MOTORPSYCHO: “Yay!”

ALBUM

Είδος: Indie/folk rock, progressive rock
Εταιρία: Stickman Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2023.

Θυμάστε τον περσινό δίσκο των Motorpsycho;

Ασφαλώς και όχι. Το progressive rock άλμπουμ, “Ancient Astronauts” ήταν ένας από τους πιο υποτιμημένους δίσκους του 2022. Ο ακόλουθος του όμως, είναι ένα indie / folk rock διαμάντι. Το “Yay!” δεν είναι μόνο το όνομα του album, αλλά και το επιφώνημα που παρήγαγε ο συντάκτης του κειμένου που διαβάζετε, όταν συνειδητοποίησε τι ακούει.

Γενικά το έργο αυτό δείχνει πόσο πολύμορφη και χαρισματική είναι η μπάντα αυτή, έχοντας κατά νου το ότι κυκλοφόρησαν ένα prog rock δίσκο το προηγούμενο έτος. Αισθητικά το “Yay!” θυμίζει σε σημεία την πολύ επιτυχημένη κυκλοφορία “Helplessness Blues” των Fleet Foxes, όμως συνθετικά ο δίσκος των Νορβηγών δεινοσαύρων υπερέχει. Το κυρίαρχο στοιχείο στα περισσότερα κομμάτια είναι τα φωνητικά και η αρμονία, τα οποία πλαισιώνονται από πλούσια layers ποικίλων ήχων, όπως για παράδειγμα διάσπαρτα έγχορδα, κρουστά και licks κιθάρας.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν συχνά μια ανέμελη ατμόσφαιρα η οποία ξυπνάει ένα θολό, παιδικό συναίσθημα από εποχές δραχμής. Όσον αφορά τα επί μέρους κομμάτια, στα πρώτα τρία έχουμε κυρίως απαλό indie rock με progressive περάσματα και post ατμόσφαιρα, ειδικά στο “Patterns” που ανεβάζει το tempo μετά από ένα αργό ξεκίνημα. Το εν λόγω κομμάτι περιέχει και ένα όμορφο, μελαγχολικό solo στο τέλος.

Στο 4ο κομμάτι “Dank State”, η κεντρική μελωδία στην ακουστική κιθάρα δημιουργεί ένα νοσταλγικό συναίσθημα παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στο “Ooh la la”, το κλασικό κομμάτι των Faces. Μάλιστα, αρκετά κομμάτια στον δίσκο έχουν αυτήν την vintage αισθητική. Από αυτό το σημείο και μετά, συνεχίζει στα όμορφα acoustic, indie μονοπάτια, μέχρι μια έντονη αλλαγή τόνου, με τη δραματική εισαγωγή του αισιόδοξου “Hotel Daedalus”.

Η κατακλείδα του δίσκου, “The Rapture” δεν αποτελεί ένα “αντίο” αλλά ένα “εις το επανιδείν”, κλείνοντας με έναν αρκετά ελπιδοφόρο τόνο. Με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί, το “Yay!” έχει θέσει τις βάσεις ώστε να μη χαθεί στην αφάνεια του ελληνικού εναλλακτικού community, αλλά αντιθέτως να αποτελέσει το soundtrack του καλοκαιριού, όντας όμορφο και αισιόδοξο, κάτι που ίσως αποδειχτεί αρκετά πολύτιμο. Αξίζει σίγουρα την προσοχή του κοινού.

Bandcamp: https://motorpsycho.bandcamp.com/album/yay
Instagram: https://www.instagram.com/motorpsychoband/
Facebook: https://m.facebook.com/motorpsycho.official/

353

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.