JAMESON RAID: “Raiderstronomy”

REISSUE

Είδος: NWOBHM/Heavy metal
Δισκογραφική: High Roller Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2021

Σίγουρα πολλοί από εσάς δε γνωρίζετε ότι εκεί γύρω στα μέσα των ’70s οι Terry Dark και John Ace δημιούργησαν μία μπάντα ονόματι Notre Dame, που αργότερα έμελλε να γίνουν οι θρυλικοί Jameson Raid. Αυτό όμως που σίγουρα ξέρετε, είναι ότι κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους μόλις πριν 6 χρόνια το 2015, υπό τον τίτλο “Uninvited Guests”. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, η High Roller Records σε συνεργασία με το group επανακυκλοφόρησε τα δύο πρώτα EPs τους σε μία συλλογή μαζί με ένα ακόμη τραγούδι, αφού πρώτα τα “γυάλισε” ηχητικά και τα “έντυσε” με μια εξαιρετική παραγωγή.

Ίσως το όνομα ή ακόμη και η εποχή δράσης του group, να μη σε προϊδεάζει για τον ακριβή ήχο των Jameson Raid. Ίσως κάποιοι πίστευαν ότι κινούνται σε southern rock μονοπάτια ή ακόμη και σε πιο rock ‘n’ roll φάσεις, όμως η αλήθεια είναι ότι οι Βρετανοί ήταν αρκετά πιο “προοδευτικοί” στον ήχο τους, αγγίζοντας το heavy metal και πατώντας πάνω στις γραμμές του μετέπειτα NWOBHM κινήματος. Αυτό σε συνεργασία με το γεγονός ότι η μουσική “φώναζε” για μία αλλαγή, έφερε τον ήχο των Jameson Raid στο προσκήνιο και μαζί τη δυνατότητα για την επιτυχία. Αυτή ήρθε με τα δύο πρώτα EPs “Seven Days Of Splendour” και “End Of Part One”, που μαζί με το demo του 1982 ήταν ό,τι επίσημο μουσικά έκανε το group πριν το hiatus.

Το “Raiderstronomy” λοιπόν, μας μεταφέρει ακριβώς σε αυτήν την περίοδο της μπάντας όπου όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Η High Roller Records σε συνεργασία με το group, κατόρθωσε να πάρει τις γνήσιες κόπιες αυτών των δύο EPs και να μεταφέρει το κλίμα εκείνης της εποχής μέσα σε μία συλλογή. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, για να μπορέσει να κάνει το πακέτο πιο θελκτικό, πρόσθεσε ακόμη ένα κομμάτι το “Hard Lines” στα πρότυπα των τότε συνθέσεων της μπάντας και αφού «φτιασίδωσε» λίγο τον ήχο και «γέμισε» την παραγωγή, να σου το “Raiderstronomy”!

Ίσως με την πιο μοντέρνα παραγωγή δεν καταφέρεις να πιάσεις το νόημα του “υπόγειου” αυτού ήχου που έβγαζαν τα albums τότε, αλλά σίγουρα θα απολαύσεις την ιδιαιτερότητα της μουσικής των Βρετανών. Θα νοιώσεις αυτό το heavy του ήχου τους, ακόμη και στο πιο rock ‘n’ blues κομμάτι τους “Straight From The Butchers”, θα αντιληφθείς την αρχή του NWOBHM με το “Seven Days Of Splendour” και θα καταλάβεις πως ένα rock ‘n’roll τραγούδι όπως το “It’s A Crime” γίνεται πιο heavy, πιο «συμπαγές». Στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, θα ακούσεις έναν πιο κρυστάλλινο ήχο και μια πιο προσεγμένη, «γεμάτη» παραγωγή που δίνει την απαραίτητη ένταση στα κομμάτια.

Προφανώς και το “Raiderstronomy” απευθύνεται στους ψαγμένους “old school” οπαδούς του NWOBHM, όμως το θεωρώ και ως ένα album όπου μπορεί κάποιος νέος οπαδός να το εκμεταλλευτεί και να γνωρίσει τους Jameson Raid. Σαφέστατα ευχάριστο στο άκουσμα, ενώ δείχνει και την πραγματική μουσική στροφή της εποχής σε πιο «σκληρά» μονοπάτια. Δεν το συζητάμε καν για τους συλλέκτες, αφού το “Hard Lines” είναι από μόνο του ατραξιόν. Πολύ καλή επιλογή, που θα φέρει credits τόσο στη μπάντα όσο και στην εταιρεία.

Facebook: https://www.facebook.com/JamesonRaid99/

923

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.