LIGHT FIELD REVERIE: “Another World”

ALBUM

Είδος: Atmospheric Darkwave/Doom Metal
Δισκογραφική: Avantgarde Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20 Νοεμβρίου 2020

Ξέρεις τι μπορείς να πάθεις με τις τελευταίες κυκλοφορίες της χρονιάς, εκεί στο κλείσιμο ενός τρομερά πλούσιου μουσικά έτους, που έχεις απολαύσει 302 albums και αυτά δεν σταματούν, ε; Το ίδιο που θα πάθαινες αν έτρωγες ασταμάτητα όλα τα γεύματα που έβλεπες μπροστά σου σε ένα τραπέζι και έσκαγες πριν ακουμπήσεις επιδόρπια που κρύβουν, τελικά, όλη την νοστιμιά.

Ευτυχώς, δεν έπαθα το ίδιο με τους Light Field Reverie, ένα project τριών αγαπημένων μουσικών (Heike Langhans των Draconian/ISON/LOR3L3I, Scotty Lodge των Sojourner και Mike Lamb των Lysithea/Sojourner), μια που μέσα στο “σκασμό” κυκλοφοριών και τον πονοκέφαλο της λίστας των καλύτερων του 2020 που με βασάνιζε αλύπητα δύο μήνες πριν λήξει το έτος, κατάφερα να πέσω πάνω στην κυκλοφορία του ντεμπούτου τους “Another World” την στιγμή που συνέβαινε. Και ω, τι συμβαίνει σε αυτό το album…

Δεν είναι μόνο η μαγική, υπνωτική φωνή της Heike που σου δημιουργεί γλυκιά μελαγχολία με το που υφαίνει την πρώτη νότα (και που την είχαμε φρέσκια ακόμα από το τελευταίο αριστούργημα των Draconian) – ακόμα και αν αυτό θα ήταν αρκετό για να προσέξεις τους LFR. Όμως, η συνθετική ικανότητα του ντουέτου των Sojourner και η ατμόσφαιρα που καταφέρνουν να πετύχουν εδώ, ταξιδιάρικη όσο και αυτή της μπάντας τους αλλά σε έναν υπερθετικό βαθμό, σε συνδυασμό με την “Σειρήνα” Heike, δημιουργεί όχι απλά ένα αξιοπρόσεχτο album, αλλά σχεδόν ένα νέο είδος σκοτεινής μουσικής.

Ο συνδυασμός των πλήκτρων και των γυναικείων φωνητικών, φέρνουν στο μυαλό μπάντες από την darkwave σκηνή της πενταετίας 1998-2003, όπως οι Claire Voyant, Ivoux, Love Spirals Downwards και γενικότερα του ήχου της Hyperium Records, της Αμερικάνικης Project και της 4AD. Πάνω σε αυτήν τη βάση όμως, η τριάδα χτίζει ατμόσφαιρα με μελωδικές doom/death κιθάρες και δίκασες, ακόμα και μερικά απεγνωσμένα growls – και το σύνολο δένει πολύ καλύτερα από όσο μπορεί να νομίζεις, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με ένα πολύ ζωντανό ταξίδι σε μια φανταστική, φουτουριστική χώρα μελαγχολίας όπου ο ήλιος είναι πάντα αδύναμος αλλά σε ζεσταίνει με το απαλό μωβ χρώμα του.

Δεν υπάρχει τραγούδι που να μειώνει το αποτέλεσμα ή να σε κάνει να βαριέσαι, αντιθέτως και τα έξι μικρά έπη του “Another World” συμβάλλουν στην διάθεση που θα σου δημιουργήσει (και που είναι σίγουρο πως θα το κάνει). Με αυτό ως δεδομένο, αγάπησα λίγο περισσότερο το εναρκτήριο “Ultraviolet” γιατί ήταν το πρώτο που άκουσα και με άφησε με το σαγόνι να κρέμεται για επτά λεπτά, αλλά και το “magnum opus” του δίσκου, το κλείσιμο “All Roads Lead Home” το οποίο μοιάζει να κρατάει την ψυχή, την ουσία ολόκληρου του “Άλλου Κόσμου” που μας προσφέρουν οι LFR στα εννέα λεπτά του. Στα συν και το υπέροχο artwork της Heike, που αποδεικνύει με κάθε της έργο πόσο πολυτάλαντη είναι.

Δύο πράγματα ευχήθηκα, όταν τελείωσα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με την πρώτη ακρόαση του πρώτου album των Light Field Reverie: να μην είναι απλά ένα project των μελών, ώστε να υπάρξει συνέχεια και να μην χορταίνω ποτέ, όση μουσική και αν “τρώω”, για να υπάρχει πάντα χώρος να εντυπωσιαστώ και να απολαύσω δισκάρες σαν ετούτη εδώ.

Facebook: https://www.facebook.com/lightfieldreverie
Bandcamp: https://lightfieldreverie.bandcamp.com/

554

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.