NAGLFAR: “Cerecloth”

ALBUM

Είδος: Melodic black metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Μαΐου 2020

Από τις χρυχές μετριότητες του σουηδικού μελωδικού black metal, το trio των Naglfar είχε καιρό να εμφανιστεί δισκογραφικά. Βέβαια ο όρος “μετριότητα” ίσως και να τους αδικεί, γιατί αυτό που έκαναν, το έκαναν αξιοπρεπώς σε κάθε κυκλοφορία τους (άλλες φορές καλύτερα όπως στο “Harvest” του 2007 για παράδειγμα) αλλά σίγουρα η αγάπη τους προς κάποια πατροπαράδοτα standards τους στερούσε τα credits προσωπικότητας, χάνοντας σε πόντους φυσικά και στην αναγνωρισιμότητά τους.

Η επαναφορά τους με το “Cerecloth” συνεχίζει ποιοτικώς να στέκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα στο χώρο που δρουν. Και αυτός δεν είναι άλλος από το black / death όπως το όρισαν οι μεγάλοι Dissection. Κυρίως γρήγορο blast beated υλικό, με κάποια κομμάτια να έχουν ελαττωμένες ταχύτητες, δυσαρμονική οπτική στα σιδηροδρομικά riffs και βαθύ, βορβορώδες growling από τον Kristoffer W. Olivius. Με λίγα λόγια όλα είναι τοποθετημένα με τον σωστό τρόπο που θα περίμενε κάποιος ακροατής που αρέσκεται σε αυτό το ύφος. Κανένα παράπονο όσον αφορά τον εκτελεστικό τομέα.

Συνθετικώς… καμία αλλαγή από την πεπατημένη. Κομμάτια στημένα με σαφές μοτίβο ανάλογου των “Storm Of The Light’s Bane” και “The Somberlain”, διάσπαρτες ημι-ακουστικές γέφυρες και αρκετή μελωδία που σίγουρα δεν θα χαρακτήριζε κάποιος ως πρωτόγνωρα ακούσματα. Αρκετά καλά τα “Cerecloth”, “Horns”, πολύ καλά τα “Vortex of Negativity”, “The Dagger in Creation”, το “Necronaut” που θα έλεγα ότι είναι το κομμάτι με την πιο ισχυρή προσωπική ταυτότητα και το “Last Breath of Yggdrasil” που κλείνει το album σε ανάλογο κλίμα.

Υπό έναν αρκετά καλό ήχο, το “Cerecloth” είναι ένα αξιόλογο σύνολο και θα έλεγα ότι αποτελεί ένα καθαρόαιμο tribute των Naglfar προς τους μέντορές τους, που εντούτοις προσεγγίζει επικινδύνως τα όρια του μιμητισμού. Αν το δεις υπό αυτό το πρόσμα, ναι, δεν θα έχεις άδικο αλλά από την άλλη η πρόταση που καταθέτουν είναι αξιόλογη αν την εξετάσεις αυτόνομα. Για όποιον θα ήθελε άλλο έναν black / death δίσκο στα ηχοτόπια των Dissection, οι Naglfar δεν θα τον απογοητεύσουν. Αν βέβαια περίμενες κάτι καινοτομίες… λυπάμαι, αλλά ψάξε αλλού φίλε αναγνώστη. Θετικό πρόσημο αλλά θα παλέψει πολύ για να ξεχωρίσει.

https://www.facebook.com/naglfarofficial

515

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.