ΠΑΡΙΣ ΡΟΥΠΟΣ / ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

INTERVIEW

Πάρις Ρούπος και Ηλίας Φουντούλης. Ηλίας Φουντούλης και Πάρις Ρούπος: δύο από τα πιο ηχηρά ονόματα της νέας γενιάς stand-up κωμικών στη χώρα.

Όμως, τα έργα και οι η-μέρες των δύο αυτών ταλαντούχων αγόραρων δεν εξαντλούνται στις εμφανίσεις που κά-νουν σε διάφορες σκηνές, πυροβολώντας το κοινό τους με λογοπαίγνια, one-liners και α-στεία bits. Συχνά το αφτί σας θα πιάσει τα ονόματά τους να ακούγονται στην ίδια πρόταση με λέξεις όπως “μαγειρική”, “ραδιόφωνο” ή ακόμα και “βιβλία για γιαούρτια και τέρατα”!

Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι ξεχωριστή θέση στη δική μου καρδιά έχει η καρα-cult και super απολαυστική web radio εκπομπή τους, που της έχουν δώσει τον καλύτερο τίτλο που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των τίτλων. Και επειδή βγάζει μάτι ότι τα παιδιά τον πονάνε τον ηλεκτρικό ήχο, πήρα την πρωτοβουλία εκ μέρους του Rockway να τους ξεμοναχιάσω και να τους ρωτήσω όλα όσα δεν είχατε φανταστεί ποτέ ότι θα θέλατε να ξέρετε για αυτούς.

  • Πείτε μας την ιστορία για την πρώτη σας επαφή με το rock και το heavy metal και τι σας έκανε fans αυτής της μουσικής;
    Πάρις: Δημοτικό, θυμάμαι, ήμανε ακόμα όταν πρωτάκουσα Queen. Προφανώς, από τον μεγάλο μου αδερφό. Και μου φάνηκαν εξωπραγματικοί. Ήταν ταυτόχρονα πρώτο άκουσμα και rock και metal, καθότι είχαν στοιχεία. Άνοιξε η κάνουλα και ακολούθησαν σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα. Στο σπίτι, σε κάποια φάση, κυκλοφόρησε και μια κασέτα με χύμα κομμάτια Iron Maiden, Judas Priest, Ozzy και Helloween. Αυτή έλιωσε, αντιγράφηκε και μοιράστηκε σε φίλους.
    Ηλίας: Ήταν το μακρινό 1992, μπορεί και 1993, Α’ ή Β’ Γυμνασίου, νομίζω, όταν οι φίλοι, διπλανοί, συμμαθητές σε μια εκδρομή –από αυτές που φεύγαμε από το σχολείο και πηγαίναμε στις παιδικές κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα– έβαλαν στο κοινόχρηστο κασετόφωνο της τάξης μια κασέτα με μια μουσική που δεν είχα ξανακούσει ποτέ. “Τι είναι αυτό το υπερεπικό πράγμα που ακούγεται;” ρώτησα. “Iron Maiden”, μου είπαν. “Έχει κι άλλα τέτοια;” “Δεν φαντάζεσαι!”

  • Μέσα στα χρόνια, τι σχέση έχετε διατηρήσει με αυτήν τη μουσική; Δεν πιστεύω να ντρέπεστε να πείτε ότι είστε μεταλλάδες;
    Πάρις: Εγώ προσωπικά ντρέπομαι, αλλά για άλλον λόγο. Δεν δύναμαι να δηλώσω μεταλλάς, γιατί μου λείπουν βασικές γνώσεις και ακούσματα. Από ντροπή, δηλαδή, προς τους πραγματικούς μεταλλάδες. Μου αρέσει γενικά ό,τι κινείται στο φάσμα του κλασικού και του progressive, οπότε παίρνει η μπάλα και το metal. Και, φυσικά, ό,τι βγάλανε τα ‘80s, ανεξαρτήτως είδους. Από dark wave μέχρι Italo-disco.
    Ηλίας: Η ζωή έκανε έναν κύκλο από το metal που άκουγα στο Γυμνάσιο, και ενώ στο εν-διάμεσο άκουγα (και ακούω) κι άλλα είδη, πολλά χρόνια μετά με ξανάφερε με ακόμα περισσότερη δύναμη στο metal. Ντρέπομαι να πω ότι είμαι μεταλλάς, κυρίως από σεβασμό προς τους αληθινούς μεταλλάδες.

  • Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, κάνετε και την εκπομπή “Διχοτόμηση της Χαίτης”. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Επίσης, τι σημαίνει το όνομα της εκπομπής;
    Πάρις: Η εκπομπή γεννήθηκε μέσα στη δεύτερη καραντίνα, από την ανάγκη μας να έχουμε άλλον έναν λόγο να βγούμε από το σπίτι, κάνοντας κάτι απροβλημάτιστο που να γουστάρουμε. Ήταν το πιο κοντινό στο να πάμε για μπίρες. Τα ‘80s μάς ενώνουν, γι’ αυτό και η εκ-πομπή πήρε τον τίτλο της από τη φράση της εποχής “Μου διχοτόμησες τη χαίτη”, που σημαίνει κάτι σαν “Με κούφανες”. Και αν δεις τους καλλιτέχνες που παίζουν στην εκπομπή, σίγουρα εκτιμούμε μια καλή χαίτη.
    Ηλίας: Η απάντηση του Πάρι τα περιγράφει όλα.
  • Η “Διχοτόμηση της Χαίτης” έχει ήδη έναν μικρό αλλά πολύ ζωηρό πυρήνα φανατικών και, μάλιστα, οι εκπομπές σας μαζεύουν σε μόνιμη βάση κάτι περίεργες περσόνες και κάτι περιπτωσάρες. Θα μας πείτε λίγα λόγια παραπάνω για αυτά τα άτομα;
    Πάρις: Δεν τους γνωρίζουμε όλους προσωπικά, αν και θα θέλαμε πολύ. Λόγω της ανωνυμίας του chat της εκπομπής αλλά και της θεματικής αυτής, ο/η κάθε ακροατής/τρια έχει νιώσει άνετα να υιοθετήσει τη δική του/της περσόνα. Είτε είναι μίζερη, είτε μονίμως ενθουσιασμένη, είτε είναι nerd που μας κερνάει γνώση ή μοιράζεται μαζί μας αληθινές πάντα ιστοριάρες. Τις θέλουμε αυτές τις περσόνες!
    Ηλίας: Πιστεύω ότι, αν βάζαμε όλους τους σκληροπυρηνικούς fans της εκπομπής σε ένα crew, θα φτιάχναμε κάτι ανάμεσα στο “The Expendables” και στο “The… Κόπανοι”. Λα-τρεύω το κοινό μας, όλο μαζί και μεμονωμένα.
  • Ως επιτυχημένοι stand-up κωμικοί και web-radio παραγωγοί συνάμα, βιώνετε καθόλου ροκσταριλίκι; Πόσο κοντά έχετε βρεθεί στο lifestyle των αγαπημένων σας ειδώλων;
    Πάρις: Πολύ μακριά. Ούτε με το κιάλι. Αλλά δεν μας νοιάζει καθόλου αυτό. Κάνουμε την καλύτερη εκπομπή όλων των εποχών, μοιραζόμαστε τις ιστορίες και τις σκέψεις μας, ακούμε κομματάρες, μαθαίνουμε πράγματα, παίρνουμε αγάπη από τους ακροατές. Είμαστε ευτυχείς.
    Ηλίας: Δεν νομίζω ότι έχω ξαναβρεθεί πιο μακριά από ροκσταριλίκι ποτέ στη ζωή μου. Σε μια παράσταση στη Β’ Δημοτικού, παίξαμε στο τέλος της χρονιάς την “Οδύσσεια” και έκανα τον όγδοο ναύτη στο πλήρωμα του Οδυσσέα. Ακόμα και τότε ήμουν πιο κοντά στο ροκσταριλίκι.
  • Υπάρχει κάποιο αγαπημένο σας rock/metal πρόσωπο που θα ψοφάγατε να φιλοξενήσετε στη “Διχοτόμηση της Χαίτης”, αλλά θα τρομάζατε μήπως σας τα κάνει π*α όλα;
    Πάρις: Αυτό το προνόμιο το έχεις μόνο εσύ. Ιδανικά, βέβαια, θα μέτραγε να σκάσουν οι Manowar. Ίσως έρθουν μια βόλτα πριν από το live τους στην Αθήνα,. Εμείς, δηλαδή, γιατί θα πάμε σε αυτούς;
    Ηλίας: Μόνο Jon Oliva.
  • Ηλία, ισχυρίζεσαι ότι τρέφεις βαθιά αγάπη για τους Savatage. Πώς θα το αποδείκνυες; Έχεις όλα τους τα albums αλλά και συλλεκτικά items, έχεις ταξιδέψει για να τους δεις, έχεις ψάξει απίθανες λεπτομέρειες για τα μέλη κ.λπ.;
    Ηλίας: Τους λατρεύω, και δεν είναι θέμα συλλογής album –που προφανώς τα έχω όλα σε κασετίνα όπου σχηματίζεται το “Savatage” με τις ράχες των CD– ούτε ταξιδιού, που προφανώς με το που μάθω ότι θα ξαναπαίξουν κάπου, θα κάνω τα πάντα για να τους δω. H βαθιά αγάπη στους Savatage αποδεικνύεται με κάτι τέτοιες μικρολεπτομέρειες (Σ.τ.Σ. Εδώ ο Ηλίας μάς δείχνει το Spotify profile του, όπου ως αγαπημένο του τραγούδι αναγράφεται το “Believe” και ακολουθεί σημείωση ότι έχει ακούσει Savatage επί 2.359 λεπτά).
  • Πάρι, όταν κάποτε σε είχε καλέσει η Κατσαρίνη (2019) και σε ρώτησε τι θα έλεγες στον 15χρονο εαυτό σου αν τον συναντούσες, είχες απαντήσει “Το metal είναι για τρία χρόνια ακόμα”. Πόσων ετών είσαι τώρα; Πώς το σχολιάζεις αυτό σήμερα;
    Πάρις: Είμαι 36. Δεν συμφωνώ με τον κύριο. Αλλά, ταυτόχρονα, δες ξανά τι απάντησα στη δεύτερη ερώτηση.
  • Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ πλούσιο συναυλιακά και θα μας επισκεφτούν πολύ μεγάλα ονόματα. Σε ποιες συναυλίες θέλετε να πάτε οπωσδήποτε και γιατί;
    Πάρις: Μεγάλα ονόματα αλλά, ρεαλιστικά, σχεδόν τα ίδια που μας επισκέφθηκαν ξανά πρόσφατα. Manowar και Maiden, για προφανείς “διχοτομημένους” λόγους. Χάνω Priest, Scorpions/Alice Cooper και Whitesnake λόγω δουλειάς, αλλά ευτυχώς τους έχω ξαναδεί. Αλλά εννοείται ότι θέλω να πάω σε ΟΛΕΣ!
    Ηλίας: Και εγώ θέλω να πάω ΣΕ ΟΛΕΣ τις συναυλίες. Manowar, Judas Priest και Maiden είναι τα πρώτα εισιτήρια που έκλεισα, γιατί έπρεπε. Μετά Scorpions / Alice Cooper, γιατί δεν έχω δει Scorpions και όλοι τους κοροϊδεύουν για την “τελευταία συναυλία”, αλλά κάποια από αυτές θα είναι όντως η τελευταία, και θέλω να τους έχω δει. Θέλω να πάω στους Alestorm, γιατί είναι Σκοτσέζοι και κάνουν φοβερό χαμό στα live. Και ίσως τελευταία στιγμή πατήσω το κουμπί και πάω Sabaton / Blind Guardian, κυρίως για τους δεύτερους.
  • Ποια από τις εξής δύο θεωρείτε πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας ως προς την επίσκεψη μεγάλων αστέρων του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος; Την πρώτη φορά που έπαιξαν οι Iron Maiden στην Ελλάδα ή όταν ήρθε ο David “Ιππότης της Ασφάλτου” Hasselhoff μαζί με τον ΚΙΤΤ;
    Πάρις: Για μένα ήταν ο Hoff, γιατί ήταν και η μοναδική. Οι Maiden έρχονται, ήρθαν και, πρώτα ο θεός, θα ξανάρθουν. Αλλά και ο Hasselhoff οφείλει να έρθει για συναυλία. Όχι μό-νο για το promo της Express Service.
    Ηλίας: Νόμιζα ότι θα ήταν μια απλή συνέντευξη, χωρίς διλήμματα ζωής και θανάτου!
  • Σας προσλαμβάνει μια εταιρεία παραγωγής και σας δίνει το απόλυτο ελεύθερο για να γυρίσετε μια σύγχρονη ελληνική ταινία-βιντεοκασέτα, διασκευάζοντας το σενάριο του “Rock Star” (2001). Τι θα κάνατε; Ποιο cast, ποια μουσική επένδυση, ποιες τροποποιήσεις στην πλοκή κ.λπ.;
    Πάρις: Το σενάριο θα ήταν “Ένας μεγάλος fan των Εξόριστων αναλαμβάνει τα φωνητικά του συγκροτήματος, μετά την απόσυρση του Δημήτρη Κατή, ο οποίος θέλει να αφοσιωθεί στη rock opera”. Τον φαν θα παίζει ο Ηλίας Φουντούλης με περούκα. Τον Δημήτρη Κατή, ο Δημήτρης Κατής. Soundtrack μόνο Εξόριστοι. Άντε και λίγο Virgin Steele.
    Ηλίας: Δεν θέλω να πω πολλά, γιατί φοβάμαι μήπως κάποιος κλέψει την ιδέα, το γυρίσει και το στείλει Hollywood. Ας πούμε ότι θα είχε κάτι από επικό metal, πολιτικό δράμα, Δημήτρη Κατή, θα ήταν γυρισμένο στην Ικαρία και στους τίτλους αρχής τα γράμματα θα άλλαζαν θέση και από “ROCK STAR” θα γίνονταν “EXORISTOI”.
  • Απ’ ό,τι ξέρω, γουστάρετε να ανακαλύπτετε ελληνικά τραγούδια που έχουν πάρει «δανεικά κι αγύριστα» μουσικά στοιχεία από ξένες συνθέσεις. Πείτε μας μερικά που ξεχωρίζετε.
    Πάρις: Φυσικά, το “Δικός Σου Για Πάντα” του Μιχάλη Ρακιντζή, το όποιο μοιάζει με άλλες εφτά γνωστές συνθέσεις ξένων καλλιτεχνών. Και όλοι τους έχουν αντιγράψει Μιχάλη Ρακιντζή.
    Ηλίας: Eγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι MSG αντιγράφουν απροκάλυπτα τον Μιχάλη Ρακιντζή. Πάμε παρακάτω.
  • Ποιον/α θεωρείτε το ανάλογο των Black Sabbath για το stand-up comedy;
    Πάρις: Νομίζω, τον Richard Pryor. Το χρώμα τυχαίο.
    Ηλίας: Είμαι πολύ κακός στις σοβαρές συγκρίσεις. Αν με ρωτούσες ποιοι θα είναι οι Anvil ή οι Sabaton του stand-up, κάτι θα έβρισκα.
  • Είναι το glam metal το σκυλάδικο της metal μουσικής;
    Πάρις: Το σκυλάδικο είναι το σκυλάδικο της metal μουσικής, αν κρίνουμε από το πόσοι με-ταλλάδες είναι κρυφοσκυλάδες και τανάπαλιν. Μπήκες; Το glam metal το αγαπάμε και καταλαμβάνει λαμπρή (glam) θέση στα setlist της Διχοτόμησης.
    Ηλίας: Το glam metal γαμάει. Δεν έχεις ιδέα τι λες. ΠΑΡΙ, ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΙΑ.
  • Ποιος/α πιστεύετε ότι ήταν ο πιο metal χαρακτήρας στη σειρά “Το Ρετιρέ”;
    Πάρις: Πολλοί θα πούνε ότι ήταν η Ειρήνη (Τζόυς Ευείδη), αλλά ξεκάθαρα ήταν η Χαρούλα Πεπονάκη (Έλντα Πανοπούλου). Η Ειρήνη ήταν ψευτοπανκιό που θα γινόταν μετά κυριλέ. Η Χαρούλα ήταν metal to the bone.
    Ηλίας: Αυτός ο μαν που είχε μπλέξει με τη Χαρούλα Πεπονάκη, της πούλησε έρωτες και της έφαγε τα λεφτά. Κλασικό κακό παιδί, με φοβερή χαίτη.
  • Θα γινόσασταν male groupies της Roxy Petrucci των Vixen στα ντουζένια της ή της Lita Ford εν έτει 2022;
    Πάρις: Της Roxy Petrucci στα ντουζένια της, και τότε, και τώρα, και πάντα. Αλλά αγαπάμε και Lita πρρρροφανώς.
    Ηλίας: Θα γινόμουν male groupie των όλων των Vixen σήμερα!

  • Πείτε μας κάποιον δίσκο με τον οποίο θα θέλατε να σας θάψουν, αλλά και έναν άλλον που ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσατε για σερβίρισμα.
    Πάρις: Με Dio “The Last In Line”. Γιατί ελπίζω να είμαι και όντως. Για σερβίρισμα ό,τι πρέπει είναι το “Welcome 2 My Nightmare” (Alice Cooper). Δεν υπήρχε λόγος.
    Ηλίας: Κοίτα, Πέτρο, τους αρχαίους Αιγύπτιους τους έθαβαν με πράγματα που υπέθεταν ότι θα χρησιμοποιούν στον άλλον κόσμο. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Θα ήθελα, για παράδειγμα, να θαφτώ με τον εξαιρετικά σπάνιο πρώτο δίσκο των Avatar “City Beneath the Sur-face”. Tαυτόχρονα, όμως, κάποιος θα ήθελε να τον έχει στη συλλογή του, και να τον ακούει, και να τον κάνει λειτουργικό, και οι Savatage να ζουν μέσα από αυτόν τον δίσκο στην ιστορία αντί να είναι θαμμένοι στο Νεκροταφείο της Ριζούπολης. Εκτός αν κάποιος έκανε κανένα κακό αστείο και με έθαβε με δίσκο σερβιρίσματος, και τελικά όλα είναι αλήθεια για τη μετά θάνατον ζωή, και περνούσα όλη την αιωνιότητα λέγοντας “Καλησπέρα. Τι θα πάρετε;”
  • Πάρι, δίνεις την καλύτερη stand-up παράσταση της ζωής σου. Όλα κυλούν ιδανικά, όταν ξαφνικά κάνει σαματά ο χειρότερος heckler που θα μπορούσε να υπάρξει. Και αυτός είναι ο Dee Snider (που για τις ανάγκες της ερώτησης καταλαβαίνει ελληνικά). Τον βάζεις στη θέση του ή κάνεις μόκο;
    Πάρις: ΜΑΚΑΡΙ! Πήρες την απάντησή σου.
    Ηλίας: Κατεβαίνει κάτω και ζητάει να του υπογράψει στο στήθος.
  • Ηλία, πέφτει στα χέρια του John Carpenter ένα βιβλίο σου με τρομακτικές ιστορίες και σε παίρνει τηλέφωνο για να σου πει ότι λάτρεψε μία από αυτές και θέλει να την κάνει ταινία. Όμως, θέλει για το soundtrack μια rock/metal μπάντα που μισείς θανάσιμα. Ποιο group θα ήταν το απόλυτο deal-breaker;
    Ηλίας: Οι Sabaton. Εντάξει, ψέματα. Αν γινόταν αυτό, δεν θα με χάλαγε ακόμα και αν είχε στους τίτλους αρχής Κακά Κορίτσια ή O.P.A.
  • Πού μπορούμε να σας απολαύσουμε αυτήν την περίοδο και τι ετοιμάζετε για το προσεχές μέλλον;
    Πάρις: Θα ξεχυθούμε για καλοκαιρινές παραστάσεις. Εγώ θα είμαι μαζί με τον Γιάννη Ρουσσό στο “Rou To Let”. Ακολουθήστε μας για να βλέπετε πού θα μας βρείτε. Και, φυσικά, εκπομπάρα “Διχοτόμηση Της Χαίτης” στο www.locoradiolive.com τις Τετάρτες που δεν λείπουμε εκτός Αθήνας (Σ.τ.Σ. Την Τρίτη –εκτάκτως– 5 Ιουλίου, η “Διχοτόμηση της Χαίτης” ολοκλήρωσε για τη σεζόν 2021-22 και αναμένεται να ξεκινήσει ξανά μετά το καλοκαίρι).
    Ηλίας: Εγώ τελείωσα τη σεζόν “1 Κωμικός 1 Σάντουιτς” και, πιθανότατα, θα συνεχίσω από Οκτώβρη τα σάντουιτς, αλλά με νέο κύκλο καλεσμένων. Προς το παρόν, παίζουμε παραστάσεις εντός και εκτός Αθήνας με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο ως “Double Impact”.
  • Ο επίλογος είναι δικός σας. Πείτε δυο λόγια στο αναγνωστικό κοινό μας.
    Πάρις: Ευχαριστούμε πολύ που μας διαβάζετε, μας ακούτε και, ενίοτε, έρχεστε να μας δείτε. Συνεχίστε να στηρίζετε γαμιστερή μουσική και εγχώριο stand-up. Και αφήστε όλοι και όλες χαίτη, ανεξαρτήτως πυκνότητας μαλλιού. Καλό καλοκαίρι.
    Ηλίας: Αρχικά, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και εύχομαι καλό καλοκαίρι σε εσάς και στο κοινό σας. Επίλογος με τρεις συμβουλές ζωής: α) μην ξυπνάτε ποτέ πριν από τις 12 το μεσημέρι αν δεν υπάρχει λόγος, β) μην αγοράζετε φθηνή γραβιέρα γ) και να ακούτε Savatage.

“Διχοτόμηση της Χαίτης” on Spotify: https://open.spotify.com/show/3ultxIufJeLCA9tYCZae5x?si=a5d041c25fe946c8
Πάρις Ρούπος:

–> https://www.facebook.com/parisroupos/
–> https://www.instagram.com/paris_roupos/
–> https://twitter.com/parisroupos
Ηλίας Φουντούλης:
–> https://www.facebook.com/iliasfountoulis
–> https://www.instagram.com/iliasfood/
–> https://www.tiktok.com/@ilias.food

923

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.