PHEAR: “The Curse Lives On”

LIVE ALBUM

ΕΙΔΟΣ: Power/Thrash Metal
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: RFL Records
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 6/3/2020

Οι Phear, είναι μία νέα μπάντα από το Mississauga του Ontario στον Καναδά, που έχει υιοθετήσει αυτό το νέο κίνημα του traditional heavy metal που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια metal σκηνή. Με μόλις ένα δίσκο στο ενεργητικό τους, οι συμπαθείς Καναδοί ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους live album με τίτλο “The Curse Lives On”, για να μας δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν επάνω στη σκηνή.

Σίγουρα πολλοί από εμάς, θα αναρωτηθούν, “Μα καλά, live album με ένα μόνο δίσκο;” Όπως και “τόσο σίγουροι είναι για τον εαυτό τους, τη μουσική τους, τις δυνάμεις τους και βγάζουν live δίσκο;”. Οι Καναδοί metallers, κλείνοντας τα αυτιά στους αμφισβητίες και τους “καταστροφολόγους”, δεν πτοούνται, δουλεύουν και κάνουν πράξη αυτό που γουστάρουν, δείχνοντας ότι μερικές φορές πρέπει να ρισκάρεις για να πετύχεις. Άλλωστε, ο χρόνος θα δείξει αν έκαναν ή όχι λάθος.

Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Το υλικό της μπάντας σαφώς και είναι λίγο (ένα μόνο album, όπως προείπαμε), γι’ αυτό και το group θέλησε να “γεμίσει” λίγο το δίσκο. προσθέτοντας ένα νέο κομμάτι μαζί με τη διασκευή τους στον ύμνο των Iron Maiden “The Rime Of The Ancient Mariner”. Το “Dirty Work”, που κινείται σε πιο heavy μονοπάτια, είναι μάλλον πιο εμπορικό κομμάτι από ότι μας είχε συνηθίσει η μπάντα, αφού ξεφεύγει από τα όρια του New Wave of Traditional Heavy Metal και οδεύει σε πιο μοντέρνες εκδοχές. Ίσως μόνο οι “τσιρίδες” του Pat Mulock, είναι αυτές που θυμίζουν τον ήχο που ακολουθούν και πρεσβεύουν οι Phear. Όσον αφορά στον ύμνο “The Rime Of The Ancient Mariner”, νομίζω ότι οι Καναδοί έκαναν ότι μπορούσαν καλύτερο. Προσπάθησαν να είναι όσο πιο κοντά στη γνήσια εκτέλεση, χωρίς πολλά περιττά και το αποτέλεσμα είναι άκρως συμπαθητικό. Άλλωστε, κάποια τραγούδια δε μπορούν να ειπωθούν από όλους, αφού έχουν ταυτιστεί με τους πρώτους ερμηνευτές τους. Παρ’ όλα αυτά οι Phear, πέτυχαν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που δείχνει ότι το σχήμα έχει δυνατότητες.

Τώρα το “κυρίως πιάτo”, που έχει να κάνει με το live album, αποτελείται από 6 κομμάτια τα οποία νομίζω είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η μπάντα. Η επιλογή αυτών των τραγουδιών, δείχνει και τις προθέσεις του group να πάει σε πιο “σίγουρα μονοπάτια”, που τα γνωρίζει καλά, ώστε να παρουσιάσει το καλύτερό της πρόσωπο πάνω στη σκηνή. Η παραγωγή του δίσκου είναι πολύ καλή, ο ήχος εξαιρετικός και μόνη ένστασή μου είναι η απουσία του κοινού, των αντιδράσεών του κατά τη διάρκεια των κομματιών, αφού στην αρχή και στο τέλος κάθε τραγουδιού ακούγονται όπως σε κάθε live κυκλοφορία. Θεωρώ ότι αν έπρεπε να εστιάσουν κάπου, αυτό είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, και κατά τη διάρκεια των τραγουδιών.

Όσον αφορά στην απόδοση της μπάντας, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ενώ ξεκινά νωθρά και εμφανώς τρακαρισμένη, όσο περνά η ώρα φαίνονται οι πραγματικές δυνατότητες των Καναδών metallers. Ειδικά στο “Bloodline”, ο Pat Mulock δίνει ίσως την ερμηνεία της ζωής του, αφού και το κομμάτι δείχνει να του ταιριάζει. Χωρίς να είναι “επιθετικό”, ούτε και σε power φόρμες αλλά αντίθετα πιο heavy, που κινείται στα όρια των επιρροών του group, που αγγίζουν τους Judas Priest και τους Iron Maiden (πιο πολύ Priest, θα έλεγα ένεκα και των “τσιρίδων”), βγάζει όλη την ποιότητα και τις ικανότητες των Phear. Ακολουθούν τα “Motives Unknown” και η τρομερή μπαλάντα “Heaven”, που συμπληρώνουν την τριάδα των καλύτερων στιγμών του δίσκου. Και κάπου εδώ, να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο live album το είχε κυκλοφορήσει ανεξάρτητα το group το 2017, χωρίς τα “Motives Unknown”, “Bloodline” και “In The Name Of…”. Η εύρεση νέας δισκογραφικής στέγης, το έφερε εκ νέου στην επιφάνεια, και με τις νέες προσθήκες έγινε πιο ελκυστικό.

Δε ξέρω αν οι Phear είναι το όνομα που θα σας κάνει “κλικ” να ακούσετε live, αλλά οι Καναδοί σίγουρα “έβαλαν τα δυνατά τους” σε αυτόν το δίσκο. Με το υλικό που διαθέτουν, με τη διάθεση του group και με το γεγονός ότι είναι πρωτάρηδες σε live κυκλοφορίες, νομίζω ότι πέτυχαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο χρόνος θα δείξει αν αξίζει ή όχι το συγκεκριμένο ρίσκο της μπάντας. Το σίγουρο είναι, ότι αν θέλετε να ακούσετε κάποιο live album, θα πάτε σε πιο σίγουρες λύσεις. Απλά, νομίζω ότι αξίζει να το ακούσετε.

Official website: https://www.phearband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/phearband/
YouTube chanel: https://www.youtube.com/channel/UCqWLHpdQkJAL5jsheVTTepA

504

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.