κληρονομιά του μεγάλου μουστάκια και πατέρα των πάντων, με το “Blood of The Old Gods” να αποτελεί την επιτομή του riff oriented άλμπουμ όπως αυτό γεννήθηκε από τα σπάργανα της δεκαετίας του 70 από την μεγάλη του Iommi σχολή, διατηρήθηκε στα 80s από τον Victor Griffin και την παρουσία του στους Pentagram και Place of Skulls, διαιωνίστηκε στα 90s από τον Dan “Fodde” Fontelius και τους Count Raven, ενώ παρέμεινε σε περίοπτη θέση στα 00s και 10s από τους Mastodon, The Sword, Black Pyramid, High on Fire μεταξύ πολλών άλλων φυσικά.

Το εισαγωγικό ιντερλούδιο “The Betrayer”, όπου έχει ευθεία παραπομπή στους Witchfinder General και το δίσκο “Death Penalty”, λειτουργεί υπό την αιγίδα this is the calm before the storm, δεδομένου ότι μόλις τελειώσει, έρχεται ένας καταιγισμός από riffs και κιθαριστικές μελωδίες με το “Judgement and Exile” στο οποίο δεν υπάρχει τελειωμός. Το κομμάτι αποτελεί ένα ηχητικό medley όλων των προαναφερθέντων συγκροτημάτων στα οποία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το μισό NWOBHM, συνοψίζοντας την Heavy/Doom κληρονομιά της τελευταίας πεντηκονταετίας μέσα σε σχεδόν περίπου εννιά λεπτά. Πραγματικά αν με το συγκεκριμένο κομμάτι, όπως επίσης και με το “Haunted” ( για να μην πω με όλο τον δίσκο στην ολότητά του), δεν κουνήσεις έστω και ένα από τα άκρα σου μέσω της headbanging οδού, δεν νιώσεις ένα συναίσθημα ευφορίας να σε καταβάλει, έστω να αισθανθείς κάτι βρε αδερφέ και παραμείνεις απαθής, τότε πιθανότατα φίλε αναγνώστη, είσαι κλινικά νεκρός, αποσυντίθεσαι μέσα σου και πρέπει πραγματικά να το ψάξεις.

Ο δίσκος παρά το επικό του χαρακτήρα του και το εκπληκτικό εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο ένας και μοναδικός Frank Frazetta, μπορεί να υφαίνει μεγαλειώδη ηχητικά τοπία και στοιχειωτικές ατμόσφαιρες ανά τους αιώνες, αποτελεί concept όχι με θέμα τη λογοτεχνία του φανταστικού -κάτι το οποίο θα ήταν το προφανές- αλλά καταπιάνεται με κοινωνικά και προσωπικά θέματα, καθώς εναντιώνεται και αψηφά μία κοινωνία που βασίζεται στην ικανοποίηση μέσω υπερβολικής χειραγώγησης και εξαπάτησης. Και πως θα μπορούσαν να σκεφτούν διαφορετικά τα μέλη του συγκροτήματος, αφού κατάγονται από την Μητρόπολη της Νέας Υόρκης, εκεί που οι ταξικές διαφορές και κοινωνικές ανισότητες έχουν ποτιστεί στο πετσί τους. Βλέπεις κάποιες φορές ορισμένα πράγματα και συγκεκριμένες αξίες είναι υπεράνω μάγων, δράκων και μαγγανειών.

Το Αμερικάνικό τρίο των Restless Spirit κάνει τη δική του ηχητική επέλαση μέσα από το “ Blood of The Old Gods” αφήνοντας ανεξίτηλη τη μουσική του σφραγίδα και υψώνει ψηλά το λάβαρο της underground επανάστασης υπό τις ευλογίες των Black Sabbath και του “Hand of Doom”…

Ο δίσκος είναι τόσο μερακλήδικος που θα σας αναγκάσει να προβείτε σε οινοποσία, αλλά κατά κύριο λόγο σε μπυροποσία ό, τι ώρα και να τον ακούσετε, έχοντας κατά του το τετράπτυχο των Witchfinder General “Sex…Drugs…Rock n Roll & Beer”.
Οπότε πατήστε το play και απολαύστε ανεύθυνα…

Facebook: https://www.facebook.com/restlessspiritny
Bandcamp: https://restlessspirit.bandcamp.com/

672

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...