KHROMA: “Ex Nihilo”

ALBUM

Είδος: Electro/Industrial metal, metalcore
Δισκογραφική: Inverse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Σεπτεμβρίου 2021

Η επίθεση των μηχανών ξεκίνησε και κανένας δεν ξέρει την έκβαση αυτής της μάχης. Κάπως έτσι ίσως οραματίζονται οι Φινλανδοί Khroma το δικό τους “Matrix”. Το τέλος της ακρόασης του, εξαιρετικού post-apocalyptic δίσκου “Ex Nihilo”, μου άφησε αυτήν ακριβώς την αίσθηση. Πραγματικά, ήρθε σαν οδοστρωτήρας από το πουθενά, για να μας «τινάξει τα μυαλά στον αέρα» με την φρεσκάδα και την δύναμη που εκπέμπει.

Για να κάνω ξεκάθαρο το τοπίο, είμαστε σε ένα νέο ψηφιακό κόσμο όπου άνθρωποι και μηχανές συνυπάρχουν σε ένα πλαίσιο επιβολής και επιβίωσης. Τα πάντα πρέπει να επαναρυθμιστούν και να εξελιχθούν, μα φυσικά αυτό δεν θα γίνει χωρίς απώλειες και από τις δυο πλευρές. Είναι πόλεμος άνισος δίχως τέλος και όλα είναι έτοιμα για το τελικό χτύπημα.

Αυτή είναι η βάση από όπου αντλούν έμπνευση οι εκ Φινλανδίας ορμώμενοι Khroma, που συμπαρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους με ένα ανελέητο άλμπουμ. Οι ίδιοι αποτελούν μάρτυρες αυτής της νέας αποκάλυψης, αυτού του νέου κόσμου αποτελούμενου μόνο από το δυαδικό σύστημα. Η ύπαρξη του ένα και του μηδέν, καθορίζει πλέον αυτόν το νέο εναλλακτικό κόσμο.

Το “Ex Nihilo” είναι το τρίτο μουσικό πόνημα των Khroma και συνιστά την απόλυτη πρόοδο και εξέλιξη για το συγκρότημα. Ο ήχος τους ένα τερατώδες bass frequency, «παντρεύει» άρτια το hardcore και το metal και δεν διστάζει να περάσει μέσα από τα μονοπάτια του trip-hop και του rap. Οι κιθάρες groova-ρουν σε συνδυασμό με τα drum και τα bass beats με ασύστολο ρυθμό και δίχως αύριο. Τέλος τα synths δημιουργούν ένα παζλ γεμάτο κινηματογραφικές εικόνες, απαραίτητο για την «αρρωστημένη παράνοια» που στήνουν οι Φινλανδοί. Το μυαλό και τα αυτιά έχουν πάρει «φωτιά», από τα vibes και τα decibels που δέχονται, όλα είναι έτοιμα να εκραγούν.

Δεν μπορώ να περιγράψω ορθότερα την σύμπραξη των Meshuggah (ηχητικός ογκόλιθος), που συναντά την οργή των Rage Against The Machine (στα φωνητικά κυρίως), αποτελώντας τις δυο πιο κραυγαλέες επιρροές του συγκροτήματος. Επανακαθορίζουν τον ηλεκτρονικό και εναλλακτικό ήχο δημιουργώντας ένα υβριδικό metalcore με «πινελιές» από nu metal/industrial ρυθμούς, εξερευνώντας στο έπακρο ένα άκρως ενδιαφέρον και εξτρεμιστικό αποτέλεσμα.

Η παραγωγή είναι «μυώδης» και «ισοπεδωτική», ενώ τα κομμάτια του “Ex Nihilo” είναι στιβαρά και σε «αρπάζουν» από την αρχή χωρίς έλεος. Ένας δίσκος «κλειστοφοβικός» και «αγχώδης», μια απέλπιδα προσπάθεια για επιβίωση. Εδώ δεν χωρούν μετριότητες και fillers, ο δίσκος είναι ολοκληρωτικός και ακούγεται επι του συνόλου. Η σκληρή προοπτική του μέλλοντος εξελίσσεται και η επανάσταση σε αυτό το Orwell-ικό τοπίο δεν συγχωρεί συναισθηματισμούς.

Συνοψίζοντας, το “Ex Nihilo” δεν θα είναι αρεστό σε όλους. Είναι ένα γενναίο και καινοτόμο άλμπουμ που απευθύνεται σε ανοιχτόμυαλους ακροατές. Προσωπικά, αποτελεί το μέλλον του metal, που όλοι θα πρέπει εν τέλει να κατανοήσουμε. Απλά εξαιρετικό….Glory to the brave….

Tracklist :
Slaves
Dead Arrive (Run Tell Them)
Tread Light
Tidal
Drop That Treble
Kill the Friction
Waste All Reason
The Overthrow
Trace Amount

Line-up:
Antti Honka: drums & visuals
Mikko Merilinna: guitars & keys
Riku Rinta-Seppälä: vocals & electronics
Teemu Ruokonen: bass

Facebook: https://www.facebook.com/khromaband
Bandcamp: https://khromaband.bandcamp.com/
Spotify: https://spoti.fi/3BVmt7R
Apple Music: https://apple.co/2X6NQwu
Amazon: https://amzn.to/3C0HL3M

608

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».