KAYLETH: “2020 Back to Earth”

ALBUM

Είδος: Stoner Metal
Δισκογραφική: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Μαΐου 2020

Τελικά η Ιταλία δεν βγάζει μόνο power metal συγκροτήματα, αλλά μπορεί να διακριθεί και σε άλλες κατηγορίες. Απόδειξη είναι οι Kayleth, οι οποίοι διαπρέπουν στο χώρο του space doom/stoner χώρου και φέτος κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο.

Οι Kayleth ιδρύθηκαν το 2005 με στόχο να δημιουργήσουν μία stoner μπάντα εμπνευσμένη από Kyuss, Orange Goblin, 7zuma7 και Monster Magnet. Από τότε κυκλοφόρησαν διάφορα EPs και έκαναν αρκετά lives, μέχρι να καταλήξουν στη μουσική κατεύθυνση που επθυμούν. Η επιλογή το 2013 να προσθέσουν synthesizers στον ήχο τους, άνοιξε στους Kayleth νέους δρόμους έκφρασης, με τους Ιταλούς πλέον να εξερευνούν ήχους που πλησιάζουν το ψυχεδελικό χώρο. Το 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album “Space Muffin” και το 2017 το “Colossus”, όλα μέσω της Argonauta Records.

Στο “2020 Back to Earth” οι Kayleth δεν παρεκλίνουν από τις βασικές επιρροές τους, αλλά πλέον το φλερτάρισμά τους με το ψυχεδελικό rock είναι πιο έντονο παρά ποτέ. Αν ήθελα να τους ταιριάξω με ένα συγκρότημα από τη χώρα μας αυτοί θα ήταν οι Nightstalker, μόνο που οι Ιταλοί είναι ακόμα πιο space. Σαν μπάντα είναι αρκετά “δεμένοι” και βάζουν πολύ ενέργεια στο παίξιμο τους, με αποτέλεσμα ακόμα και σε πράγματα που έχουν χιλιοπαιχθεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Ο ήχος είναι “ζεστός με όγκο” και σου βγάζει την αίσθηση ότι το “2020 Back to Earth” έχει ηχογραφηθεί live. Οι περισσότερες συνθέσεις είναι mid-tempo, με τα “μάγκικα” riffs να σε προκαλούν να κάνεις headbanging. Στα κομμάτια που χαμηλώνουν οι ρυθμοί, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν τα πλήκτρα και οι Ιταλοί καταφέρνουν να σε ταξιδέψουν έξω από τα “γήινα στεγανά”. Επίσης έχουν την τάση να πειραματίζονται με επιτυχία και με άλλα μουσικά όργανα πέρα από τα βασικά του “σκληρού” ήχου, για παράδειγμα η χρήση σαξόφωνου στο τελείωμα του “Lost in the Canyons” είναι αριστουργηματική και “κάνει τη διαφορά”.

Το “2020 Back to Earth” αποδεικνύεται αξιοπρεπέστατος δίσκος, με τους Kayleth να καταφέρνουν να μη κουράζουν τον ακροατή και να ξεφεύγουν από τη σύγκριση με άλλα παρόμοια συγκροτήματα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους του είδους.

Facebook: https://www.facebook.com/KAYLETHBand/

430

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.