JUHA JYRKAS: “Sydameni Kuusipuulle”

ALBUM

Είδος: Pagan heavy metal
Δισκογραφική: Earth And Sky Productions
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Φεβρουαρίου 2021

Πολλοί θα απορήσετε με το τι εστί Juha Jyrkas και μάλλον θα έχετε δίκιο. Πρόκειται λοιπόν για έναν Φινλανδό καλλιτέχνη και πρωτοπόρο μουσικά, αφού αντικατέστησε την κιθάρα και το μπάσο με το αντίστοιχο παραδοσιακό kantele. Ακόμη, είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τους στίχους των γνωστών folk/pagan metallers Korpiklaani. Αν δεν σας φτάνουν αυτά, τότε μάθετε ότι ο Juha Jyrkas έχει δώσει αρκετά shows σε Φινλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία χρησιμοποιώντας την μητρική του γλώσσα στα τραγούδια του, γνωρίζοντας τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος και μάλιστα αρκετά επιτυχημένα. Τώρα που κέρδισα την προσοχή σας, ο Juha Jyrkas έρχεται να κερδίσει και τον υπόλοιπο κόσμο με το ντεμπούτο του “Sydameni Kuusipuulle”, όπου παραθέτει πολλές από τις μουσικές και όχι μόνο ιδέες του.

Πώς θα μπορούσε κάποιος να ορίσει τον ήχο του “Sydameni Kuusipuulle”; Αυτό το γνωρίζει κάλλιστα ο “mastermind” αυτής της δουλειάς Juha Jyrkas, και μιας και ο ίδιος καταπιάνεται με το folk και το pagan heavy metal, θεωρώ ότι αυτό ακριβώς πραγματεύεται και το ντεμπούτο του: το pagan heavy metal. Και η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας το “Sydameni Kuusipuulle”, αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι η επιθυμία του πολυτάλαντου Φινλανδού να γράψει και να εκφράσει τα παραδοσιακά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Η παγανιστική διάθεση, η μυστικιστική ατμόσφαιρα και οι ιδιαίτερες συνθέσεις στην μητρική γλώσσα του Juha, δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στο album, έναν τόνο μυστηρίου και Σκανδιναβικής νοοτροπίας. Ο Juha Jyrkas, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία όντας “Βίκινγκ” ο ίδιος, καταφέρνει να παγιδεύσει μέσα στις συνθέσεις και τον ήχο του όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουν τους τρομερούς Viking με τις βόρειες χώρες και να τα εκφράσει ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας ένα αξιομνημόνευτο δίσκο. Η «σκοτεινή», παγανιστική ατμόσφαιρα, ο μυστικισμός των Viking, η λατρεία στους πολεμοχαρείς θεούς τους, η πολεμική νοοτροπία τους, ακόμη και οι ιδέες τους για τη σαρκική απόλαυση, είναι πηγές έμπνευσης και δημιουργίας στα χέρια ενός ικανότατου καλλιτέχνη όπως ο Juha και αυτό γίνεται αντιληπτό με το πρώτο κιόλας άκουσμα του “Sydameni Kuusipuulle”. Ακόμη και η ερμηνεία των κομματιών στη μητρική γλώσσα, βοηθάει αν μη τι άλλο το έργο του συμπαθούς Φινλανδού βιρτουόζου, να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τη μουσική.

Ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά στο να αντιληφθείς το album γενικότερα, είναι ότι ο Juha Jyrkas κινείται με απόλυτη γνώση του αντικειμένου που πραγματεύεται. Από την παραγωγή μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια που έχει να κάνει με το δίσκο, ο Φινλανδός καλλιτέχνης μοιάζει να ξέρει τι κάνει, πως και πότε το κάνει και μάλιστα γιατί το κάνει. Φαίνεται γνώστης της Σκανδιναβικής ιστορίας, της μυθολογίας και συγκεκριμένα της παραδοσιακής μουσικής, με αποτέλεσμα να τα έχει συνδέσει με τέτοιο τρόπο που αυτό που ακούς όχι μόνο να ταιριάζει μεταξύ του, αλλά να καταφέρνει να σε ταξιδέψει στις Viking εποχές και να περνούν από μπροστά σου όλα αυτά για τα οποία εκφράζεται ο Juha Jyrkas στο “Sydameni Kuusipuulle”. Μοιάζει ουσιαστικά να σου παραθέτει όλη την αλήθεια για εκείνη τη «σκοτεινή» περίοδο της Φινλανδίας και της Σκανδιναβίας γενικότερα, σε ένα μουσικό κρεσέντο σε pagan heavy metal μορφή και μάλιστα άξιο συγχαρητηρίων.

Όσον αφορά στην μουσική πλευρά του δίσκου, όλα τα κομμάτια ακολουθούν το ίδιο παγανιστικό και μυστηριώδες μοτίβο, χωρίς ωστόσο να γίνονται βαρετά, αφού ο Juha Jyrkas καταφέρνει να προσθέσει και κάποιες μουσικές εξάρσεις εν μέσω των συνθέσεων, κάνοντάς τα ακόμη πιο ελκυστικά. Τα κομμάτια δείχνουν να έχουν δουλευτεί λεπτομερώς, ενώ το μυστήριο που αποπνέουν σε τραβάει να τα «γευτείς» μέχρι τέλους. Οι ερμηνείες είναι καθόλα σαγηνευτικές και ανταποκρίνονται πλήρως στο «βαρύ» έργο που έχουν. Με άλλα λόγια, το “Sydameni Kuusipuulle” σφύζει από Σκανδιναβικό ποιοτικό μουσικό θράσος και πάθος.

Θεωρώ ότι το “Sydameni Kuusipuulle” αποτελεί ένα «διαμάντι» για τον κόσμο του pagan heavy metal. Ο Juha Jyrkas έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα «album-σταθμό» τόσο για τον ίδιο ως solo καλλιτέχνη, αλλά πολύ περισσότερο για το χώρο στον οποίο απευθύνεται. Ένας δίσκος “must have” για κάθε δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της και τις μουσικές της προτιμήσεις. Ένα album, που θα αφήσει εποχή και θα λογίζεται ως κλασικό με το πέρας των χρόνων.

Facebook: https://www.facebook.com/juhavaltteriilmarijyrkas/
Bandcamp: https://juhajyrkas.bandcamp.com/releases

1063

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.