PAAKALO: “Paakalo”

ALBUM

Είδος: Death Rock
Δισκογραφική: Svart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2023

“Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι”, συνήθιζαν να ξεστομίζουν οι Αστερίξ και Οβελίξ στην ομώνυμη σειρά κόμικ των Γάλλων καλλιτεχνών Albert Uderzo και Rene Goscinny. Θα δανειστούμε την παραπάνω έκφραση και με μία παράφραση αυτής για τις ανάγκες του κειμένου μας, θα αναφωνήσουμε ότι “είναι τρελοί αυτοί οι Φινλανδοί” καθώς ακούμε το δίσκο των Paakalo και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και ένα μειδίαμα, πράγμα ριψοκίνδυνο καθώς πλέον οι μύγες καραδοκούν.

Η Svart Records συνεχίζει ακάθεκτη να πρωτοτυπεί και να μας παρουσιάζει δισκογραφικές δουλειές χωρίς να μπαίνει, αλλά για την ακρίβεια να σπάει τα καλούπια και να τρυπάει στεγανά. Η εκτίμηση που χαίρει από το σύνολο της βαρύ-μεταλλικής κοινότητας είναι δεδομένη με τον κατάλογο συγκροτημάτων που κουβαλά, διατηρώντας τη σκοτεινή και απόκοσμη αισθητική. Πλέον θα αποκτήσει και τον τίτλο της πιο εναλλακτικής underground εταιρίας στο mainstream στερέωμα, καθώς κυκλοφορίες σαν τον ομώνυμο δίσκο των συντοπιτών τους Paakalo δεν συναντάς συχνά.

Αν το πρώτο που σου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι το black αισθητικής εξώφυλλο, θα σου πρότεινα να μην κρίνεις το βιβλίο (στην προκειμένη το δίσκο) από το εξώφυλλο διότι θα σε παραπλανήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που πρόκειται να ακούσεις δεν συνάδει μουσικά με ό,τι πρόκειται να νιώσεις και να βιώσεις αισθητηριακά. Διότι το σκότος θα σε προσεγγίσει με το αγγελικό προσωπείο και αντί για black-ίζουσες και thrash-ίζουσες σκληρές παραμορφωμένες κιθάρες, με ταχύτατους ρυθμούς και ουρλιαχτά, θα ενστερνιστείς “γλυκές” μελωδίες πλημμυρισμένες από ψυχεδέλεια και σαγηνευτικά φωνητικά όπου θα σε τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί λίγο πριν σε καπνίσουν και σε προσφέρουν σαν θυσία σε κάποια σκοτεινή θεότητα.

Από τις πρώτες νότες του δίσκου που θα σκάσουν από τα ηχεία πάνω σου, θα στροβιλιστείς με τις garage-surf μελωδίες και αν έχεις έρθει ποτέ σε επαφή με τους δικούς μας The Telestones τότε θα βρεις κοινό σημείο επαφής. Ένα ιδιαίτερο meeting point της κατά βάση ψυχεδελικής έκφρασης με λοιπά ηχητικά υποϊδιώματα της σκληρής και προοδευτικής μουσικής όπου θα ξεθαφτούν εμβόλιμες ηχητικές προσθήκες των King Crimson, Pink Floyd και των Los Natas του μνημειώδους “Toba Trance ii”, με ιδιαίτερα sample και ανεπαίσθητα trip-hop ψήγματα.

Τα Φινλανδικά δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη γλώσσα και τόσο στον γράφοντα όσο και στους περισσότερους φαντάζουν σαν Κινέζικα ή καλύτερα σαν Γιαπωνέζικα, και ίσως για αυτό να συγγενεύουν ηχητικά με τους Kikagaku Moyo και το ανυπέρβλητο “Masana Temples”. Η ψυχεδέλεια ρέει άφθονη στα κομμάτια του δίσκου και δημιουργείται μία ηχητική και πολιτιστική σύμπραξη της Σκανδιναβικής και Ανατολίτικης κουλτούρας σε ένα πολυπολιτισμικό αλισβερίσι ήχων και ιδεών.

Οι Paakalo αποτελούνται από μέλη των Deathchain, Jess and The Ancient Ones και Cosmo Jones Beat Machine και αυτό από μόνο του είναι καλός λόγος να ασχοληθείς μαζί τους. Ασπάσου το ρητό “Πίστευε και μη, ερεύνα”, μεταφράζοντας το με όποιο τρόπο θέλεις και ετοιμάσου να προσηλυτιστείς στην Φιλανδική μελαγχολία, τους μακάβριους στίχους στα βαλτώδη blues και στην occult θεματολογία. Η μπάντα θα μπορούσε να είναι η έτερη απάντηση στο “αντίπαλο δέος”, τους Σουηδούς Goat, αν και εφόσον υπήρχαν περισσότερα ethnic στοιχεία με πολύχρωμη αισθητική παρέμβαση και λιγότερα απόκρυφα και μαύρα στοιχεία. Όμως επειδή το άθλημα δεν χωράει οπαδικά και όλα περιστρέφονται γύρω από τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού, τους ακούμε αμφότερους στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας και φαντασιωνόμαστε να τους δούμε σε double billing κάποια στιγμή στο μέλλον. Επιπρόσθετα για να κατευνάσουν τα πνεύματα λειτουργεί σαν ειρηνευτική δύναμη η μαγεία και η μουσική παρακαταθήκη του Bo Hansson απλωμένη σαν υφαντό πάνω στις συνθέσεις του δίσκου.

Η προέλευση της μπάντας μπορεί να είναι από την παγωμένη χώρα των χιλίων λιμνών, τη γενέτειρα του Hakkinen, τον τόπο που ιδρύθηκε η γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας και που το μουσικό της υπόβαθρο κατά κανόνα είναι βαρύ (σαν το κλίμα), σκληρό, μισάνθρωπο και μισαλλόδοξο.
Όμως εδώ σπάνε οι κανόνες και ο δίσκος απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση και οι συνθέσεις είναι τεσσάρων εποχών και προσαρμόζεται ανάλογα με τη διάθεση και τα γούστα του εκάστοτε ακροατή.

Όποτε αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας στο Death Rock της παλιοπαρέας από το Kuopio, όπου μουσική και εικόνες γίνονται ένα…

Facebook: https://www.facebook.com/paakalloband/
Bandcamp: https://paakallo.bandcamp.com/album/p-kallo






358

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...