RAVENWORD: “Transcendence”

ALBUM

Η Ιταλίδα performer Chiara Tricarico, φαίνεται ότι είναι από τα “βαριά χαρτιά” της γείτονος χώρας, όσον αφορά στο symphonic power metal με γυναικεία φωνητικά. Με πολλές συμμετοχές σε αρκετά groups του χώρου όπως οι Sound Storm, Moonlight Haze, Teodasia και πρώην μέλος των Temperance, έρχεται μία ακόμη συμμετοχή της στους “νέους” δισκογραφικά Ravenword, αν και σχεδόν 13 χρόνια στη σκηνή.

Οι Ιταλοί symphonic/power metallers, δημιουργήθηκαν το 2007 από τον Davide Scuteri στο Μιλάνο και πήραν το όνομά τους από τη νουβέλα-έπος του Edgar Allan Poe “The Raven”. Στο μυαλό του Davide Scuteri, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί, ήταν να ταιριάξει τη ρομαντική και ποιητική θεματολογία της περιόδου του συγγραφέα, με τον κλασικό ήχο των Stratovarius, Sonata Arctica, Nightwish και Within Temptation. Η προσθήκη της Chiara Tricarico ολοκλήρωσε το project και το “Transcendence” είναι το ντεμπούτο album των Ιταλών metallers.

Οι Ravenword, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο symphonic/power ήχο, με έμφαση στη μελωδία και με τα πλήκτρα να έχουν σημαίνοντα ρόλο, κάτι που γίνεται εμφανές σε κάθε κομμάτι του δίσκου. Η συμμετοχή της Ιταλίδας “μούσας” Chiara Tricarico, φαίνεται ότι βοήθησε πολύ σε αυτό το εγχείρημα της μπάντας και έδωσε τη ρομαντική και ποιητική υπόσταση στον ήχο των Ravenword.

Ακούγοντας το album, μπορείς να διακρίνεις τρία διαφορετικά υπο-μέρη, τα οποία όμως τα ενώνει η συμφωνική πλευρά της μπάντας. Το πρώτο μέρος είναι αρκετά λυρικό, τιγκαρισμένο με συμφωνικά στοιχεία και με τα πλήκτρα να έχουν τον κύριο λόγο στα αρχικά τραγούδια. Έτσι η τριάδα των “Blue Roses”, “Life Is In Your Hands” και “No More”, βγάζει την πιο ρομαντική πλευρά της μπάντας, όπου σε συνδυασμό με την ενεργή συμμετοχή των πλήκτρων του Scuteri, δημιουργούν ένα αξιόλογο συμφωνικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο μέρος του δίσκου, έρχεται με το ορχηστρο-μπαλαντοειδές “Lullaby Of The Last Petal” να παίζει το ρόλο της εισαγωγής. Εδώ υπάρχει μία τετράδα κομματιών με ισορροπημένο, ηχητικό προσανατολισμό. Τόσο η heavy ιδεολογία της μπάντας όσο και η συμφωνική πλευρά της είναι σε πλήρη αρμονία, με αποτέλεσμα τα τραγούδια να είναι πιο “εύγευστα” και η απόδοση του group ανεβασμένη κατά πολύ. Άλλωστε τα “Rain Of Stars” και “The Queen Of Darkness”, μπορούν από τώρα να λογίζονται ως κλασικά του symphonic/power ήχου και να παίζονται σε metal στέκια του εγγύς μέλλοντος.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του album, βγάζει στην επιφάνεια τις πιο heavy φόρμες του group. Η άκρως σαγηνευτική μπαλάντα “The Swansong”, αφήνει τη θέση της στην ωμή δύναμη των “Crimson Lake” και “The Distance”, που έχουν το ρόλο του “σκληρού” στο δίσκο. Το ιδανικό κλείσιμο με το “τριπρόσωπο” “Bleeding Moon”, φαντάζει να σε έχει γεμίσει μουσικά, αφού μέσα του κρύβονται και τα τρία πρόσωπα του group στο album.

Προφανώς και θα πρέπει να σταθώ σε δύο σημαντικά στοιχεία του δίσκου. Τόσο οι εξαιρετικές μουσικές ικανότητες του Davide Scuteri, όσο και οι ερμηνευτικές δυνατότητες της Chiara Tricarico, δίνουν μία ξεχωριστή πνοή στο όλο εγχείρημα, με τίτλο “Transcendence”. Ο Ιταλός στιχουργός, κατάφερε να δημιουργήσει 13 κομμάτια κομμένα και ραμμένα στο ύφος της φωνής της Ιταλίδας performer, με την Chiara να τα παίρνει και να τους εμφυσά με έναν μοναδικό τρόπο μουσική ζωή.

Το “Transcendence”, δείχνει να πετυχαίνει τον πρώιμο σκοπό του και να ταιριάζει το ρομαντισμό και την ποιητική αύρα της εποχής του Poe, με το κλασικό symphonic/power ήχο. Οι ικανότητες των δύο κεφαλών του project, δίνουν την απαραίτητη πνοή και γίνονται οι θεματοφύλακες αυτού του στόχου. Οι Ravenword, είναι σίγουρο ότι οδεύουν προς την επιτυχία που έχουν χαράξει εξαρχής οι ίδιοι, πέρα από εμπορικότητα και αμφισβητήσεις. Οι Ιταλοί metallers, είναι ΑΥΤΟΙ και παίζουν ΑΥΤΟ και μόνο. Όποιος το γουστάρει, καλώς. Για τους άλλους… δεν θα μπορέσουν.

https://www.facebook.com/RavenWord/

432

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.