PROJECT THEORY

INTERVIEW

Φαίνεται πως για άλλη μια φορά οι Θεσσαλονικείς nu metallers Project Theory μας εξέπληξαν θετικά, εν μέσω της πανδημίας, με την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου τους album “Blood & Loyalty”. Η Δήμητρα Μιχαηλίδου επικοινώνησε εκ μέρους του Rockway.gr με τον κιθαρίστα της μπάντας Λεύτερη Αράπογλου για να μάθει περισσότερα για το νέο δίσκο και να αποτυπώσει το status της μπάντας στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Γεια σου Λεύτερη και καλώς ήρθες στο Rockway.gr, αρχικά θα ήθελα να σου πω ένα τεράστιο μπράβο για το “Blood & Loyalty”, καθώς και για όλα όσα έχετε χτίσει σαν συγκρότημα τόσα χρόνια. Πάμε λοιπόν στις ερωτήσεις. Πρίν 2 μήνες μας παρουσιάσατε το νέο σας album “Blood & Loyalty” πες μου λίγα λόγια για αυτό.
Γεια χαρά και απο μένα! Χαίρομαι για άλλη μια φορά που είμαι στην παρέα του Rockway και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το support και την δουλειά που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια.

Οι ηχογραφήσεις του “Blood And Loyalty” τελείωσαν πέρυσι τον Μάιο ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζαμε το video clip για το “Fate”. Λόγω της όλης κατάστασης με τον ιό πήγαμε λίγο πιο μετά την κυκλοφορία του δίσκου. Χαιρόμαστε πάρα πολύ για το αποτέλεσμα και το feedback που μας δίνει ο κόσμος είναι πραγματικά μια ικανοποίηση μετά απο τόσο τρέξιμο και προετοιμασία για όλο αυτό.

Πώς γνωριστήκατε, πως ταιριάξατε και πώς καταφέρατε να εκμηδενίσετε τις αποστάσεις και να φτάσετε εδώ που είστε αυτήν την στιγμή;
Στην μουσική πλέον με όλη αυτή την τεχνολογία δεν είναι και πολύ δύσκολο να το καταφέρεις, απλά πρέπει τα άτομα που είναι μέσα στην μπάντα, πέρα απο καλοί σ’αυτό που κάνουν σαν παίκτες, πρέπει να είναι και καλοί σαν μουσικοί, απο κει και πέρα αν ο καθένας ξέρει τον ρόλο του και το τι είναι να παίξει όλα είναι πολύ απλά. Ετοιμάζει τα part του ο καθένας στο σπίτι του και βρισκόμαστε για 1-2 πρόβες πριν το show και πάμε παίζουμε, είναι ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης σε σχέση με αυτά που ξέρουμε γενικά.

Ποιες ήταν οι κυριότερες επιρροές σας που διαμόρφωσαν τον ήχο σας;
Ο καθένας μας σίγουρα έχει τις δικές του επιρροές αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και κοινές γραμμές, έτσι όταν γράφουμε κάποιο κομμάτι ο καθένας το φιλτράρει μέσα του και βγάζει τις επιρροές του πάνω σ’ αυτό και έτσι βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα. Οι επιρροές μπορεί να είναι απο όλα τα παρακλάδια του metal μέχρι κλασική μουσική, hip-hop, pop, disney, funk, ηλεκτρονική μουσική και άλλα.

Πες μου λίγα λόγια για τον τρόπο που γράφετε τα τραγούδια σας. Λαμβάνει μέρος στην διαδικασία κάθε μέλος του συγκροτήματος;
Η διαδικασία έχει ως εξής, γράφω τον βασικό σκελετό ενός κομματιού, το στέλνω στα παιδιά και ο καθένας βάζει τα στοιχεία του και τα παιξίματα του μέσα σ’ αυτό, έπειτα βρίσκομαι με τον Αντρέα και γράφουμε φωνές σε ένα “σχεδόν” τελικό preproduction για να έχει μια σχετικά τελική μορφή.
Απο κει και πέρα αν μας αρέσει και πιστεύουμε οτι έχει αυτό που θέλουμε σαν σύνολο το κρατάμε συνεχίζουμε να γράφουμε τα επόμενα.
Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις απ’ το τίποτα ένα τραγούδι, ο κόσμος πολλές φορές νομίζει οτι είναι τόσο απλό, αλλά στην πραγματικότητα θέλει πολύ δουλειά και επιμονή μέχρι να χτίσεις ένα ολοκληρωμένο κομμάτι και να βγεί αυτό που θες.

Πως βλέπετε να κινείται η μουσική σκηνή στην Ελλάδα;
Την μουσική σκηνή ανέκαθεν την κινούσε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Οπότε, ενώ έχουμε πάρα πολύ καλές μπάντες με ποιότητα σ’ αυτό που κάνουν και δεν αστειεύονται στα show τους, δυστυχώς δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και την οικονομική άνεση να το υποστηρίξουν και να το τρέξουν ανάλογα, οπότε καλώς ή κακώς τρώμε κατα βάση οτι μας μοστράρεται.

Τον Αύγουστο του 2019 ήσασταν guests στη συναυλία του θρυλικού Gus G (Firewind), πως ήταν αυτή εμπειρία;
Εγώ προσωπικά τον Gus τον είχα απο μικρός σε τεράστιο respect. Τον βλέπεις πόσο σκληρά έχει δουλέψει για να είναι εκεί που είναι σήμερα, δεν είναι ένας τυχαίος. Είχε τύχει και πιο παλιά να τον γνωρίσω και μόλις έκατσε η ευκαιρία να παίξουμε μαζί εννοείται οτι δεν υπήρχε άλλη απάντηση απ’ το ναί! Ήταν χαρά και τιμή μας που μοιραστήκαμε το ίδιο stage με εναν απ’ τους μεγαλύτερους και τελευταίους guitar hero της εποχής μας!

Πιστεύεις οτι χρειάζεται αγάπη για την μουσική; Άλλοι το κάνουν καθαρά για οικονομική άποψη. Τι πιστεύεις εσύ;
Αρχικά την τέχνη δεν μπορείς να την κάνεις αν δεν την αγαπήσεις, δεν θα μπορέσεις να αποδώσεις. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που παρατάνε το είδος μουσικής που τους αρέσει και το γυρνάνε σε άλλες σκηνές και άλλα είδη για να έχουν κάποιο καλύτερο εισόδημα. Εδώ στην Ελλάδα πολλοί μουσικοί είτε είναι στον χώρο της ροκ είτε της μέταλ το γυρνάνε στα μπουζούκια και φυσικά δεν τους κατηγορώ γι αυτό γιατί καλώς ή κακώς στην Ελλάδα είμαστε και όλοι ξέρουμε οτι τα λεφτά είναι εκεί. Δούλευα σαν τεχνικός ήχου σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής λαϊκής σκηνής και πίστεψέ με αρκετοί απο τους μουσικούς της ορχήστρας ήταν ροκάδες και μεταλάδες που απλά ήθελαν να έχουν ένα πιο σταθερό εισόδημα μέσω της μουσικής. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω ποτέ όμως, δεν με εκφράζει και σίγουρα θα με έκανε να ξενερώσω και να χάσω τον ενθουσιασμό μου για την μουσική.

Bλέπω πολλούς μουσικούς να παίρνουν θέση για πολιτικά θέματα ή διάφορες θεωρίες σχετικά με τον Κορονοϊό τι άποψη έχεις για αυτό;
Ένας μουσικός δεν είναι εύκολο να έχει άποψη για αυτά, ο κόσμος ψάχνει εύκολα να ταμπελώσει τον άλλον. Έχουμε δει τεράστιους θρύλους της μουσικής να δίνουν λάθος εντύπωση στον κόσμο όταν παίρνουν θέση για τέτοια θέματα με αποτέλεσμα να παίρνει η μπάλα και την μπάντα του μαζί. Απ’ την άλλη βέβαια έχουμε και τους μουσικούς-μπάντες που εκμεταλλεύονται στο έπακρο το οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας λέγοντας στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει με σκοπό να κερδίσει κοινό. Δεν θέλω να κρίνω αυτούς που το κάνουν αλλά το θεωρώ λίγο pathetic να κάνεις τέτοιες κινήσεις με σκοπό να πιάσεις στο συναίσθημα τον ακροατή, είσαι εκεί για να κάνεις μουσική και αν είναι κερδίσεις τον ακροατή πρέπει να το κάνεις με την μουσική σου και όχι με διάφορα πανό, φωτογραφίες, background βιντεάκια την ώρα των live shows θίγοντας όλα τα επίκαιρα θέματα για να κερδίσεις κάτι, το θεωρώ αισχρό και ψεύτικο.

Πιστεύεις ότι τα πράγματα μετά τον ιό θα επανέλθουν στην μουσική σκηνή όπως ήτανε;
Χωρίς να θέλω να ακούγομαι απαισιόδοξος, πιστεύω οτι πολλά πράγματα ήρθαν για να μείνουν γενικά αλλά και στην μουσική σκηνή. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δούμε το τι ζημιά έχει γίνει λόγω της όλης κατάστασης και το πως θα συνεχιστεί η μουσική σκηνή μετά τον ιό, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Λένε ότι κάθε κρίση κάνει την μουσική και γενικά την τέχνη να ανθίζει,τι άποψη έχεις για αυτό;
Η αλήθεια είναι οτι δεν ξέρω σε άλλες χώρες τι γίνεται σε ανάλογες καταστάσεις αλλά εφόσον μιλάμε για την Ελλάδα μου ακούγεται λίγο αστείο να λέμε για άνθηση της τέχνης σε χρόνια κρίσης. Μιλάμε για μια χώρα που ο περισσότερος κόσμος δεν θεωρεί την μουσική και γενικά την τέχνη καν σαν επάγγελμα και εννοείται οτι όλο αυτό ξεκινάει απ’ την πολιτεία, βλέπουμε και τις κυβερνήσεις πως έχουν χειριστεί κατά καιρούς το οτιδήποτε έχει να κάνει με την τέχνη. Για να μπορέσει ένας μουσικός να αποδώσει σ αυτό που κάνει πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι αφοσιωμένος σ’ αυτό και να έχει την ψυχολογική διάθεση να βγάλει το μέσα του πάνω στην μουσική, όταν ζείς σε ένα μόνιμο άγχος για το τι θα γίνει αύριο, πως θα την παλέψεις οικονομικά, πως και τι θα σου ξημερώσει τότε πως μπορείς να αποδώσεις πραγματικά στην μουσική? Δεν υπάρχουν μουσικές υποδομές ούτε μουσική παιδεία στην χώρα μας για να μπορέσει να ανθίσει η μουσική. Λίγο σε καλύτερη μοίρα ήταν οι μουσικοί οι οποίοι δούλευαν σε μπουζούκια ή σε διάφορες ορχήστρες ελλήνων καλλιτεχνών που και αυτοί πλέον βλέπουμε οτι με την όλη φάση βρίσκονται στον αέρα.

Ποίες είναι οι φιλοδοξίες-σχέδια για το μέλλον εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας που ζούμε;
Ευελπιστούμε οτι κάποια στιγμή θα στρώσει το πράμα και θα μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια όπως και ένα tour προώθησης του Blood And Loyalty και να οργανώσουμε διάφορα venues. Πλέον βλέπουμε οτι δεν μπορείς να κάνεις σχέδια αφού κάθε βδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα, οπότε προς το παρόν πράττουμε ανάλογα με το τι ξέρουμε στο κοντινό μέλλον.

Αυτά από εμένα Λεύτερη ευχαριστώ για τον χρόνο σου ο επίλογος σε εσένα, στείλε ένα μήνυμα σε όλους τους αναγνώστες μας εκεί έξω.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους οποίους μας στηρίζουν και μας βοηθάνε όλον αυτό τον καιρό, είναι πολύ σημαντικό για έναν μουσικό να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών του μέσα απο απ’ την ανταπόκριση του κόσμου. Ο δίσκος μας υπάρχει διαθέσιμος σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες όπως επίσης σε πολλά πειρατικά site που ειλικρινά δεν έχω κανένα θέμα με το να το κατεβάσει κάποιος απο ‘κει δωρεάν, το μόνο που θέλω και θεωρώ σημαντικό είναι να ακούγεται η μουσική μας και να την ευχαριστιέται ο κόσμος όσο περισσότερο μπορεί και θέλει. Ελπίζω όλα αυτά κάποια στιγμή να τελειώσουν και να βρεθούμε όλοι μαζί στα live shows που τόσο πολύ μας έχουν λείψει!

Facebook: https://www.facebook.com/projecttheory/

Instagram: https://www.instagram.com/projecttheoryofficial/?hl=el

Spotify: https://open.spotify.com/artist/4tLFNuPNPdsgApPyjs4rG5

Bandcamp: https://projecttheory.bandcamp.com/album/blood-and-loyalty

468

Avatar photo
About Δήμητρα Μιχαηλίδου 2 Articles
Η έφηβη... βενιαμίν του Rockway! Της αρέσει το metal και ο χορός. Στον ελεύθερό της χρόνο, εκτός απο το να γράφει άρθρα και να παίρνει συνεντεύξεις, ασχολείται με το κανάλι της στο youtube και φυσικά... χορεύει. Έχει θέσει στόχο να χορέψει σε video clip από rock-metal μπάντες, ένας συνδυασμός που λατρεύει όπως και την σοκολάτα!