OFF THE CROSS: “Enjoy It While It Lasts”

ALBUM

Είδος: Heavy melodic metal, metalcore
Δισκογραφική: Off The Cross
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30 Απριλίου 2021

Νομίζω ότι οι φίλοι του heavy melodic metal και του metalcore πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι, μιας και οι Βέλγοι metallers Off The Cross, κυκλοφόρησαν πρόσφατα το νέο δεύτερο album τους με τίτλο “Enjoy It While It Lasts”. Και λέω χαρούμενοι, καθώς το “Enjoy It While It Lasts” φαντάζει πολύ δουλεμένο, μοντέρνο, με κάποια goth στοιχεία, ενώ η μελωδικότητα και τα brutal φωνητικά δείχνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του δίσκου.

Μπορεί οι Βέλγοι να ξεκίνησαν ως ένα group που κινείται στο μελωδικό heavy metal, εδώ όμως φαίνεται ότι η μπάντα έχει πάει τον ήχο της ένα βήμα παραπέρα (για να μην πω περισσότερα βήματα παραπέρα). Οι Off The Cross φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν δεόντως αυτά τα τελευταία 4 χρόνια από το ντεμπούτο τους, δούλεψαν πάνω στον ήχο και το ύφος τους και επέστρεψαν πιο δυνατοί θα έλεγα και με «άσους κρυμμένους στα μανίκια τους». Το “Enjoy It While It Lasts” δεν είναι απλά ένα μελωδικό heavy metal album, αλλά ένας συνδυασμός μελωδικών, gothic και metalcore στοιχείων τα οποία μοιάζουν τόσο πολύ δουλεμένα και «δεμένα» μεταξύ τους, βγάζοντας αβίαστα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από όλες τις απόψεις.

Μουσικά το album «με το καλημέρα» εμφανίζει τις όποιες μελωδικές αρετές του, ενώ γίνονται εμφανείς οι goth «πινελιές» οι οποίες μαζί με τα brutal φωνητικά θυμίζουν αρκετά Moonspell, Sisters Of Mercy και ενδεχομένως πιο heavy Marilyn Manson και Him. Το εναρκτήριο “Masks” μοιάζει με οδηγό του τι θα επακολουθήσει, και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει γυρισμός από την μυστηριώδη μουσική “φάση” που ξεδιπλώνεται στο δεύτερο album των Βέλγων. Τα “Exist”, “This Too Shall Pass”, “Strife”, “Dharma” και “A Life Lived To Die”, δείχνουν ικανά να σε παρασύρουν σε άγνωστα «σκοτεινά» και μελωδικά όμως «μονοπάτια», κερδίζοντας το ενδιαφέρον σου και τη συγκέντρωσή σου. Το ύφος των Off The Cross είναι τόσο «φρέσκο» και μοντέρνο, που δεν αφήνει περιθώρια για συγκρίσεις με παρελθοντικά τέρατα ανάλογου ήχου, και αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμα των Βέλγων σε αυτόν το δίσκο.

Το “Enjoy It While It Lasts”, πέρα από τα όποια μουσικά μονοπάτια ακολουθεί, είναι και από τα πιο δουλεμένα album όσον αφορά στην παραγωγή και την ατμόσφαιρα. Ο ήχος μοιάζει «κρυστάλλινος» και η όλη ατμόσφαιρα του album εκπέμπει αυτό το μυστηριακό, αυτό το σαγηνευτικά «σκοτεινό», που θέλει να περάσει η μπάντα με τη μουσική της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μπορείς να αντιληφθείς κάποια cult στοιχεία όπως στα album των Powerwolf, αφού πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που επιμελήθηκε τη μίξη στα album των παραπάνω, όπως και σε άλλες μπάντες του μελωδικού ήχου. Οι Off The Cross φαίνεται ότι αγγίζουν και τον εμπορικό ήχο σε αυτό το album, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τη διάρκεια των κομματιών που κινείται μεταξύ 3 και 4 λεπτών, δίνοντας την δυνατότητα στη μουσική τους να παιχτεί και ραδιοφωνικά.

Νομίζω ότι το “Enjoy It While It Lasts” είναι ίσως η πιο ώριμη και σωστά δουλεμένη κυκλοφορία των Off The Cross και αυτό θα φανεί με το πέρασμα των χρόνων. Οι Βέλγοι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους εδώ, δημιουργώντας ένα album-σταθμό για την ιστορία της μπάντας. Είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν νέους ακροατές από το μοντέρνο κοινό, ενώ οι goth επιρροές ίσως κεντρίσουν το ενδιαφέρον του gothic «κινήματος». Από τις πολύ καλές κυκλοφορίες στο χώρο του.

Facebook: https://www.facebook.com/offthecrossband/

593

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.