LAST RIZLA: “Noise Without Decay”

ALBUM

Είδος: Sludge/Post Hardcore Metal
Εταιρεία: Venerate Industries
Ημ. Κυκλοφορίας: 12 Μαίου 2023

Στους καπνικούς κύκλους βλέποντας το τελευταίο χαρτάκι rizla να ξεπροβάλει από τη τσαμπουκαλεμένη συσκευασία σε πιάνει πάντα ένα άγχος και βρίσκεις τον εαυτό σου σε μία άβολη και μερικές φορές ανεπιθύμητη κατάσταση. Εν αντιθέσει με τους μουσικούς κύκλους όπου η οποιαδήποτε ακρόαση ή ζωντανή παρακολούθηση της μπάντας μόνο άγχος δεν σου προκαλεί, αφού σου το αφαιρεί και σε βάζει σε ένα safe mode λειτουργίας εγείροντας σου διάφορα αγχολυτικά συναισθήματα.

Το θεοπάλαβο κουαρτέτο αποτελείται από το enfant gâté (με αρκετά αλλοιωμένη την έννοια προς το θετικό της) εντός των συνόρων underground σκηνής, περισσότερο από άποψη και ιδεολογία. Κάτι που ήδη δείχνει να αλλάζει με την είσοδο τους στο hall of fame της Venerate Industries και την άξια λόγου εμφάνισή τους στις διαδυκτιακές φυλλάδες του The Obelisk και του JJ Koczan.

Οι Last Rizla πέντε χρόνια μετά το “Mount Machine” μας κερνάνε τον ηχητικό τους “θόρυβο χωρίς σήψη” για να τον κάνουμε γύρες μεταξύ μας στα πλαίσια κοινωνικής ευαισθησίας και ψυχικής ανάτασης και ενδυνάμωσης μαζί. Αρκετή σήψη έχουμε στις κοινωνικές μας υποδομές, στην πολιτική, και στην καθημερινότητα μας, με τους περισσότερους βολεμένους του συστήματος στις μέρες μας, σαπίζοντας μέσα τους χωρίς να το γνωρίζουν καν. Στη μουσική μας θέλουμε ανανεωμένες και όχι ληξιπρόθεσμες ιδέες που να ανθίζουν και να γεννάνε όνειρα και καταστάσεις χωρίς ταμπού και δίχως να περιορίζονται.

Αυτήν την ανανέωση πετυχαίνουν στον καινούριο δίσκο, ηχητικά και εικαστικά μαζί, εν τη ενώσει, κάτι που θα τους ανεβάσει επίπεδα και θα αποτάξει την underground (και καλά) ρετσινιά προς ευρύτερα ακροατήρια. Στην καινούρια δισκογραφική τους απόπειρα η μουσική τους είναι πλαισιωμένη με βιτριολικά ουρλιαχτά με crust-black επίγευση και από αρρωστημένα “βαλτώδη” math riffs που σφίζουν από παράνοια και που αν δεν τα κράταγε πίσω σαν τροχοπέδη το αργόσυρτο ηχητικό Sabbath-ικό παρελθόν τους και τα αφήνανε ελευθέρας θα μιλούσαμε για αμιγώς hardcore καταστάσεις.

Η γη ως γνωστόν δεν είναι επίπεδη, οπότε γιατί να είναι η μουσική σας.

Αυτό επιδιώκει και η παλιοπαρέα των Last Rizla η οποία δεν θέλει flat earthers, ούτε ψεκασμένους και απλώνει το Sludgοειδές-Post Hardcore της όπως το έβγαλε προς τα έξω η “Υδροκέφαλη” εταιρία στα τιμημένα 00s με κύριους εκφραστές τους Converge, Cave in, Botch, Old Man Gloom και τους φοβερούς Clouds στο “We Are Above You”.

Τα κομμάτια βγάζουν μία ιδιαίτερη ένταση και παίζουν με τις εν δυνάμει δυναμικές χωρίς να χτυπάνε κόκκινο όλη την ώρα καθότι αμφιταλαντεύονται με το συναίσθημα και αυτό δίνει περισσότερη ένταση και έμφαση. Απροσπέλαστης στιβαρότητας και ρυθμικότητας rhythm section το οποίο groov-αρει και κρατάει τα μπόσικα δίνοντας ελεύθερο πεδίο για ηχητικούς noisey πειραματισμούς. Όλα δένουν καλώς στον δίσκο και τα απολαμβάνουμε στο μέγιστο βαθμό και από πλευράς παραγωγής κλείνοντας προς την απόδοση του όγκου και του θορύβου στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η μπάντα εκτός από την χαβαλεδιάρικη και άκρως χιουμοριστική διάθεση από μουσικής πλευράς, από αισθητικής άποψης φέρνει πολλά κοινά και με τους Βέλγους Raketkanon και το οργιώδες Sludge n Roll τους, ειδικά σε κομμάτια όπως το “Classic Marathon” που θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο “Florent” των Βέλγων. Αρκετά ευπρόσδεκτα κοινά σημεία και το μόνο που δεν θα θέλαμε είναι να διαλυθούνε πρόωρα και αυτοί.

Δεν νομίζω να το έχουν αντιληφθεί τα ίδια τα μέλη (εν αντιθέσει με εμάς τους, κατά προσέγγιση και στα πλαίσια της αντικειμενικότητας, ακροατές και οπαδούς) όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο που ξεφεύγει από τα στενά όρια του εγχώριου underground και αναδύεται στην elite του ιδιώματος στην παγκόσμια σκηνή. Από τα αλώνια στα σαλόνια ένα πράγμα.

Η αλλοπρόσαλλη τετράδα μεταφορικά μιλώντας λειτουργεί σαν μπετονιέρα, όπου με την προσθήκη των μεταλλικών στοιχείων χύνει το ηχητικό της μπετόν αρμέ σκυρόδεμα, έτοιμη να μας θάψει μαζί του για να στήσει τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο και σταθερότερο στο μέλλον.

Μέχρι τότε όμως:
“Don’t be afraid, Live your life, Seize the day
All is for nothing, Buckle up, Shakes are coming”.

Facebook: https://www.facebook.com/lastrizla
Bandcamp: https://lastrizla.bandcamp.com/album/noise-without-decay

345

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...