LOCH VOSTOK: “Opus Ferox – The Great Escape”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Δισκογραφική: ViciSolum Productions
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30 Ιουλίου 2021

Οι Σουηδοί με το μισό Ρώσικο / μισό Κέλτικο όνομα που παραπέμπει στην μάζα γλυκού νερού (λίμνη) της Ανταρκτικής, συμπλήρωσαν 20 έτη δημιουργικότατης καριέρας και επέστρεψαν με το όγδοο album τους, “Opus Ferox – The Great Escape”.

Οι Loch Vostok είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι οι τύποι με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, υπέροχη πένα μελωδιών και τρομερή εκτελεστική δεινότητα. Είναι extreme αλλά ταυτόχρονα κλασσικοί όσο τα ίδια τα ‘80s. Είναι προοδευτικοί με σύγχρονο ήχο που όμως παραπέμπει στα ‘90s. Είναι hyper-prog με πεντάλεπτες συνθέσεις. Είναι η μπάντα που όταν πρωοακούσεις, αναρωτιέσαι πως γίνεται να μην έχεις ακούσει τα προηγούμενα χρόνια και σπας το κεφάλι σου αν όντως είχες ακούσει, γιατί σου θυμίζουν τόσα πολλά αλλά και τίποτα απολύτως.

Αυτή την όγδοη φορά λοιπόν, ο λιμνοκράτορας Teddy Möller (δημιουργός, κιθαρίστας, τραγουδιστής, συνθέτης της μπάντας) παραδίδει την σκυτάλη των φωνητικών στον Jonas Radehorn και ενώ ήταν και ο ίδιος εξαιρετικός σε αυτό τον ρόλο, ο Jonas είναι θησαυρική προσθήκη, αφού το εύρος του είναι ακόμα μεγαλύτερο και στο ήδη τρελό κολάζ της μουσικής των Loch Vostok, ο Jonas είναι πολυεργαλείο που θα σου φέρει στο μυαλό τον Warrel Dane, τον Jeff Scott Soto, τον Steve Perry, τον Devin Townsend και τον Einar Solberg ταυτόχρονα, όχι απλά στο ίδιο τραγούδι αλλά στο ίδιο ρεφρέν.

Συνθετικά, το “Opus Ferox” είναι πιο μελωδικό από το προηγούμενο album “Strife”, πιο “AOR” κατά μια έννοια, με λιγότερα extreme σημεία από κάθε άλλη δουλειά τους. Η μαγκιά του όμως είναι το replay value του. Καμία άλλη μπάντα δεν περνάει με τόση ευκολία τόσο προοδευτικό μέταλλο μέσα από μελωδίες που σου καρφώνονται στο μυαλό σαν ισχυρό mindworm μετάλλαξης Δέλτα και εσύ να την απολαμβάνεις ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζεις δέκα αγαπημένους σου καλλιτέχνες σε αυτές, ενώ είναι τόσο original, τόσο Loch Vostok, χωρίς ίχνος αντιγραφής.

Να ξεχωρίσω τραγούδια; Δεν θα το κάνω, τα 48 λεπτάκια του κυλούν σαν το γλυκό νεράκι μιας υποθαλάσσιας λίμνης. Θα πω μόνο πως το “The Freedom Paradox” με έφτιαξε τρελά γιατί μετά την Dream Theater-ική εισαγωγή του, μπαίνει με ένα verse πιο Nevermore και από τους Dane – Loomis. Θα πω επίσης πως το single/video “Enter The Resistance” με τρέλανε με την Bad English-ική μελωδία του πάνω στις Λεπρές φόρμες του. Α, να πω πως το “Disillusion” το έλιωσα στο repeat. Και ότι τα “When The Wolves Have Eaten Everything” και “Generation Fail” μου έκλεισαν το μάτι πρώτα από όλα, ε και εγώ τα ερωτεύτηκα με την πρώτη αυτιά γιατί μου θύμισαν Need και Ne Obliviscaris…ταυτόχρονα.

Πως γίνονται όλα τα παραπάνω; Την απάντηση την έχουν δώσει οι ίδιοι στο Bandcamp τους: “Extreme and yet oh so cheesy metal… deal with it.”

Δώσε ευκαιρία στο “Opus Ferox – The Great Escape”. Είμαι σίγουρος πως και εσύ και η μπάντα θα βγείτε το ίδιο κερδισμένοι. Εγώ την έδωσα και άκουσα ένα από τα πιο όμορφα, φρέσκα σε ήχο και διάθεση albums του 2021. Και επιτέλους, ας ευθυγραμμίσουμε λίγο την δικαιοσύνη σε αυτό τον κόσμο, κάνοντας τους Loch Vostok πιο αναγνωρισμένους, πιο μεγάλους. Το αξίζουν εκατό τοις εκατό άλλωστε.

LOCH VOSTOK online:
https://lochvostok.com
https://lochvostok.bandcamp.com
https://www.facebook.com/lochvostok

511

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.