LUFEH: “Luggage Falling Down”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Aνεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Απριλίου 2020

Είναι πάρα πολλά χρόνια που έχω να ακούσω μπάντα τόσο πιστή στο αμερικάνικο prog metal των 90ς, κυρίως στους Dream Theater, όσο οι Lufeh. Το Awake είναι μάλλον το άλμπουμ από το οποίο οι Lufeh ρούφηξαν το περισσότερο μεδούλι. Και για αυτό τον παραλληλισμό συμπράττουν πέραν της μουσικής και του ύφους και η φωνή του Dennis Atlas η οποία έχει τρομακτικές ομοιότητες με τον James LaBrie. Σημειωτέον, εντάχθηκε στη μπάντα μέρες πριν την ηχογράφηση λόγω αποχώρησης του πρώτου τραγουδιστή.

Η μπάντα, με βάση το Los Angeles είναι το μουσικό όχημα του drummer Lufeh Batera, φέροντας και το όνομά του, και είναι ένα μείγμα Βραζιλιάνων και Αμερικανών μουσικών με αρκετή εμπειρία σε άλλα σχήματα στο παρελθόν. Για μπάντα η οποία συνετέθη κάπως πειραματικά, το δέσιμο είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Ο δίσκος είναι δομημένος από 8 κομμάτια μικρής για το ιδίωμα διάρκειας (περίπου 4 λεπτά), τα οποία είναι πολύ ευέλικτα, με πολλές καλοσυντονισμένες αλλαγές, jazz επιρροές και ως επί το πλείστον αποτελούν την πλατφόρμα πάνω στην οποία κολλάνε διάφορες-βλέπε πολλές ιδέες, κυρίως τεχνικής φύσεως, με σαφώς λιγότερη έμφαση σε ρεφρέν.

Το “My World” είναι μάλλον η κορυφαία στιγμή του δίσκου, και ταυτόχρονα το πιο συμπαγές κομμάτι, μαζί με τα “Trial of Escapade” στο οποίο ο πειραματισμός δένει σωστά με πιο συμβατικές δομές τραγουδιού, και το “Escape” με τη ευφυέστατη χρήση πλήκτρων (μυρωδιά Kevin Moore).

Καλοί μουσικοί είναι, πάρα πολύ καλοί μάλλον, αλλά το μωσαϊκό είναι ώρες ώρες λίγο ασυνάρτητο. Στα θετικά ότι παρά τις πολλές εναλλαγές, τα περισσότερα κομμάτια ακούγονται ευχάριστα χωρίς να κουράζουν. Καλά περάσματα υπάρχουν παντού αλλά μάλλον πρέπει να διανυθεί ακόμα δρόμος για να ταιριάξουν πλήρως τα χρώματα του μωσαϊκού και να φτιαχτούν τραγούδια. Όπως και να το κάνουμε να έχεις στο εικόνισμα το Awake και να προσπαθείς να του μοιάσεις είναι πιο δύσκολος στόχος από το να βρεις τη δική σου ταυτότητα.

Κλείνοντας, το συνημμένο βιογραφικό της μπάντας προετοιμάζει για κάτι που αναμιγνύει Βραζιλιάνικη μουσική, και prog metal à la Dream Theater. Ίσως το αυτί μου να μην είναι αρκούντως εκπαιδευμένο αλλά δεν εντόπισα οιαδήποτε βραζιλιάνικη πινελιά.

Facebook: https://www.facebook.com/lufehband

445

Avatar photo
About Χρήστος Αθανασιάδης 48 Articles
Έχει απαρνηθεί δις το metal ψάχνοντας το νόημα σε άλλα ιδιώματα και ισάριθμες φορές έχει επιστρέψει γονυπετής ζητώντας άφεση αμαρτιών. Στο μουσικό πεντάγραμμο πάντως αναζητά το σημείο κάπου στο άπειρο που τέμνονται η post-πνευματικότητα των Talk Talk, η επιτυχία στις μεταγραφές του Miles Davis, ο χαμαιλεοντισμός των Bowie/Eno, η συναισθηματική νοημοσύνη των Rush και η ευφυής δημιουργία των original Queensryche.