Metalheads ενάντια στην αστυνομική βία

NEWS

Ακολουθεί μεταφρασμένο κείμενο που έχει κυκλοφορήσει διεθνώς με αφορμή τα συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας στην Ελλάδα και παγκόσμια, το οποίο ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία συγκροτημάτων, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων που προέρχονται από τον black metal κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) χώρο και μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί και μοιραστεί από δεκάδες συγκροτήματα, άτομα και κολλεκτίβες της metal σκηνής:

“Δε μπορούμε πλέον να είμαστε σιωπηλοί-ες. Πρέπει να μιλήσουμε.
Η μεγάλη και γεμάτη αίμα ιστορία της αστυνομικής βίας απέκτησε ένα καινούργιο κεφάλαιο στη Νέα Σμύρνη, όταν στις αρχές του Μαρτίου, μετά από την καταστολή μιας διαδήλωσης (ενάντι στην ίδια την αστυνομική βία) και μετά από τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, η “αντιτρομοκρατική” μονάδα της αστυνομίας ξεκίνησε μία βάρβαρη και εκδικητική επιχείρηση ενάντια σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρισκόντουσαν ή όχι στη διαδήλωση. O Αρης Π., μέλος της αναρχικής συλλογικότητας Μασόβκα, απήχθη από το δρόμο στις 10 Μαρτίου, μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην οποία ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε επί μέρες, ενώ υπέστη ακόμη και προσπάθεια ψυχολογικού χειρισμού ωστέ να αυτοκτονήσει. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη της ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, πρώτα αρνήθηκε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό, και μετά από δημόσια κατακραυγή κάλεσαν τον Άρη να καταθέσει.

Φυσικά αυτό δεν είναι τίποτα νέο, George Floyd, Rafael Braga, Theo L, Sarah Everard, Camilo Catrillianca είναι μερικά παραδείγματα από άλλες χώρες, αλλά η λίστα των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από κάτι που θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα κείμενο. Η αστυνομία ήταν πάντα ένα εργαλείο της κυβερνούσας τάξης για να καταπιέζει, και σε καιρούς οικονομικής, κοινωνικής, και υγειονομικής κρίσης, η λειτουργία της αυτή είναι όλο και περισσότερο ξεκάθαρη. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι η ελληνική αστυνομία ήταν ένα ουσιαστικό μέρος της δικτατορίας του Μεταξά και της Χούντας, ενώ πιο πρόσφατα είναι γνωστό ότι ψήφισαν 50% Χρυσή Αυγή, αλλά και η αστυνομία στην Βραζιλία, για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου διαφορετική με τις πολλαπλές δολοφονίες άοπλων μαύρων και την υποστήριξη της στον ακροδεξιό επίδοξο δικτάτορα Μπολσονάρο. Ακόμα και στις χώρες όπου προοδευτικά ή -υποτίθεται- αριστερά κόμματα βρίσκονται στην εξουσία, πολιτικοί ακτιβιστές διώκονται και φυλακίζονται, με τα παραδείγματα της δολοφονίας του Michael Brown, τις ψεύτικες κατηγορίες απέναντι στον Sebastian Romero και την φυλάκιση του Pablo Hasel να είναι τα πιο πρόσφατα.

Αυτή τη στιγμή, ο Αρης Π. και η Μασόβκα έχουν πάρει ένα σημαντικό βήμα. Αποφάσισαν να μηνύσουν την “αντιτρομοκρατική” μονάδα, χωρίς να περιμένουν το δικαστικό σύστημα να είναι δίκαιο απέναντι τους, αλλά ως μία προσπάθεια να γνωστοποιήσουν το συμβάν και το ζήτημα της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, και να αναγκάσουν το ελληνικό κράτος να το αναγνωρίσει. Παράλληλα δέχονται απειλές για τη ζωή τους, παρακολουθούνται από την αστυνομία και δέχονται μία καμπάνια δυσφήμησης από μεγάλο μέρος του τύπου. Επομένως είναι απαραίτητο να τους δωθεί αλληλεγγύη. Η οικονομική βοήθεια, η διάδοση του ζητήματος και η πολιτική υποστήριξη είναι μερικοί τρόποι να συμβεί αυτό, και αποφασίσαμε να απαντήσουμε σε αυτό το κάλεσμα.

Είμαστε μουσικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, προερχόμαστε από τις σκηνές του black metal, του dungeon synth, του hip hop ή της slam poetry. Είμαστε Mαρξιστές-Λενινιστές, αναρχικοί, τροτσκιστές, αντι-φασίστες, ή απλά κάποιοι που ενδιαφέρονται. Προερχόμαστε από την Βραζιλία, την Ελλάδα, την Αμερική, την Νέα Ζηλανδία και άλλες πολλές χώρες. Είμαστε πολλοί και πολλές, έχουμε αρκετές διαφορές, κάποιοι από εμάς δε συμφωνούμε καν ότι η τακτική της Μασόβκα είναι η βέλτιστη στην παρούσα κατάσταση, όμως μαζευόμαστε όλοι μαζί για να πούμε με μία φωνή:
-ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!
-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ, ΤΗ ΜΑΣΟΒΚΑ, ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!
Θέλετε να υποστηρίξετε οικονομικά? Πηγαίντε εδώ https://www.firefund.net/masovka
Θέλετε να το υπογράψετε και σείς? Στείλτε email στο karolinaneznamy@gmail.com”

556