RAVEN: “All for One”

REISSUE

Είδος: NWOBHM/speed metal
Δισκογραφική: High Roller
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2021

Οι πιο παλιοί και “old school” μεταλλάδες, ίσως θυμούνται μια κοινή περιοδεία των Metallica και κάποιων Βρετανών τυπάδων ονόματι Raven πίσω στο 1983 με 1984 υπό τον τίτλο “Kill ‘Em All For One Tour” η οποία αντιπροσώπευε τα αντίστοιχα “killer” albums των δύο αυτών μπαντών. Και αν το “Kill ‘Em All” και οι Metallica ξέρουμε τι απέγιναν, δεν συνέβη το ίδιο και στους Βρετανούς metallers, παρόλο που το “All For One” έλαβε της αναγνώρισης που έπρεπε. Η High Roller Records ανέλαβε εκ νέου δράση και κατάφερε να επανεκδώσει ακόμη ένα «διαμάντι» της «σκληρής» μουσικής, ώστε να φτάσει σε ακόμη περισσότερα χέρια και να το γνωρίσουν ακόμη περισσότερα αυτιά.

Το “All For One” πέρα από το ότι αποτελεί τον τρίτο δίσκο του group, είναι ίσως και το album όπου οι Βρετανοί metallers αποφάσισαν να κάνουν στροφή στον ήχο τους και από NWOBHM που ακούγονται στα δύο πρώτα album, εδώ γίνονται ακόμη πιο heavy, ακόμη πιο speed-άτοι. Και αν αυτό δεν φαντάζει και λίγο, οι Raven έχουν καταφέρει να γίνουν πιο εμπνευσμένοι συνθετικά, να φέρουν πιο αιχμηρά riffs και να γίνουν πιο ξεσηκωτικοί, χωρίς να χάσουν σε “old school” feeling. Θα έλεγες ότι thrash-άρουν σε κάποια σημεία, αλλά αυτό ίσως να οφείλεται στην ταχύτητα που πρόσθεσαν στο ήδη υπάρχον υλικό. Και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, σκεπτόμενοι τους Metallica και τι απέγιναν, μοιάζεις να απορείς πώς και αυτοί οι τύποι με αυτό το album δεν κατάφεραν να γίνουν ίσως ότι και οι Αμερικανοί θρύλοι του heavy metal. Άλλωστε τα προσόντα δεν τους έλειπαν.

Ακούγοντας το “All For One”, μοιάζει σαν να ακούς περισσότερο ένα “best of” album παρά τον τρίτο δίσκο μιας μπάντας. Σε περίπτωση δε που είναι η πρώτη σου επαφή με τους Raven, τότε σίγουρα θα πιστέψεις ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μπάντες της «σκληρής» μουσικής. Εδώ φαίνεται ότι οι Raven επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δημιουργίας «κομματιών-ύμνων» που θα μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε ακροατή, αγγίζοντας ίσως και την εμπορικότητα της τότε εποχής, μένοντας όμως όσο πιο underground και old school μπορούσαν. Το “All For One” μοιάζει να είναι ένα «διαμάντι» της «χρυσής δεκαετίας» του heavy metal και γι’ αυτό αποτελεί κάθε φορά στόχο μιας ενημερωμένης δισκοθήκης.

Σε αυτήν την επανέκδοση, πέρα από τα κλασικά “Take Control”, “Mind Over Metal”, το ομώνυμο, τα “Run Silent, Run Deep”, “Hung, Drawn And Quartered”, “Take It Away”, “Break The Chain”, “Seek And Destroy”, θα βρείτε και κάποια b-sides που δεν έφτασαν μέχρι το album, όπως η διασκευή της μπάντας στο “Born To Be Wild” με τη συμμετοχή του Udo, το έτερο ντουέτο με τον Udo “Inquisitor”, το “The Ballad of Marshall Stack”, το “The Power And The Glory” και μια live εκτέλεση του “Mind Over Metal”, που δίνει ένα δείγμα γραφής της μπάντας «πάνω στο σανίδι». Όλα αυτά, κάνουν το πακέτο ακόμα πιο ελκυστικό και αν σκεφτείς ότι προσθέτεις ένα κλασικό album στη δισκοθήκη σου, τότε δεν έχεις παρά να το παραγγείλεις άμεσα. Και όσον αφορά το θέμα παραγωγή, το μόνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι δεν έχει χαθεί επ’ ουδενί η ατμόσφαιρα και το “old school” feeling των ‘80s.

Για ακόμη μία φορά, η High Roller Records φαίνεται ότι κινήθηκε έξυπνα επανεκδίδοντας ένα κλασικό πλέον album ενισχυμένο με bonus υλικό. Είναι αξιοθαύμαστη η επιλογή των επανεκδόσεων της συγκεκριμένης εταιρείας, που δείχνει αν μη τι άλλο να γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη «σκληρή» μουσική και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει τόσο στους ίδιους όσο και στο κοινό. Προσωπικά, επιβάλλεται η απόκτηση μιας τέτοιας κυκλοφορίας χωρίς πολλά-πολλά.

Facebook: https://www.facebook.com/john.gallagherraven

1033

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.