MY SLEEPING KARMA: “Atma”

ALBUM

Είδος: Hypnotic/ Psych/ Post Rock
Δισκογραφική: Napalm Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Ιουλίου 2022

“You can only trust yourself and the first six Black Sabbath albums”, είπε κάποτε ένας σοφός γνωστός-άγνωστος οπαδός, για να συμπληρώσει και ο γράφων πως για το πρώτο δεν είναι καθόλου σίγουρος μερικές φορές, όμως για το δεύτερο συμφωνεί και επαυξάνει και δεν χωράει καμία αμφιβολία, αλλά ούτε και τίθεται θέμα συζήτησης επ’αυτού.

Προσπαθώντας να μην φανεί “ιερόσυλος” ούτε στο ελάχιστο, και υποθετικά μιλώντας για μία τέτοια κατηγορία συγκροτημάτων, θα πρόσθεται και του Γερμανούς My Sleeping Karma (χωρίς φυσικά να συνυπολογίσουμε το Live “Mela Ananda” ). Όχι και προφανώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τους “Μπαμπάδες” όλων μας, ούτε ιστορικά, ούτε εκτελεστικά, ούτε συνθετικά, όμως κάτω από μία αντικειμενική σκοπιά οι Γερμανοί αποτελούν μία κατηγορία μόνοι τους, ακολουθούν το δικό τους μουσικό μονοπάτι και η επιδραστικότητά τους στην ατμοσφαιρική ψυχεδελική σκηνή δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη ούτε και αμελητέας ποσότητας, δεδομένου ότι έχουν ορίσει ένα ολόκληρο ιδίωμα κάτω από τους δικούς τους ήχους, το οποίο είναι και σήμα κατατεθέν προϊόν με ονομασία προελεύσεως.

Πραγματικά αν αναλογιστούμε πόσα συγκροτήματα έχουν δημιουργήσει το δικό τους χαρακτηριστικό ήχο, όπου από την πρώτη νότα καταλαβαίνεις και προτρέχεις να ξεστομίσεις το όνομά τους, ε τότε χωρίς δεύτερη σκέψη αντιλαμβάνεσαι ότι μέσα σε αυτά είναι και η παλιοπαρέα από το Aschaffenburg. Από τα πρώτα της δισκογραφικά βήματα στο μακρινό 2006 και τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις στη χώρα μας, με τον απειροελάχιστο μετρημένο στα δάχτυλα των δύο χεριών κόσμο στο υπόγειο της Σολωμού (Support οι πρωτοεμφανιζόμενοι 1000mods τότε εν έτη 2008) μέχρι τα ασφυκτικά από κόσμο μετέπειτα live στο An Club και Desertfest, έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστη εξέλιξη σε όλους τους τομείς και έχουν αναδείξει μία σχέση καθολικής λατρείας με το δικό μας κοινό που μέχρι τις μέρες μας καλά κρατεί.

Όπως και στις προηγούμενες τους δουλειές, συνεχίζουν να χαράζουν πορεία προς τα Ανατολάς σαν πρωτοπόροι και όχι ακόλουθοι του Hypnotic ορχηστρικού ήχου, επηρεασμένοι βαθιά για ακόμη μία φορά από την Ινδουιστική θρησκεία καθώς και την Βουδιστική φιλοσοφία με τον Ghanesha να δεσπόζει στο εξώφυλλο, προκαλώντας ρίγη συνδυαστικά με ανάμεικτα συναισθήματα θαυμασμού και τρόμου. Ο θεός της σοφίας, της καλοτυχίας, των νέων ξεκινημάτων και η πηγή δύναμης για την υπερπήδηση των απανταχού εμποδίων εμπνέει το ψυχεδελικό κουαρτέτο ώστε να καταφέρει να εντρυφήσει στο άπειρο σκοτάδι, στην απόγνωση και στη θλίψη και να καταφέρει μέσω του “Atma” να εξιστορήσει σε μορφή μουσικοθεραπείας το τραύμα και τον βαθύτερο πόνο που βίωσαν οι ίδιοι διανύοντας τις πιο σκοτεινές τους μέρες από την ύπαρξη της μπάντας, και καταλήγοντας να βρούν τον δρόμο της μετάβασης από το σκότος στο φως μετουσιώνοντας όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία σε πηγές έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Ο νέος δίσκος είναι μία κατάθεση ψυχής για το συγκρότημα, όπου ηχητικά απομακρύνεται από τις όποιες ελάχιστες έως μηδαμινές Desert/Stoner καταβολές είχε στο παρελθόν κατά τους πρώτους δίσκους. Η μουσική τους παραμένει σαν σταθερό καρδιογράφημα ασθενούς σε κωματώδη κατάσταση, που όμως σε σημεία όπως τα “Prema” και “ Pralaya” υποτάσσεσαι στη μαγεία και τη δύναμη του ξερού stoned riff, και αφυπνίζεσαι βιαίως σαν να δέχτηκες μέγιστη τάση από μουσικό απινιδωτή. Στο σύνολο του “Atma” η μπάντα μετενσαρκώνεται σε Krautrock οντότητα, ντύνεται με ένα συνθετικό πέπλο, προτάσσοντας την ψυχεδελική ιδιοσυγκρασία των συμπατριωτών τους Eloy και εξωτερικεύοντας μία πληκτροφόρα επίθεση προς πάσα κατεύθυνση. Η νέα μουσική κατεύθυνση που επιλέγουν έχει μια trancendense μεταβατική αισθητική, με το ατμοσφαιρικό στοιχείο να δεσπόζει και την ψυχεδέλεια να στάζει και να ξεχειλίζει. Ίσως αυτή η δημιουργική ελευθερία που πηγάζει από τα τραγούδια του καινούριου άλμπουμ να είναι το διαβατήριο ώστε το συγκρότημα να αποκτήσει απήχηση και σε αλλότρια ακροατήρια όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους Hawkwind, Ozric Tentacles, Shpongle και να λάβει καθολικής αποδοχής από άλλες μουσικές κοινότητες, με την συμμετοχή σε μουσικά φεστιβάλ ενδεικτικά αναφέροντας, όπως τα Boom, Ozora και Modem.

Οι My Sleeping Karma δίνουν το παρών και δηλώνουν Namaste, με το “Atma” να περιγράφει το απόλυτο εγώ, την άφθαρτη και αιώνια ουσία του πνεύματος έχοντας έρθει ώστε να μας προσηλυτίσει με τις μελωδίες του και να μας καθηλώσει με την ατμόσφαιρά του.

Διότι μπορεί για κάποιους μια τέτοιου είδους μουσικότητα και ηχητικού διαλογισμού να είναι μία κάποια πρακτική θανάτου, όμως για κάποιους άλλους είναι ο δρόμος προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση…

Facebook: https://www.facebook.com/MySleepingKarma
Bandcamp: https://mysleepingkarma.bandcamp.com/

570

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...