KABBALAH: “The Omen”

ALBUM

Είδος: Doom/Occult Rock
Δισκογραφική: Rebel Waves Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Ιανουαρίου 2021

Occult Sells…but Who’s Buying?
Είναι ηλίου (ή ακόμα πιο ταιριαστά Εωσφόρου) φαεινότερον, ή με πιο απλά λόγια κοινώς αποδεκτό, πως το εν λόγω ιδίωμα έχει μια αυξητική τάση στις μέρες μας, με αναρίθμητες μπάντες να “ξεπετάγονται” και να ξεπερνάνε ακόμα και τα άκρα του οξαποδώ.

Οι Kabbalah αποτελούνται από τρείς μαυροφορεμένες “ιέρειες” προερχόμενες από την Pamplona της βόρειας Ισπανίας, οι οποίες αναγεννήθηκαν από τις στάχτες των Las Culembras και πλέον συνεχίζουν τις μαγγανείες τους ενόσω ενστερνίζονται το σκότος και αναζητώντας το απόκρυφο μέσα από την μουσική τους.

Ο καινούριος δίσκος που φέρει τον ταιριαστό με το ύφος της μπάντας τίτλο “The Omen”, είναι ο δεύτερος μετά το ντεμπούτο “Spectral Ascent” καθώς και τα τρία αυτοεκδιδόμενα EPs. Η Carmen, η Marga και η Alba πίνουν αίμα ή νερό στο όνομα της Jinx Dawson και στην μουσική των Coven, η οποία αποτελεί βέβαια άπιαστο όνειρο για τα μέχρι τώρα δεδομένα της μπάντας.

Το συγκρότημα ασπάζεται την μουσική κληρονομιά των Black Sabbath, Pentagram και BOC, αποσκοπώντας να γίνει κοινωνός και άξιος συνεχιστής αυτής της κληρονομιάς με μεταγενέστερες μπάντες, όπως οι Devil’s Blood, Jex Thoth, Molasses, ενώ σε σημεία θυμίζει αρκετά το προ δωδεκαετίας ντεμπούτο των Subrosa.

Στον “Οιωνό” ο ακροατής έχει την δυνατότητα να ενστερνιστεί τις μουσικές ανησυχίες της μπάντας μέσα από οχτώ συνθέσεις, όπου το “προοδευτικό” doom rock με ολίγον τι από proto metal, έχει την τιμητική του. Αργόσυρτα και πένθιμα riffs σε συνδυασμό με μοιρολατρικά φωνητικά που θυμίζουν ψαλμωδίες, στήνουν ένα σκηνικό τρόμου το οποίο ενισχύεται ενίοτε με την χρήση λιγοστών πλήκτρων και synth. Άσε την φαντασία σου να “ταξιδέψει” και κάνε εικόνα την Loreena McKennitt να πρωταγωνιστεί, και να τραγουδάει σε ταινία του Carpenter για να πάρεις μια ιδέα.

Η “ακατέργαστη” παραγωγή “ταιριάζει γάντι” με την κατατονική ατμόσφαιρα του δίσκου, και μαζί με την μικρή συνολική του διάρκεια, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 33 λεπτά, συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματά του, και δίνουν θετικό πρόσημο καθώς το Ισπανικό “αποκρυφιστικό” τρίο με μια “straight forward” προσέγγιση αποτίνει φόρο τιμής στους πρεσβύτερους και περνάει το μήνυμα χωρίς να κουράζει .

Ακόμα και έτσι όμως, το “The Omen” δεν ξεφεύγει από την μετριότητα, δεδομένου ότι σε μια τεράστια δεξαμενή θα βρισκόταν κάπου στη μέση και λίγο προς τα πάνω. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να περιμένει να υπάρξει παρθενογένεση, η έλλειψη πρωτότυπων ιδεών και στοιχειώδους έμπνευσης δεν βοηθούν το συγκρότημα να ξεχωρίσει από την μάζα. Βέβαια αυτό δεν κάνει τον δίσκο απαραίτητα καλό ή κακό, μιας και αυτές οι έννοιες είναι πάντα σχετικές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, σημαντικότερος εκ των οποίων η διάθεση του ακροατή. Το σίγουρο είναι ότι μερικές ακροάσεις δεν θα βλάψουν καμία και κανέναν.

Αν βρισκόμασταν στον Μεσαίωνα όπου επικρατούσε ο σκοταδισμός, η καταδίκη της μπάντας θα ήταν ο λιθοβολισμός ή το κάψιμο στην πυρά. Στις μέρες μας, αν δεν αλλάξει κάτι στο μέλλον η καταδίκη των Kabbalah θα είναι, η λήθη.

Facebook: https://www.facebook.com/Kabbalahrock
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC50r59ZmcLt0WJKQ0TYmVeg
Bandcamp: https://kabbalahrock.bandcamp.com/

474

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...