OKWAHO: “The Usurper Regime”

ALBUM

Είδος: Blackened sludge/doom
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Μαΐου 2023

Το Blackened sludge/doom συγκρότημα των Okwaho, την 1 Μαΐου ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο του album με τίτλο: “The Usurper Regime”, το οποίο ακολουθεί το ομώνυμο album του 2018. Το συγκρότημα βγαίνει αφηνιασμένο από τον εγκλεισμό της πανδημίας και τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα των χρόνων που μεσολάβησαν από το προηγούμενο album και το αποτέλεσμα είναι ένα βαθιά προσωπικό, οργισμένο, συγκινητικό album.

Μόλις ήρθε στα χέρια μου το promo του δίσκου και ξεκίνησα να το ακούω, με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι η φωνή έχει βγει μπροστά στην παραγωγή κι έχει πάρει την θέση που της αρμόζει. Στο προηγούμενο album, δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό που μου έλειπε κι έχανα την ατμόσφαιρα των Okwaho που λάμβανα στα live. Τελικά ήταν η τοποθέτηση της φωνής. Στο “The Usurper Regime” αυτός ο βραχνός σπαραγμός βγάζει γούστα και δίνει την ατμόσφαιρα που πρέπει ενώ ταυτόχρονα παραθέτει πιο καθαρά τους στίχους στον ακροατή.

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω συγκεκριμένα κομμάτια από τους δίσκους που κάνω review, αλλά οι Okwaho με έφεραν σε μία συναισθηματική κατάσταση που θεωρώ ότι πρέπει να μοιραστώ για να δώσω και το ακριβές στίγμα του δίσκου. Στο “The Usurper Regime” υπάρχουν 2 κομμάτια αφιερωμένα στα ατελείωτα καραβάνια των μεταναστών και στην προσπάθειά τους να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Ουσιαστικά είναι η ιστορία ενός κοριτσιού χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει το ταξίδι και την αγωνία να φτάσουν στην θάλασσα και το δεύτερο μέρος περιγράφει το ταξίδι στη θάλασσα και τελικά τον πνιγμό. Τα λασπώδη riff και τα πρωτόγονα drums ακολουθούνται από ατμοσφαιρικά σημεία και σπαρακτικά, αγωνιώδη φωνητικά ενώ στο τέλος της ιστορίας ακούγεται μια κοριτσίστικη φωνή να λέει: “Τώρα είμαι γοργόνα”. Όταν συνειδητοποίησα την ιστορία και την παρομοίωση της γοργόνας, απλά σταμάτησα το αμάξι στην άκρη και προσπαθούσα να συνέλθω από αυτό το αναπάντεχο συναισθηματικό χτύπημα.

Οι Okwaho και στο προηγούμενο album τους είχαν ξεκάθαρο κοινωνικοπολιτικό στίχο, αλλά η εξέλιξη που βρήκα στο “The Usurper Regime” είναι ότι θίγουν κοινωνικές παθογένειες με πολύ έντεχνο τρόπο και όχι σε ευθεία αντιπαράθεση. Για παράδειγμα στο προηγούμενο album τους είχαν το κομμάτι “Fuck your gods”. Ξεκάθαρο και οργισμένο. Ενώ στο “The Usurper Regime” έχουν το “Safe In Enslavement”, το οποίο μπορεί να γεννήσει αναρίθμητους συνειρμούς.

Οι Okwaho δεν έβγαλαν ένα ακόμα “ακραίο” album. Με το “The Usurper Regime” σπρώχνουν στα όρια τον ακραίο underground ήχο και ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Ο πήχης δεν ανέβηκε μόνο για το ποιοτικό αποτέλεσμα σε ήχο και παραγωγή, αλλά γιατί είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι κάποια πράγματα γίνονται και αλλιώς. Το “The Usurper Regime” είναι η λάσπη γύρω από τα διαμάντια και είναι περήφανο για αυτό.

Facebook: https://www.facebook.com/OkwahoBand
Bandcamp: https://okwaho.bandcamp.com/

548

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 125 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.