PLOHO: “Фантомные чувства” (Fantom Feelings)

ALBUM

Είδος: Post rock/ Punk
Δισκογραφική: Artoffact records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Φεβρουάριου 2021

Ήτανε όνειρο και έγινε πράξη. Επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνουν πλέον γνωστοί και να «ανοίξουν τα φτερά τους» οι Ρώσοι Ploho, ένα γκρουπ το οποίο κατάγεται από το κρύο Νοβοσιβίρσκ. Πλέον τα συγκροτήματα από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση δίνουν δυναμικό παρόν στα τεκταινόμενα του «σκοτεινού» ήχου, με δουλειές οι οποίες είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτες.

Ήδη οι Ploho έχουν παρουσία οκτώ χρόνων και πλέον είναι η στιγμή τους να μας δείξουν τί πραγματικά αξίζουν. Με συνθέσεις που ακροβατούν ανάμεσα στο ’80s synth, post-punk και darkwave, βάζουν τα εχέγγυα για μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση. Κατορθώνουν μέσα σε 35 περίπου λεπτά να μας ταξιδεύσουν σε όλο το φάσμα του «σκοτεινού» εναλλακτικού ήχου.

Η θέρμη που αναδύεται από το “Фантомные чувства” (Fantom Feelings) είναι άνευ προηγουμένου, αν και στη Ρωσική γλώσσα το άλμπουμ εκπέμπει τόσο συναίσθημα και πόνο που μόνο αδιάφορο δεν μας αφήνει. Η μελαγχολία αυτού του συγκροτήματος είναι τόσο έξοχα τοποθετημένη και το «κλειστοφοβικό κλίμα» είναι παρόν σε όλα τα σημεία του δίσκου, διανθισμένο από χορευτικά dark vibes και «σκληρές» μπασσογραμμές που θα ζήλευαν αρκετά μεγάλα συγκροτήματα του χώρου.

Ειδική μνεία θα κάνω στα εξαίσια φωνητικά του Victor Uzhakov, ο οποίος με «βαθιά» και ρυθμικά φωνητικά, δίνει το σύνθημα για το «σκοτεινό» πάρτι ( θα αργήσει ακόμη) που θα ακολουθήσει. Στιγμές έντονες και προσωπικές, εμπλουτισμένες με δυνατές κιθάρες και synths, που οδηγούν σε ακροβασίες ανάμεσα σε παρελθόν και μέλλον. Ποτέ άλλοτε το dark pop και το rock δεν ήρθαν τόσο κοντά και όλα αυτά σε ένα περιτύλιγμα “Σοβιετικής” έμπνευσης και προέλευσης.

Εννοείται ότι οι επιρροές είναι δυτικού τύπου, οι Joy Division με τους Cure και τους Depeche Mode εναλλάσσονται με καλλιτεχνικό τρόπο δίνοντας τον δικό τους μοναδικό τόνο σε αυτήν την άρτια από όλες τις απόψεις δουλειά που μας παρουσιάζουν οι Ploho, που είναι από τους πρωτοπόρους του Russian wave και μαζί με τους Molchat Doma αποτελούν το “next big thing” του «σκοτεινού» ήχου.

Είναι από τις λίγες στιγμές που δεν θα μπω καν στην διαδικασία να αναλύσω τραγούδια και συνθέσεις, είναι ένα album που ξεχωρίζει από χιλιόμετρα στην ολότητά του δίχως fillers, όλα είναι τοποθετημένα εκεί που πρέπει ώστε η ακρόαση να γίνει ακέραια και επαναλαμβανόμενα. Σίγουρα είναι μια δουλειά υψηλού επιπέδου, όπως αδιαπραγμάτευτα θα είναι και ψηλά στην λίστα μου.

Συνοψίζοντας, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι Ploho, έχουν έρθει με ένα «διαμάντι» στις αποσκευές τους και εμείς εδώ είμαστε μάρτυρες μιας κυκλοφορίας η οποία είναι καταδικασμένη να λάμψει. Το “Фантомные чувства” (Fantom Feelings), είναι η επιστροφή μιας παρελθοντικά ξεχασμένης μελωδίας, που το μέλλον της ανήκει…. Απλά εξαιρετικό….

Tracklist:
Между нами (Between us)
Прости (Forgive me)
Добрые люди (Kind people)
Камни (Stones)
Оставайся со мной (Stay with me)
Нулевые (’00s)
Танцы в темноте (Dancing in the dark)
Старые фильмы (Old movies)
Песня окон и стен (A song of windows and walls)

Line-up:
Viktor Uzhakov
Andrei Smorgonsky
Igor Starshinov

Facebook: https://www.facebook.com/plohoband/
Instagram: https://www.instagram.com/plohoband/
Bandcamp: https://plohoband.bandcamp.com/
YouTube: https://www.youtube.com/user

526

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».